Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Η ώρα των αποφάσεων ήρθε - Κλειστές δομές


  • Από το τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε αναπτύξει όλο το σχέδιό της για το μεταναστευτικό, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές.
  • Επί δύο μήνες περίπου, συζήτησε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν  κλειστές. Εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες. Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας.
  • Επομένως, πήρε την απόφαση να προχωρήσει για να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Είχε πει ότι:...
    • Στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή.
    • Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες.
    • Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα.
  • Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων
Αντιδράσεις κατοίκων
  • Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχουμε μια καλή συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς.
  • Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα “Αλληλεγγύης”. Έγινε ήδη μια πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων.
  • Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Οι απόψεις που έχει εκφράσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα.
Αποσυμφόρηση των νησιών
  • Όσον αφορά την αποσυμφόρηση έχουμε βγάλει περίπου 9.000 άτομα από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είχαμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης 20.000. Επομένως, απομένουν άλλες 11.000.
  • Πέρα από αυτές τις 11.000, που είναι μεταφορά στην ενδοχώρα, υπάρχουν άλλες δύο βαλβίδες αποσυμπίεσης του προβλήματος στα νησιά:
    • Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Θέλουμε να έχουμε πολύ πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με έμφαση σ’ αυτούς που έρχονται τώρα για πρώτη φορά. Αν, λοιπόν, έχει δώσει κάποιος 5.000-6.000 δολάρια σε κάποιον διακινητή για παράδειγμα, να τον φέρει στη Μυτιλήνη, θα ξέρει ότι μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, θα έχει εξεταστεί το αίτημά του και εφόσον δεν δικαιούται άσυλο, θα έχει φύγει ξανά ανατολικά. Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως, θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά. Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.
  • Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την ώρα που μπορεί να αυξηθούν οι ροές, δηλαδή μετά την Άνοιξη. Για να είμαστε έτοιμοι, θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε και τα δέκα νέα σκάφη, για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, από την χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλουμε το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. να έχει ξεμπλοκάρει και βέβαια να έχουμε δοκιμάσει αν δουλεύει το πλωτό φράγμα, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές. Όλα αυτά δουλεύουν μαζί.
  • Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Δεν αφορά καμία άλλη περιοχή, γιατί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε ένα νησί είναι πιο περιορισμένες οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία τέτοια κλειστή δομή. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, να επιταχθούν άλλες περιοχές.
Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος
  • Είμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο η Ευρώπη κινείται να αφήσει πίσω της το Δουβλίνο ΙΙΙ και να πάει σε ένα Δουβλίνο ΙV, σε αλλαγή, δηλαδή, του πλαισίου για τη μετανάστευση και την απονομή ασύλου. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε κορυφαίο επίπεδο ηγετών. Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα όταν είχε επισκεφτεί Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη μέσα στο Καλοκαίρι. Υπήρξε συναντίληψη με τις ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έχει ένα νέο Δουβλίνο IV.
  • Όλες οι ενέργειες που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού σχεδίου, που περιλαμβάνει και ανακατανομή από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. προς το εσωτερικό της Ευρώπης- είναι στην κατεύθυνση που και εμείς θέλουμε. Περιμένουμε κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2020 που θα έχει την Προεδρία η Γερμανία, αυτό το σχέδιο να ξεδιπλωθεί
  • Είναι θετικό επίσης ότι η Κομισιόν -με πρωτοβουλίες της νέας Επιτρόπου για τη μετανάστευση και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά- προτίθεται  προς το τέλος της Άνοιξης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο.
  • Όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η Ε.Ε.-γιατί αυτό είναι ένα θέμα Ε.Ε.-Τουρκίας και όχι μόνο Ελλάδας-Τουρκίας- έχουν διαμηνύσει ότι είναι άλλο πράγμα να δώσουμε στέγη, τροφή, φιλοξενία σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πρόσφυγες και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται ένας άνθρωπος ως γεωπολιτικό όπλο από την Τουρκία. Αυτό είναι σαφέστατο. Έχει δοθεί το μήνυμα από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους ηγέτες και την Ε.Ε.. 
Μ.Κ.Ο.
  • Όσον αφορά τις Μ.Κ.Ο., είναι δεδομένο ότι οι πιο πολλές από αυτές προσέφεραν σημαντικά πράγματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος από το 2015 μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες, οι οποίες λειτούργησαν παρασιτικά, λειτούργησαν προβληματικά. Πολλές από αυτές είναι ήδη σε έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές και σύντομα θα δωθούν στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους.
  • Εμείς θέλουμε να ξεχωρίσουμε «την ήρα από το στάρι». Αυτές που είναι καλές να τυγχάνουν της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, να παίρνουν τον έπαινο για τη συνεισφορά τους και αυτές που είναι προβληματικές να φεύγουν από το σύστημα. Για αυτό προχωρήσαμε με  τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα σε έλεγχο, ακόμη μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, των συνεργαζόμενων με τις Μ.Κ.Ο. στο μεταναστευτικό, ώστε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προβληματική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: