Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορική πλειοψηφία 288 «Ναι» για την ψήφο των αποδήμων

Νόμο του Κράτους αποτελεί από σήμερα η ψήφος των απόδημων από τον τόπο κατοικίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα αφού σε λιγότερο από 4 μήνες υλοποίησε ένα αίτημα ετών των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων υπερψηφίστηκε με ιστορική πλειοψηφία, καθώς μόνο το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη είπε «όχι» αφού και...
ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αναδιπλώθηκε στο «ναι». 
Συγκεκριμένα σε 296 παρόντες, «ναι» είπαν 288, «όχι» 7 και υπήρξε και ένα «παρών»...
Η Νέα Δημοκρατία έριξε νερό στο κρασί της (επιθυμούσε την επιστολική ψήφο και δικαίωμα σε όλους τους απόδημους ανεξαιρέτως), ωστόσο υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές συνθήκες η έγκριση ενός τέτοιου νομοσχεδίου από 200 βουλευτές ήταν κυριολεκτικά αδύνατη.
Και μπορεί οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί να μην επέτρεψαν στη ΝΔ να φέρει όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού κοντά στη χώρα τους, αλλά, όπως τόνισε  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε το πρώτο (σημαντικότατο) βήμα. «Είναι μία κοινοβουλευτική επιτυχία. Κοινοβουλευτική νίκη, αφού αποτυπώνει τον κοινό τόπο διαφορετικών αντιλήψεων. Πρωτίστως, όμως, αποτελεί μία νίκη εθνική», είπε εξάλλου ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Η ψήφος των απόδημων όπως εξελίχθηκε μόνο απλή υπόθεση δεν ήταν. Και μπορεί τελικά να εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κωλοτούμπα, προκειμένου να μην απομονωθεί πολιτικά και υπερψήφισε το σχέδιο νόμου, εντούτοις οι «διαπραγματεύσεις» έφεραν στο φως τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ!
Οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνίστηκε για μια ευρεία πλειοψηφία, έφεραν αποτέλεσμα αναγκάζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει στην ήδη διαμορφωμένη πλειοψηφία που ξεπερνούσε τις 200 ψήφους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγο πριν την ψηφοφορία ο Αλ. Τσίπρας εξέφραζε τις αμφιβολίες του για ορισμένα άρθρα ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν ότι με βαριά καρδιά είπε το «ναι» επί της αρχής. 
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η αρχική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μην προσμετράται η ψήφος των απόδημων στο σύνολο της Επικράτειας, θεωρώντας προφανώς ότι δεν έχει δύναμη στο εξωτερικό!
Κάτι που προφανώς κατέπεσε πολιτικά (θα κατέπεφτε υπογραμμίζουν ορισμένοι και συνταγματικά) και έτσι στις επόμενες εκλογές οι απόδημοι θα έχουν λόγο και εκπροσώπηση στη νέα Βουλή που θα συγκροτηθεί. Ένα πάγιο αίτημά τους γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διευκολύνοντας όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στα κοινά της χώρας τους, είτε ως εκλογείς είτε ως υπόψηφιοι, να το πράξουν!
Η προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιείται αλλά οπως και ο ίδιος επισήμανε με έμφαση πρόκειται για μια εθνική νίκη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: