Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις για άρση των μέτρων - Οι κρίσιμες αποφάσεις για τα σχολεία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη επιστροφής της χώρας σε μία «σχετική» κανονικότητα. 
Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το απόγευμα της Δευτέρας θα απευθυνθεί στους πολίτες εξηγώντας το βασικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα εκκινήσει η διαδικασία άρσης των μέτρων.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του κ.Μητσοτάκη με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και την επιτροπή λοιμοξιολόγων ώστε οι ανακοινώσεις να γίνουν... την Δευτέρα. 
 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης θα έχει διπλή στόχευση, όταν και θα βρεθεί μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα:
- Την αποστολή μηνύματος αισιοδοξίας, μια και αναμένεται να επισημάνει ότι οι θυσίες της κοινωνίας έπιασαν τόπο.
- Την αναγκαιότητα αποφυγής του εφησυχασμού, αφού ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, κάτι που θα τονιστεί ιδιαίτερα.
Από εκεί και πέρα με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε τελικό στάδιο ήδη έχει σκιαγραφηθεί ο καμβάς του πλαισίου που θα μας συνοδεύει στην «νέα καθημερινότητα»:
- Το σχέδιο «ξεκλειδώματος» θα φτάσει χρονικά μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.
- Μέσα στις επόμενες 60 μέρες θα ανοίγουν σταδιακά καταστήματα αρχής γενομένης από τα μικρότερα, θα περιορίζεται ο περιορισμός στην κίνηση (κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων) και θα καταγράφεται σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, ώστε το σχέδιο να εξελίσσεται εβδομάδα με εβδομάδα»
τονίζει στο liberal.gr πηγή κοντά στον πρωθυπουργό.

Το μεγάλο ερώτημα ασφαλώς όπως εξελίσσεται το σχέδιο απεμπλοκής είναι το πότε και το αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. 
Οπως φαίνεται λοιπόν, αν και ακόμα οριστική απόφαση δεν υπάρχει, στόχος είναι να ανοίξουν όλα αλλά σε διαφορετικές χρονικές φάσεις.
Ακόμα και αυτό όμως όταν συμβεί , δε θα θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες που όλοι γνωρίζουμε στα σχολικά συγκροτήματα. Τα παιδιά στις τάξεις θα είναι λιγότερα, σε απόσταση το ένα από το άλλο με προσαρμοσμένο το σχολικό πρόγραμμα.
Ως ημέρα έναρξης της άρσης είναι η 4η Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι να μετριάσει κατά το δυνατόν τις μεγάλες ζημιές που έχουν επέλθει στον τομέα της οικονομίας. 
Ένα δύσκολο έργο με πολλές μεταβλητές, το οποίο θα χαρακτηρίσει την διακυβέρνηση Μητσοτάκη...

Γιάννης Κ. Τρουπής
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: