Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Η Ευρώπη αποδοκιμάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας

Η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της προσθέτοντας στη διπλωματική φαρέτρα της ένα ακόμη όπλο: αυτό της ευρωπαϊκής καταδίκης της προκλητικότητας της Τουρκίας και της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης. 
Το σχέδιο των Συμπερασμάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει την απόλυτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων στην ελληνική πλευρά...

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έδωσε βάρος στην αντιμετώπιση με όλα τα διπλωματικά μέτρα της κλιμάκωσης που επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ενεφανίσθη να εκμεταλλεύεται την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη και να εκμαιεύει μια συμφωνία που όμως αντίκειται στο διεθνές δίκαιο αφού καταπατά καταφανώς κυριαρχικά δικαιώματα τρίτης χώρας, δηλαδή της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής με τρεις στόχους:
- Να υπάρξει μια σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Να καταγραφεί στο κείμενο των Συμπερασμάτων η πλήρης στήριξη της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου έναντι των ενεργειών της γείτονας στην Ανατολική Μεσόγειο
- Να αποδοκιμαστεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και να αποσαφηνιστεί πως είναι επί της ουσίας άκυρη και ως εκ τούτου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα
Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες να υιοθετηθεί, δείχνει ότι η Ευρώπη λαμβάνει μια ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν που μετά τον πόλεμο στη Συρία και την αναβάθμισή του μέσα από τους χειρισμούς του Ντ. Τράμπ αλλά και του Βλ. Πούτιν ενεφανίσθη αναβαθμισμένος στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ευρώπη ενωμένη μέσα από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η προετοιμασία της οποίας έγινε με συγκεκριμένο σχέδιο από την Ελληνική πλευρά έδειξε ότι έχει την πρόθεσή να μην υπαναχωρήσει στους νέους εκβιασμούς αν και γνωρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να ανοίξει και τις πύλες για τους μετανάστες όπως κατ επανάληψη έχει απειλήσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι από τις λίγες φορές που η ευρωπαϊκή οικογένεια, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει χωρίς μεγάλες αποκλίσεις ένα ζήτημα που αφορά σε μία τρίτη χώρα και μάλιστα την Τουρκία. 
Έτσι, παρά τις μεγάλες διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΕΕ, οι 27 στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στον κ. Ερντογάν κάτι που είχε φανεί ήδη από τις διεργασίες που προηγήθηκαν της συνόδου των ηγετών, τόσο σε επίπεδο πρέσβεων όσο και σε αυτό των υπουργών εξωτερικών.
Η αναμφίβολα θετική εξέλιξη για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα θα πρέπει να πιστωθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε την “κάτω από τα ραντάρ” επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.
Διεφάνη άλλωστε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας ουσιαστικά κλείσει το θέμα.

Ακόμα και στο ζήτημα των κυρώσεων, με τις οποίες συνεχίζει να απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τουρκία, η σύνοδος κορυφής που ολοκληρώνεται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, προσθέτει και δεν αφαιρεί στο ελληνικό σκεπτικό
Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις έχουν αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Υπάρχει, επίσης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου, που αναφέρεται σε κυρώσεις σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα, που ενδεχομένως συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγή κοντά στον κ.Μητσοτάκη η κυβέρνηση επιθυμεί μια ευρύτερη πολιτική “ομπρέλα” στο ανώτατο επίπεδο. 
Τι σημαίνει αυτό; 
Όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώσουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο. 
Αυτό το τρίπτυχο θα επιτρέψει στην Αθήνα να δρομολογήσει όλες τις υπόλοιπες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της. “Αυτό είναι το κρίσιμο, αυτή τη στιγμή, τα υπόλοιπα έπονται” ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: