Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Υπόθεση Αχτσιόγλου: Ο παρακμιακός αντιανθρωπισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς

Υπάρχει μια (προφανής) παγίδα στον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι «φωτισμένων» αριστερών και φιλελεύθερων αντιμετωπίζει όσα απίθανα και απίστευτα εκστόμισε η και σε ενδιαφέρουσα ευρισκόμενη κυρία Έφη Αχτσιόγλου.
Έφη Αχτσιόγλου η εκ των μελλοντικών διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής της ομάδας των wonderkind του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση: οι απόψεις της για την ιστορική ευκαιρία που προσφέρει μια πανδημία στην αριστερά σε αντίθεση με τις περιορισμένες δυνατότητες που προκύπτουν «για τα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα» από την κανονικότητα δεν συνιστούν μια απόπειρα ερμηνείας των... εξελίξεων προσωπική, άρα μειοψηφική και άνευ ιδιαίτερης σημασίας.
Ο παρανοϊκός αντιανθρωπισμός των διατυπώσεων της κας Αχτσιόγλου είναι εσαεί εγγεγραμμένος στο dna του πολιτικού της χώρου, προκύπτει διαρκώς από την ίδια την ιδεολογική του βάση, προσαρμόζεται λειτουργικά στις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες χωρίς ποτέ να χάνει την ουσία του και παραμένει πάντα η μεγαλύτερη απειλή για την αστική δημοκρατία.
Η κυρία Αχτσιόγλου δεν είτε τον καημό της, δεν δημοσιοποίησε μύχιες σκέψεις της, δεν «της ξέφυγε» η αρρωστημένη συσχέτιση της πανδημικής κρίσης που γεννάει ρωγμές και ευκαιρίες για την αριστερά σερ σχέση με την κανονικότητα που οδηγεί στον ατομικισμό, άρα δυσκολεύει την οργανωμένη ταξική δράση. Είπε όσα ξέρει και όσα θεωρεί σύμφυτα με την ιδεολογική της καταγωγή και τις πολιτικές της στοχεύσεις.
Αυτά έμαθε από μικρή στην αριστερή εκπαίδευση, με αυτά μεγάλωσε, αυτά ενσωμάτωσε ως την απόλυτη αλήθεια, αυτά την κανοναρχούν, με αυτά πορεύτηκε την περίοδο 2012 – 2019 και με αυτά προσδοκάει να συνεχίζει να πολιτεύεται, επειδή, πολύ απλά, μόνο αυτά ξέρει και αναγνωρίζει ως σημαντικά.
Ότι στην πολιτική και ιδεολογική της παρακμή εμφανίζεται ως ένα αριστερό wonderkind, ίσως η υποψήφια διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ( ου μην και «δυνατότητες») δεν είναι προς έκπληξη. Αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει.

Την κυρία Αχτσιόγλου ποσώς την ενδιαφέρει η κοινωνία! Την απασχολεί η ηγεμονία στον πολιτικό της χώρο, η κοινωνία σε ένα αβέβαιο μέλλον απλώς θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τα προτάγματα της αριστεράς και να υποκύψει, άρα καμία ζέση να κατακτηθεί η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στο κοινωνικό σύνολο δεν προβλέπεται. Όταν έρθει η ώρα, πάντα μέσα από τη δυναμική κάποιας κρίσης, οι κομματικές πρωτοπορίες θα αναλάβουν την ευθύνη να χαράξουν το δρόμο και η κοινωνία, ως κοπάδι προβάτων, θα ακολουθήσει τους ηγέτες.
Παλιά, όσο και οι λάσπες, γραφικά περισσότερο και από την Σαντορίνη ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία, που η ζωή κατέστησε ακίνδυνα και η πολιτική πρακτική, όπου έγινε απόπειρα να λειτουργήσουν κυβερνητικά, αποκαθήλωσε με κρότο, αποδεικνύοντας την τρομακτική ανεπάρκεια τους και την εγγενή σαπίλα τους, επανεμφανίζονται, από καιρού εις καιρόν, για να εντυπωσιάσουν αφελείς ή να συνεγείρουν συνοδοιπόρους.
Το βασικό συνεκτικό τους στοιχείο, ανεξάρτητα από τον λόγο εκφοράς τους και τις φιλολογικές τους διατυπώσεις παραμένει ο κυρίαρχος, ο ακραίος, ο παρακμιακός αντιανθρωπισμός, αυτή η αντιμετώπιση των κοινωνιών ως «μαζανθρώπων», που ζουν εν αναμονή του «Μεσσία», της φωτισμένης αριστερής περσόνας που θα τους οδηγήσει στον παράδεισο της αριστερής ηγεμονίας.
Αν κάτι προβληματίζει στην ιστορία της κυρίας Αχτσιόγλου και όσων ξεστόμισε χωρίς καν να κουνήσει το φρύδι της από τον ελάχιστο προβληματισμό είναι η σκληρότητα των λεγομένων της σε σχέση με την ηλικία της, αλλά από την ώρα που η ίδια ουδόλως προβληματίζεται … περί ορέξεως κολοκυθόπιττα!

Ποιος πανηγυρίζει για το ύφος και τις κατσαπλιάδικες διαπιστώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου; Ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη μάχη της διαδοχής του που έχει ήδη ξεκινήσει και μαίνεται κατά περιόδους και δημοσίως (εντός του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ήδη ο κακός χαμός) το πρώτο φαβορί να τον διαδεχθεί έγινε, ήδη, «σαν τα μούτρα του» ( τα πολιτικά). Η περίβλεπτος Έφη αποπνέει, ήδη, σκοταδισμό, μικροψυχία, αριστερό ταλιμπανισμό και αφόρητη παρακμή.
Η κυρία Αχτσιόγλου ενέγραψε υποθήκες εντός του ΣΥΡΙΖΑ με τις παλαιολιθικές απόψεις της και μπράβο της!
Με την ευρύτερη κοινωνία και την «πεφωτισμένη αριστερά» απόκτησε ένα πρόβλημα, αλλά ποσώς απασχολεί την ίδια και όσους επενδύουν στο άστρο της.

Στον μικρόκοσμο των κάθε λογής συριζαίων όλα κινούνται στον αστερισμό του κόμματος.
Επόμενη στάση προς την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η μάχη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά! Ο Αλέξης έστησε την παγίδα, η Έφη δείχνει ότι είναι παιχνιδάκι γι’ αυτήν να την ακυρώσει.

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΥΦΑΝΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: