Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Εχθροί της κυβέρνησης ο εφησυχασμός και η απουσία αντιπολίτευσης

Αυλαία έπεσε και επισήμως για τον λεγόμενο μήνα του μέλιτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 
Εφτά μήνες μετά από τις εκλογές του Ιουλίου και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τις πρώτες αρρυθμίες και αστοχίες. 
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, και η διαχείριση που έγινε στο ζήτημα του ποδοσφαίρου αποτελούν τα δύο “αγκάθια” που μάτωσαν περισσότερο την κυβέρνηση. 
Παράλληλα όμως με αυτές τις πρώτες αδυναμίες ο... Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μοιάζει να απομακρύνεται από το βασικό του σχέδιο υλοποίησης των κεντρικών δεσμεύσεων που ανέλαβε πριν από τις κάλπες. 
Δεσμεύσεις που θα γίνουν οι πυλώνες του προγράμματος με το οποίο θα ζητήσει εκ νέου τη ψήφο των πολιτών στο τέλος της 4ετίας όπως επιμένουν στην κυβέρνηση.
- Εκλογικός νόμος: 
Ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο κοινοβούλιο. Μπορεί να μην συγκεντρώθηκαν όπως αναμενόταν άλλωστε οι 200 ψήφοι, όμως ο κ.Μητσοτάκης έκανε πράξη ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά, έστω και αν αυτό θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.
- Μείωση φόρων: 
Βήμα βήμα προχωρά η μείωση των φόρων στην οποία στήριξε το προεκλογικό της αφήγημα η ΝΔ. Τόσο η φορολογία των επιχειρήσεων όσο και η φορολογία των φυσικών προσώπων είναι δύο ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνητικής δραστηριότητας. Ηδη σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Πρωτογενή πλεονάσματα: 
Μέσα στην ερχόμενη άνοιξη, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί, θα τεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο στο Eurogroup το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ηδη η κυβέρνηση έχει πάρει το πράσινο φως τόσο της ΕΚΤ όσο και της Ευρωπαικής Επιτροπής για την έναρξη της σχετικής συζήτησης, ώστε εντός του έτους να υπάρξουν εξελίξεις.
- Μεταναστευτικό/ προσφυγικό: 
Επανασυστάθηκε το υπουργείο μετασταστευτικής πολιτικής και ασύλου ενώ άλλαξε και η συνολική προσέγγιση στο ζήτημα που εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει το μεγάλο crash test για την κυβερνητική λειτουργία. Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την παροχή ασύλου και αρχίζουν οι επιστροφές προς την Τουρκία να ανεβάζουν στροφές.
- Επενδύσεις: 
Συνεχίζεται το σαφάρι των επενδύσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη με τον πρωθυπουργό να έχει επισκεφτεί ήδη τις ΗΠΑ, την Κίνα και χώρες της αραβικής χερσονήσου. Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον και η επένδυση στο Ελληνικό.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τους εφτά αυτούς μήνες μοιάζει να “παίζει μόνος του” στο πολιτικό σκηνικό της μια και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει το βηματισμό του. 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα βρει το στίγμα του αδυνατώντας να ασκήσει ουσιαστική και σκληρή αντιπολίτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί το κυβερνών κόμμα να μην νιώθει ακόμα “καυτή την ανάσα” της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του όμως αυτό έχει ημερομηνία λήξης. 
Λογικές εφησυχασμού δεν έχουν θέση στην κυβερνητική καθημερινότητα όπως επισημαίνει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, η οποία αναγνωρίζει ότι όλα θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: