Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το κομψό «τελεσίγραφο» για το μεταναστευτικό στους βουλευτές

Ήταν κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει, τουλάχιστον σε αυτή την μορφή. 
Ορισμένοι είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν εντάσεις και χαμηλά βαρομετρικά, όμως τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα «πείραμα» που βγήκε στον εμπνευστή του. 
Πρόκειται για την «άτυπη» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Καβούρι, μακριά από την αίθουσα γερουσίας της Βουλής. Η ιδέα αυτή ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος το είχε αποφασίσει εδώ και περίπου 20 μέρες και τελικώς την υλοποίησε...
το πρωί του Σαββάτου. 
Όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην συνεδρίαση κυρίως για να ακούσει τους προβληματισμούς των βουλευτών και λιγότερο για να απευθύνει συστάσεις, με αφορμή ορισμένα «φάλτσα» σε δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Κ.Ο. των τελευταίων ημερών. Παρότι ολόκληρος ο λόγος του πρωθυπουργού απέπνεε την παραπάνω λογική, δεν έλειψε  η διατύπωση από τον κ. Μητσοτάκη ενός συγκεκριμένου πλαισίου, το οποίο ασφαλώς και θα λειτουργήσει στο κοντινό μέλλον ως «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με την συμπεριφορά των βουλευτών στο μεταναστευτικό ζήτημα. 

«Δε ζητώ την συμμετοχή σας αλλά την πλήρη υποστήριξή σας» ήταν το κομψό αλλά τόσο «καθαρό» τελεσίγραφο του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε σχέση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. 
Η αλήθεια είναι, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι ο τρόπος διαχείρισης των ροών αποτέλεσε το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης, στο οποίο εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί.

Η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα τα είχε όλα
Βουλευτές που ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση, βουλευτές που ζήτησαν να λαμβάνουν περισσότερο μέρος στις αποφάσεις,  βουλευτές που έστειλαν το μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι δύσπιστες απέναντι στο κεντρικό κράτος για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις ροές. 
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα μεταφέρεται ως καλό και απολύτως χρήσιμο,  με τον πρωθυπουργό να διατυπώνει μία φράση, η οποία ουσιαστικά «σκέπασε» την όποια άλλη προσέγγιση.
«...Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά.  Είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Από την τετράωρη κουβέντα δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι συζητήσεις για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Θα είμαστε κυβέρνηση τέσσερα χρόνια και θα πάμε και για άλλα τέσσερα» είπε ο κ.Μητσοτάκης . 
Και επειδή στις αρχές του 2020 θα έχουμε και την προεδρική εκλογή, υπήρξε «γαλάζιος» βουλευτής που ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προς το τέλος του χρόνου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. 


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: