Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ο πραγματικός Πόλεμος της Κυβέρνησης αφορά την Καθημερινότητα – Τα ανοιχτά μέτωπα

Αν και η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις και σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, εντούτοις τα προβλήματα των πολιτών και οι προκλήσεις της διακυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας μία ταυτόχρονη βαθιά ανάλυση των ισχυρών χαρτιών (οικονομία) αλλά και των προβλημάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα (π.χ μεταναστευτικό) επιχειρεί να αναδείξει το... κατάλληλο μίγμα πολιτικής που θα φέρει ουσία και αποτελεσματικότητα στην εφαρμοσμένη πολιτική.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με στοχευμένες κινήσεις να αφήσει ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα ευαίσθητο πεδίο δράση που για χρόνια κυριαρχούσε η Αριστερά.
Πού όμως θα δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα η κυβερνητική ομάδα για τη βελτίωση της καθημερινότητας;
Ασφαλιστικό: Στην τελική ευθεία βρίσκεται  το νέο ασφαλιστικό και σύντομα θα πάρει το δρόμο προς της Βουλή.
-Πρωτογενή πλεονάσματα:  Η Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο προχωρούν με συντονισμένα βήματα προς την επίτευξη του στόχου. Ξεκάθαρο στίγμα έδωσε στην πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο Der Spiegel υπο τον τίτλο  «Wir wollen mehr finanzielle Spιelraum» (Θέλουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο).
-Προσέλκυση επενδύσεων Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του το κεφάλαιο «επενδύσεις» και κάνει συνεχή ανοίγματα τόσο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Στα στοχευμένα επαναλαμβανόμενα ταξίδια του, στέλνει σαφή μηνύματα στους ξένους ηγέτες και επενδυτές  ότι η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
μείωση της ανεργίας:  Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι σχετικός δείκτης κινείται πτωτικά, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης κυρίως σε ότι αφορά στην στήριξη της πλήρους απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας. Και σ’ αυτό το στόχο σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποτελεσματικότητα στην προσέλκυση επενδύσεων.
-Στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει αναλάβει την αποτύπωση του κοινωνικού στίγματος αυτής της Κυβέρνησης  και να κερδηθεί το στοίχημα της στήριξης των ευπαθών ομάδων με μέτρα ανακούφισης, τηρώντας πάντα τα υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια.
Οι ομάδες αυτές βρέθηκαν στο target group της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από αφανή δουλειά που έκανε ο νυν γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης, την περίοδο που η κυβερνητική παράταξη βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
-Επίσπευση των μεγάλων έργων:  Τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα υπηρετούν το  σχέδιο για περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα των περιφερειών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα  του ΒΟΑΚ στην Κρήτη το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι , το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κλπ.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους τομείς της δημόσιας τάξης, της Υγείας και της Παιδείας στους οποίους έχουν ήδη καταγραφεί θετικά αποτελέσματα, ωστόσο η φύση των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων δεν χωρά κανένα εφησυχασμό.
Εν κατακλείδι, στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν κατά βάση στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και στην προβολή ενός θετικού πολιτικού λόγου στη βάση υλοποίησης πολιτικών, εκτιμώντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν την πρωτιά και θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: