Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Συνεδριάζει η Task Force για άρση των περιορισμών

Με το βλέμμα στην Πρωτομαγιά αλλά με δεδομένη την επιτυχία που σημείωσαν τα μέτρα το Πάσχα, όπου οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα εφήρμοσαν, συνεδριάζει σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό η task force που αποτελείται από τα συναρμόδια και εμπλεκόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα ως προς την, αργή και σταδιακή, άρση των περιορισμών. 
Κομβική ημερομηνία παραμένει η 4η Μαΐου.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης... θα συζητήσει τις προτάσεις για την άρση των περιορισμών και από την Πέμπτη, αφού λάβει την τελική εισήγηση και αφού πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής (με τηλεδιάσκεψη) των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις πρώτες ανακοινώσεις αλλά και για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου στην προσπάθεια επαναφοράς της ομαλής λειτουργίας της χώρας και της οικονομίας. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αποκλείεται σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, με την προϋπόθεση ότι η ομάδα των ειδικών επιστημόνων – λοιμωξιολόγων, θα συναινέσει ως προς την εφαρμογή του σχεδίου που θα αποφασιστεί.
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση. Οι προτάσεις των συναρμοδίων υπουργείων πρέπει να συντονισθούν και να ταυτιστούν εν μέρει με τις επισημάνσεις και τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων. Ουδείς επιθυμεί να χαθεί ότι έχει κερδίσει η χώρα όλο αυτό το διάστημα, που όμως έχει πλήξει και θα συνεχίσει να πλήττει την οικονομία. 
Χθες ο Σωτήρης Τσίοδρας «έδειξε» προς την αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιορισμών περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν και τα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν πιθανότητα στις 4 Μαΐου. Μίλησε για «αποστάσεις» που θα πρέπει να τηρούνται και για ραντεβού, αφού στο σχεδιασμό της κυβέρνησης φέρεται να προβλέπεται αρχικά το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων – κουρείων. Επίσης τόνισε την ανάγκη στους κλειστούς αυτούς χώρους να φοριούνται μάσκες.

Προς το παρόν τα στοιχεία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι θετικά:
- Η Ελλάδα κατεβαίνει συνεχώς θέσεις μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό
- Τα κρούσματα μειώνονται σε πραγματικούς αριθμούς
- Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, χθες ανήλθαν σε 61.
- Ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους, χωρίς να παραγνωρίζονται οι απώλειες ακόμη και αν αφορούν τον θάνατο ενός πολίτη, κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ορόσημο η Πρωτομαγιά

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις θα προηγηθούν όπως όλα δείχνουν του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Εάν οι πολίτες συμπεριφερθούν όπως και το Πάσχα τότε ο δρόμος για σταδιακή άρση των μέτρων και εφαρμογή των όσων αποφασιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι ανοιχτός.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν το τριήμερο που έρχεται τα μέτρα που ίσχυσαν το Πάσχα με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις οχημάτων και φυσικά στους περιορισμούς μετακινήσεις προς και από την επαρχία.
Και αυτό θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα πριν την λήξη του χρονικού ορίου της 27ης Απριλίου για το οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε και χθες ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν:
- τα μικρά εμπορικά καταστήματα
- τα κομμωτήρια και τα κουρεία

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν
- καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μειωθούν τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών.
- τα Δικαστήρια, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία της Δικαιοσύνης όπου η συσσώρευση υποθέσεων είναι πλέον ιδιαιτέρως μεγάλη, δεδομένης και της πάγιας καθυστέρησης που παρατηρείται στη χώρα στον τομέα αυτό

Σχολεία 

Την ίδια ημερομηνία ή στις 18 Μαΐου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. 
Αυτό που συζητιέται προς το παρόν είναι το άνοιγμα των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ λυκείου που θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει κατ επανάληψη δηλώσει πως θα ακολουθηθούν οι οδηγίες των λοιμωξιολόγων, εν τούτοις στόχος είναι να δοθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Γ Λυκείου τέλη Ιουνίου το αργότερο αρχές Ιουλίου. 
Ως προς τις άλλες τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι δύσκολο ακόμη να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει. 
Πάντως υπάρχουν εισηγήσεις:
- Για άνοιγμα έστω και λίγες ημέρες του Μαΐου
- να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις
- να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.
Η υπουργός Παιδείας έχει επίσης δηλώσει πως δεν θα χαθεί και εξάμηνο σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τουρισμός

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι το θέμα του τουρισμού. Είναι βέβαιο πως στις εισηγήσεις της task force θα καλυφθεί και αυτός ο τομέας, αν και είναι η δυσκολότερη ίσως εξίσωση ως προς τα περιοριστικά μέτρα και την άρση τους. 
Υπάρχει μια πρώτη εισήγηση για άρση των μέτρων από την 1η Ιουλίου. Οι οδηγίες της επιτροπής των επιστημόνων θα ακολουθηθούν και σε αυτή την περίπτωση ειδικά σε ότι αφορά τις αποστάσεις ακόμη και στις παραλίες.
Βέβαια οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Μάλιστα είναι σίγουρο πως το θέμα θα εξεταστεί και θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου αφού πολλές χώρες της ΕΕ δείχνουν διατεθειμένες να μην επιτρέψουν τις μετακινήσεις από και προς το εσωτερικό τους. Επίσης θα εξεταστεί και το θέμα των πτήσεων και των αεροπορικών συνδέσεων. Πέραν των ξενοδόχων και των υπολοίπων εμπλεκομένων στον τουρισμό ο τομέας που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα είναι των αεροπορικών εταιρειών.

Ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει όλες τις εισηγήσεις και θα λάβει τις αποφάσεις του τις οποίες αναμένεται, τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να ανακοινώσει ο ίδιος. Τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα της αντιστροφής των περιοριστικών μέτρων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή άναρχων συναθροίσεων θα είναι συγκεκριμένες και θα συμπεριλαμβάνουν τη σαφή προειδοποίηση ότι οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν αν ο ιός εμφανιστεί με μεγαλύτερη δυναμική.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ήδη οι πολίτες έχουν κινηθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπακούοντας στις οδηγίες. Και το αποτέλεσμα των δύσκολων αποφάσεων που έλαβε είναι θετικό. Αυτό επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων που θα διευκολύνουν την έστω και δραματικά αργή επαναφοράς μιας κανονικότητας στη λειτουργίας της χώρας. Πολύ δε περισσότερο όταν οι χώρες της Ε.Ε. επιχειρούν ήδη κάτι ανάλογο χωρίς να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με την Ελλάδα.

Τάσος Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: