Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Οι 6 λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ένα κρίσιμο απόσπασμα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού προκάλεσε όλη την παραφιλολογία αναφορικά με την πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές αμέσως μετά το τέλος του εφιάλτη της πανδημίας.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό είπε χαρακτηριστικά: 
"Στην αρχή αυτής της περιπέτειας ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ όμως ότι αυτή η κατάσταση δε θα... συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία."
Στο τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στη νέα κατάσταση. «Η Βουλή και οι Θεσμοί λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως θα το ξαναπώ. Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μια ανανεωμένη Ελλάδα».
Το μήνυμα το ερμήνευσαν αρκετοί, κυρίως της αντιπολίτευσης, ως "σήμα" που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΑΜΕΣΗ ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Οι 6, πιθανοί, λόγοι του εκλογικού αιφνιδιασμού


Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που πιθανώς θα οδηγούσαν τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές;

Ιδού τα επιχειρήματα που προβάλλουν αυτοί που του εισηγούνται πρόωρες εκλογές:
Πρώτον: Το μέγεθος της ύφεσης αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.
Δεύτερον: Το δημόσιο χρέος με τα δάνεια του ESM θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ με συνέπεια η χώρα να αποχαιρετήσει για πολλά χρόνια τις αγορές.
Τρίτον: Εξακόσιες χιλιάδες νέοι άνεργοι θα είναι η άμεση καταστροφική συνέπεια της πανδημίας.
Τέταρτον: Οι τράπεζες θα φορτωθούν με μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Πέμπτον: Τριακόσιες με τετρακόσιες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό ή σε συνδεδεμένες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, που αμείβονται με μαύρα, θα βρεθούν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.
Έκτον: Το γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών αναμένεται να κάνει για μια ακόμα φορά το θαύμα του, καθυστερώντας την οικονομική βοήθεια στην πραγματική οικονομία με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Στο δια ταύτα


Στην παρούσα φάση η εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι αντικειμενικά ενισχυμένη.
Αν ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης, έχοντας στο ενεργητικό του την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τη στεγανοποίηση των συνόρων είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης δεν αποκλείεται να κάνει περίπατο.
Στην περίπτωση όμως που αποφασίσει να μην πάει σε εκλογές ,είναι πιθανόν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίσει ισχυρούς κλυδωνισμούς σε ότι έχει να κάνει με την Οικονομία.
Πως άραγε η Κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις συνέπειες μιας ύφεσης που θα ξεπερνάει το 10% του ΑΕΠ;
Τι θα κάνει απέναντι σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας με εκατομμύρια ανέργους;
Γι’ αυτό και "οι εκλογές είναι μονόδρομος πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα... φαντάσματα" σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Το σίγουρο πάντως είναι ένα: ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τι έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης.
Αν και η πλάστιγγα (τουλάχιστον αυτήν την στιγμή) γέρνει υπέρ της πιθανότητας, να ΜΗΝ οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: