Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το ραντεβού στο Βερολίνο που θα κρίνει πολλά

Η σχέση τους έχει περάσει από χίλια κύματα. 

Η επιλογή του Βερολίνου να μην στείλει πρόσκληση στην Ελλάδα για συμμετοχή στην διάσκεψη για την Λιβύη ήταν κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την ελληνική πλευρά. Γιαυτό άλλωστε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν στο τηλέφωνο, με τον πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του.
Ακολούθησε το φόρουμ του Νταβός όπου... μπορεί και οι δύο να συμμετείχαν όμως δεν συναντήθηκαν. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της όμως η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με θερμά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό, στοιχείο που ερμηνεύθηκε ως έμμεση προτροπή να πέσουν οι τόνοι.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή Μητσοτάκης Μέρκελ θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια ενός τετ α τετ επί γερμανικού εδάφους. Στις 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην γερμανική πρωτεύουσα.
Όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές στο περιθώριο της εκδήλωσης που θα έχει σαφή οικονομική διάσταση θα τεθούν όλα τα θέματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα. Από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, το τουρκολιβυκό σύμφωνο , τις εξελίξεις στην οικονομία και το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Προφανώς και η κυρία Μέρκελ δεν έχει την ισχύ των τελευταίων ετών. Δεν είναι η σιδηρά κυρία , όμως σε κάθε περίπτωση η καγκελάριος παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά μετά και την εξέλιξη με την κυρία Καρενμπάουερ στο εσωτερικό της Γερμανίας. 
Η συνάντηση θα γίνει σε μία ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία , με τον Ταγίπ Ερντογάν να μην λέει να ρίξουν τους τόνους και την Γερμανία να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της Άγκυρας. Παράλληλα η συνάντηση θα γίνει στην τελική ευθεία πριν από την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πλεονασμάτων στο γιουρογκρουπ όπου η γνώμη του Βερολίνου «μετράει».

Εφόσον λοιπόν όλα εξελιχθούν ομαλά , η συνάντηση Μητσοτάκη Μέρκελ θα κλείσει ουσιαστικά έναν κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με όλους τους σημαντικούς «παίχτες» της Ευρώπης και όχι μόνο.
 

Σε διάστημα εφτά μηνών μετά τις εκλογές ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, δύο φορές με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, δύο φορές με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είχε τετ α τετ και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: