Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Τα βήματα του ποδοσφαιρικού μνημονίου και το deadline

Δυο τελεσίγραφα έθεσε στους παράγοντες και τους φορείς του ποδοσφαίρου ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην φτάσουν τα πράγματα ως τη διακοπή του πρωταθλήματος και το Grexit.
1. Ζήτησε συνεννόηση από τους ιδιοκτήτες των ομάδων, με την απειλή ότι διαφορετικά θα διακοπεί το πρωτάθλημα και θα υπάρξει Grexit, σημειώνοντας ότι «οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους».
2. Είπε, ότι συνδυαστικά θα προσκληθούν οι πρόεδροι FIFA και UEFA για να συνταχθεί ένα ποδοσφαιρικό μνημόνιο «ανάταξης κι επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου»...



Τι σημαίνει το μνημόνιο


Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι είναι τι μπορεί να σημαίνει το μνημόνιο και πως αυτό θα μορφοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ήδη υπό ξένη επιτροπεία, της FIFA και της UEFA συγκεκριμένα. 
Μια επιτροπεία που μετά από τρία χρόνια παρουσίας στη χώρα μας έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, δίχως να δώσει λύσεις επί της ουσίας. 
Μπορεί να ορίστηκε ξένος αρχιδιαιτητής, να καλούνται στα ντέρμπι διαιτητές από το εξωτερικό και να υπάρχουν εσπευσμένες παρεμβάσεις, όπως στο περιστατικό με το όπλο του Σαββίδη στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ το 2018, όμως η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι περισσότερο από ποτέ.
Συνεπώς, η λύση που θα αναζητηθεί θα είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA, άλλωστε, έχουν ανακοινώσει ότι θα αποσυρθούν από το ελληνικό ποδόσφαιρο το προσεχές καλοκαίρι, μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ, που αποτελούν έναν παραδοσιακό χώρο σύγκρουσης για τις μεγάλες ομάδες.

Πέρα από τις όποιες εκτονωτικές προσπάθειες, αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα, υπό το βλέμμα του ίδιου του πρωθυπουργού πια και των υψηλόβαθμων στελεχών των διεθνών συνομοσπονδιών, είναι τα εξής:
1. Νέα συνάντηση του «Big-4» του ελληνικού ποδοσφαίρου με στόχο μια κατ’ αρχήν «συμφωνία κυρίων» μεταξύ Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζου για εκτόνωση των παθών και της διαρκούς υποδαύλισής τους. Ίσως αυτή να είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για όσα θα ακολουθήσουν.
2. Προσπάθεια για εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής για την προεδρία της ΕΠΟ για να σταματήσει το αλισβερίσι δεκαετιών στις εκλογές. Πιθανότατα μέχρι τις εκλογές να αποφασιστεί η ομοσπονδία να περάσει και πάλι στα χέρια διοικούσας επιτροπής.
3. Εξεύρεση αρχιδιαιτητή κοινής αποδοχής, ώστε να σταματήσει η καχυποψία για κάθε λάθος σφύριγμα.
4. Συμμόρφωση του καταστατικού της ΕΠΟ με τους κανόνες της FIFA και της UEFA. Για παράδειγμα, στον κανονισμό της ομοσπονδίας για τα φετινά πρωταθλήματα δεν υπάρχει καν κάποια πρόβλεψη για την πολυϊδιοκτησία.
5. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου. Ρυθμίσεις για πιο «ισχυρές» πειθαρχικές επιτροπές και για πιο γρήγορες αποφάσεις.


Σε όλα αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν και τα βασικά σημεία τριβής, οι ομάδες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις. Η σύγκλιση, έστω και κάτω από την πίεση ενός πρωθυπουργού και των δύο υπερ-προέδρων της FIFA και της UEFA, δεν είναι εύκολη. Δεν είναι σίγουρο, δηλαδή, ότι το ποδοσφαιρικό… Κούγκι θα αποφευχθεί.

Το deadline


Φανερό πως επόμενη μέρα υπό την παρούσα κατάσταση, δύσκολα θα υπάρξει. Αν δεν εξομαλυνθεί το κλίμα άμεσα, το πρωτάθλημα θα διακοπεί και θα υπάρξει Grexit με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αυτή τη φορά.
Η χρονική συγκυρία, ωστόσο, παραμένει εκρηκτική:
1. Αναμένονται τα επόμενα βήματα στα αχαρτογράφητα νερά για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ, Ξάνθης αφού η τροπολογία περί αφαίρεσης βαθμών περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση για την επιβολή των ποινών και για τους κανόνες περί πολυϊδιοκτησίας.
2. Η πρόσφατη συνάντηση του Big-4 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, παρουσία ανθρώπων της ΦΙΦΑ και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, κατέληξε σε φιάσκο, δίχως κανένα σημείο σύγκλισης μεταξύ των τεσσάρων ιδιοκτητών.
3. Το ντέρμπι της Τούμπας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός πλησιάζει, καθώς είναι προγραμματισμένο για τις 23 Φεβρουαρίου. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, υπό τις παρούσες πολεμικές συνθήκες μεταξύ των δύο ομάδων δεν μπορεί να τελειώσει ομαλά.


Αν μπορούσε κάποιος να ρισκάρει μια χρονική οριοθέτηση και μια απάντηση στο δίλημμα «κανονικότητα ή διακοπή πρωταθλήματος και Grexit», που έθεσε ο πρωθυπουργός, τότε η όποια λύση θα πρέπει να έχει βρεθεί το αργότερο μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι, δηλαδή στις 23 Φεβρουαρίου.

Αν δεν έχει εκτονωθεί μέχρι εκείνη τη μέρα το κλίμα, τότε πολύ δύσκολα θα φτάσουμε ως εκείνο το ματς δίχως απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος. Προφανώς γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διεργασίες εξομάλυνσης που θα αρχίσουν άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα κιόλας.

Του Βασίλη Γαλούπη
liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: