Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Metron Analysis: Κυριαρχία Μητσοτάκη, αλλά με… αστερίσκους

Η οικονομία παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, αλλά φουντώνει η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό
σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής»
Η οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη επτά μήνες ύστερα από τις εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», παρότι η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για τις... ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζει τις κοινωνικές προτεραιότητες και επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.


Διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας

Η οικονομία ως πρόβλημα παραμένει στην κορυφή της αξιολόγησης των πολιτών με ποσοστό 25%, έχει πέσει όμως τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το 38% στο 25%, ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών διατηρείται, καθώς ένας στους δύο πολίτες (51%) πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τρεις στους δέκα (31%) ότι η προσωπική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης παραμένει σε θετικές τιμές (+9).

Το «κάστρο» της οικονομίας όμως πολιορκείται στενά από δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα. Το Μεταναστευτικό βρίσκεται σταθερά ψηλά, στο 21%, και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στο 19% από 3% που ήταν τον Νοέμβριο. Ενδιαφέρον έχει η κομματική τοποθέτηση όσων επέλεξαν τα παραπάνω προβλήματα ως τα σημαντικότερα της χώρας. Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Μεταναστευτικό (33%), για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία (36%) και για τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής η εξωτερική πολιτική (31%). Το Μεταναστευτικό αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο, με ποσοστά 30% και 32% αντιστοίχως, ενώ για τον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο τα ποσοστά είναι 14% και 10% και για τον κεντρώο 21%.
Κυρίαρχος Μητσοτάκης, ανοδικά ο Τσίπρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πολιτικά κυρίαρχος. Το 65% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του (οι αρνητικές γνώμες βρίσκονται στο 28%) και εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους κεντρώους (71%) και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), ακόμη και στους αριστερούς (31%). Επιπλέον, είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες και προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 30 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα (48% έναντι 18%).
Ο κ. Τσίπρας, βελτιώνει ελαφρώς το προφίλ του καθώς οι αρνητικές γνώμες μειώθηκαν στο 65% από 67% τον Δεκέμβριο και η δημοφιλία του αυξήθηκε σε έναν μήνα κατά 5 μονάδες, 41% από 36%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά 15,1 μονάδες, με ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται παγιωμένο τους τελευταίους μήνες, με τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, την Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4%. 
Καμπανάκι για ασφάλεια, Παιδεία, Μεταναστευτικό
Αξιοπρόσεκτη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες. Παρότι στους περισσότερους τομείς διατηρούνται οι θετικές εντυπώσεις, σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις οι κυβερνητικές επιδόσεις θεωρούνται χαμηλές. Πρόκειται για: την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%). Πρόκεται για το πρώτο καμπανάκι που χτυπούν οι πολίτες μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Από την έρευνα προκύπτουν ακόμη δύο θέματα που δεν είναι πολιτικώς αδιάφορα. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, απορρίπτεται από το 52% των πολιτών ενώ υποστηρίζεται από το 38%.
Οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, άρα το κυβερνητικό επιχείρημα περί ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας της χώρας δεν περνά σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες ηλικίες 55 ως άνω των 65 ετών και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν σωστή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ καθαρή και ενισχύεται από το στοιχείο ότι η πλειονότητα των πολιτών (51%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 47% που θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.
Το δεύτερο θέμα αφορά τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία (65%) θεωρεί σωστή την υπάρχουσα νομοθεσία, το ζήτημα διχάζει τους δεξιούς ψηφοφόρους, καθώς το 44% θεωρεί ότι η νομοθεσία είναι σωστή και το 44% ότι είναι λάθος.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προβάλλει o υπερκομματικός φόβος για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης (61%) αλλά και η διακομματική συναίνεση για την επιλογή της προσφυγής στη Χάγη, κάτι που αυξάνει την ευθύνη για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. 
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα Πρόεδρο
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναδεικνύεται πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στη Βουλή που ψηφίστηκε από τρία κόμματα και 261 βουλευτές, αλλά και στην κοινωνία, καθώς το 59% των πολιτών συμφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή και τους συμβολισμούς που τη συνοδεύουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: