Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Από την Σοβιετία ως τα Γλυκά Νερά

Για τους μη γνωρίζοντες ιστορία, σας ενημερώνω ότι η αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης απέκτησε εγκληματολογικά τμήματα είκοσι πέντε χρόνια μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων. 
Διακατεχόμενοι από ακραία ιδεοληψία, οι κομμουνιστές ηγέτες με πρώτο τον Στάλιν, πίστευαν ότι τα ειδεχθή εγκλήματα όπως φόνοι, ληστείες, πορνείες, παιδεραστίες και άλλα συναφή παρόμοια, ήταν προϊόντα του σάπιου καπιταλιστικού... συστήματος και μόνο.
Κατά το μυαλό τους λοιπόν, με την επικράτηση του σοσιαλισμού στη χώρα, κατ' ευθείαν είχαν εκλείψει και οι λόγοι που οδηγούσαν κάποιους ανθρώπους σε τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές. 
Συνεπώς, τι νόημα είχε ο προσανατολισμός της αστυνομίας στην αντιμετώπιση και εξιχνίαση τέτοιων πράξεων; 
Ακόμα κι αν εμφανιζόταν κάποιο έγκλημα ή σκληρά παραβατική πράξη, θα προερχόταν είτε από παρακμιακά απομεινάρια της αστικής τάξης που έσβηνε σιγά σιγά, είτε είχε σαφή προσανατολισμό την υπονόμευση του σοσιαλισμού.
Άρα η χώρα δεν χρειαζόταν εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας, αλλά η Γκε-Πε-Ου (πρόγονος της Κα-Γκε-Μπε) που αντιμετώπιζε πολιτικές πράξεις εναντίον του καθεστώτος. Ήταν μάλιστα τόσο έντονη η ιδεοληψία της ηγεσίας του κόμματος, που ακόμα κι αν κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας αντιλαμβάνονταν την ανάγκη για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, δεν τολμούσαν να το πουν διότι κινδύνευαν. Όποιος έλεγε ότι υπάρχει εγκληματικότητα, υπονοούσε ότι το καθεστώς δεν ήταν σοσιαλιστικό, αλλά καπιταλιστικό. Και ο Στάλιν δεν σήκωνε τέτοια.

Κάνω αυτή την μικρή και ενδιαφέρουσα αναδρομή, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Για να εξηγήσω ότι η μεν κοινωνιολογική προσέγγιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων χρειάζεται, όμως η ακραία πολιτικοποίηση τους δεν εξηγεί τίποτα, αντιθέτως συσκοτίζει τα πράγματα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους Παρασκευόπουλου φταίει, ούτε η ΝΔ που αντί να φυλάει τους πολίτες προσέχει τον Φουρθιώτη. Αυτά είναι απλουστεύσεις.
Προφανώς, στο πρόσωπο και στις πράξεις κάθε εγκληματία ενσωματώνονται οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τα προσωπικά βιώματα και ο εκ γενετής χαρακτήρας του. 
Πλην η ακραία πολιτικοποίηση, πόσο μάλλον η χυδαία κομματικοποίηση τέτοιων πράξεων, δεν είναι για σοβαρούς ανθρώπους, είναι για μπουρδολογία στο twitter αν είσαι πιτσιρικάς και στο καφενείο αν είσαι γέρος. 
Ποτέ οι ιδεοληψίες και η μονομερής θεώρηση των πραγμάτων δεν βοήθησαν στη διαλεύκανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ενίοτε, μέσα στην ιστορία έφτιαξαν και τέρατα.
Για παράδειγμα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο που οι αντιφρονούντες στη Σοβιετική Ένωση κλείνονταν σε κείνα τα περιβόητα ψυχιατρεία; 
Μα διότι για την ιδεοληψία τους, αυτό ήταν λογικό και προφανές. 
Αφού ο σοσιαλισμός είναι το τέλειο σύστημα, το ανώτατο θαυμαστό πολιτικοκοινωνικό στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, δεν γινόταν κάποιος λογικός άνθρωπος να διαφωνεί μαζί του. 
Άρα, όποιος ήταν αντιφρονών ήταν τρελός, άρα χρειαζόταν ψυχιατρείο. Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: