Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Τσάλκας στη Γεωργία

Ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Τσάλκας στη Γεωργία«Οι Έλληνες της Τσάλκας στη Γεωργία, σε όλη την ιστορική πορεία τους, διατήρησαν την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Ποτέ δεν αμφισβήτησαν την πίστη τους. Υποστήριζαν ο ένας τον άλλον στις χειρότερες συνθήκες. Ήταν αδέλφια όχι στο αίμα, αλλά στην ψυχή» λέει ο αφηγητής στο νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου με τον τίτλο Mora. Πρόκειται για παραγωγή της «Vasiliadis Production», στη ρωσική γλώσσα, που περιγράφει τη ζωή των Ελλήνων της Τσάλκας σε όλο το διάστημα της παραμονής τους στη Γεωργία...


Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε οι διδάκτορες Νεότερης Ιστορίας Σωκράτης Αγγελίδης, Ιωάννης Χασιώτης και Βίκτορ Ζιούζιν, καθώς και ο φιλόλογος Σοκράτ Τσίλοφ, ενώ παρουσιάζει ο Μιχαήλ Ισαακίδης.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τρεις χώρες: στη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Γεωργία. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε το προσωπικό αρχείο του Σωκράτη Αγγελίδη, το οποίο συγκεντρώθηκε από τον ίδιο έπειτα από έρευνα στα εθνικά αρχεία της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών.
Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ντέμης Βασίλιεφ, ο οποίος χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ ως «Η ιστορία του λαού μου».
Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: