Με παλιά υλικά, καιροσκόπους, φθαρμένες «πολιτικές περσόνες» από το κάτω ράφι της Κεντροαριστεράς και πρόθυμους «γυρολόγους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και διεργασίες, αλλά μόνο τους εαυτούς τους, άντε και ορισμένους φίλους τους, «χτίζει» ο Αλέξης Τσίπρας τις «γέφυρες» για την κατάληψη της Κεντροαριστεράς.
Αυτό δείχνει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν... 250 περίπου πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του παλαιού και βαθέως ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πρώην υπουργούς, βουλευτές, συμβούλους, κομματικά στελέχη και πολιτικά «παιδιά» του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι αφού πρώτα πήραν τα πάντα από το ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά και κομματικά αξιώματα για πολλές δεκαετίες, πλέον βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απολαύσουν για μερικά ακόμα χρόνια τα αγαθά της νέας κομματικής «εξουσίας».
Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται ο «χάρτης των προσώπων» - με πράσινες καταβολές - που σήμερα προσφέρουν απλόχερα «σωσίβιο» στον Αλέξη Τσίπρα για να διασωθεί πολιτικά και εσωκομματικά, ξεχνώντας τον πόλεμο και τους προπηλακισμούς που υπέστησαν κατά το παρελθόν από τον ίδιο και τα στελέχη του κόμματός του.
Όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες μοιάζουν με τους τσιρκολάνους που στήνουν την τέντα από χωρίο εις χωρίον και δίνουν παραστάσεις προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Τώρα η τέντα στήθηκε στην πλατεία Κουμουνδούρου…
Στη σύνθεση του νέου οργάνου μετέχουν κορυφαία στελέχη από την ηγεσία της πάλαι ποτέ Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που για μια μεγάλη χρονική περίοδο λειτουργούσε ως υποστηρικτικός βραχίονας του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ αυτών, δύο πρώην Γραµµατείς της «πράσινης» οργάνωσης, ο Νίκος Μαδεµλής και ο Θάνος Μωραΐτης.
Η κομματική και πολιτική διαδρομή του Θάνου Μωραΐτη θυμίζει επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αφού έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές «φανέλα». Από συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, έγινε άνθρωπος του ΓΑΠ, ο οποίος τον έκανε υφυπουργό Ανάπτυξης. Το 2015 ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό όταν ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά τρεις μήνες μετά τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος.
Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, με πρόσχημα το κόψιμό του από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝΑΛ, αποχώρησε από το κόμμα για να γίνει υφυπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, την οποία είχε χαρακτηρίσει δύο χρόνια πριν, «ως τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης».
Τη λίστα των σχεδόν 694 ονομάτων απαυγάζουν και άλλα στελέχη της παλιάς νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που την δεκαετία του 90 έδιναν μάχες για την επικράτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο κόμμα, πολλοί εκ των οποίων έκαναν καριέρα ως «αριστεροί» και υπερπατριώτες, όπως ο Ηλίας Αντωνίου, οι πρώην Γραμματείας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θάνος Βούρδας και Δημήτρης Σακελάρης, ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Παναγιώτης Δαδούδης και ο πρώην Γραµµατέας Διεθνών Σχέσεων της «πράσινης» Νεολαίας Άγης Τάτσης.
Στην επιτροπή μετέχουν και πολλά «ορφανά» του Γιώργο Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στελέχη δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος συμμετέχει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις του εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής.
Μάλιστα, ουδείς από αυτούς που μετέχουν τον είχε ακολουθήσει όταν αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσφατα ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε συναλλαγές και μεταγραφές στελεχών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι μια πραγματικά προοδευτική παράταξη πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολιτικών ηγεσιών.
Ανάμεσα στα πρώην παπανδρεϊκά στελέχη που περιλαμβάνονται στην επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεσπόζει σαφώς αυτό της Ρεγγίνας Βάρτζελη, που διετέλεσε διευθύντρια του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, η οποία, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τηλεφωνούσε στους βουλευτές και απειλούσε να τους διαγράψει αν είχαν πει κάτι που δεν της άρεσε.
Επίσης, στη λίστα φιγουράρουν σειρά πρώην βουλευτών της κυβέρνησής του Γιώργου Παπανδρέου, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που ξεκίνησε την κομματική της καριέρα από σύμβουλος του Χρήστου Παπουτσή, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που μπήκε στη Βουλή ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πέρασε από τη ΔΗΜΑΡ και κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Θεοχάρη, η οποία κατά το παρελθόν κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις στου θεσμούς, ο Άγγελος Τόλκας, που έφυγε από το ΚΙΝΑΛ για να γίνει υφυπουργός του Τσίπρα και να συγκυβερνήσει με «την νεοκαραμανλική δεξιά, τον Πολάκη και την Κουντουρά, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πριν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε τον Αλέξη Τσίπρα και έλουζε με κοσμητικά επίθετα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στο κόμμα του.
Τα παραπάνω, βέβαια, στελέχη έρχονται να προστεθούν στη χορεία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν από νωρίς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ο «στρατηγός» του Άκη Τσοχατζόπουλου στις εσωκομματικές εκλογές του 1996 και πρώην γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πέρασαν την πόρτα της Κουμουνδούρου και έγινε ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με γραφείο στην Κουμουνδούρου και υψηλές κομματικές αρμοδιότητες.
Από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το καράβι και έπιασαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, επίσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας ως δικαιολογία την άρνησή τους να ψηφίσουν τα μνημόνια, αλλά λίγο αργότερα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα ψηφίζουν δύο - δύο.
Από τους επόμενους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επέδειξε μεγάλη αχαριστία απέναντι στο πρώην κόμμα του, αφού χωρίς αυτό δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σήμερα θα ήταν στα αζήτητα της Κεντροαριστεράς. Προκειμένου μάλιστα να φανεί αρεστός στον νέο αρχηγό του, ο πρώην υπουργός Μεταφορών έχει εξελιχθεί σε έναν από το μεγαλύτερους γενίτσαρούς του.
Τέλος, στην επιτροπή μετέχουν και άλλα πρόσωπα, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ξαφνικά έπαθε αμνησία και δεν θυμάται ότι είχε πέσει θύμα προπηλακισμών το 2011 από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Μπίστης, για την περίπτωση του οποίου ταιριάζει γάντι το τραγούδι «Κανάρα» ή «θα ζήσω ελεύθερο πουλί», πρώην κομματικά συνδικαλιστικά στελέχη και πολιτικάντηδες του παλιού λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολλοί – μετανιωμένοι – ΔΗΜΑΡίτες.
* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή μάζωξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου