Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ισότιμη ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού! - Το επίδομα θέρμανσης - Ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται τα προβλήματα - Γεφυρώνοντας την ανάπτυξη με την ποιότητα ζωής


Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο
  • Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ... μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.
  • Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα, αρκεί να  πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.
    • Η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του συγκεκριμένου ύψους. Με αυτόν τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.
    • Προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, «ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο», λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.
    • Φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.
  • Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να  πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
  • Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.
Ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών
  • Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτά.
  • Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία, αποκομίζει οφέλη, καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος της προς το ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
  • Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Για το σκοπό αυτό  θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους.
  • Ταυτόχρονα, καλούμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει μάλιστα, να προβάλλει σαν επίτευγμα.
  • Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γεφυρώνοντας την ανάπτυξη με την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος
  • Η Ελλάδα, πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως ήθελαν οι στόχοι του 2020 και βαδίζει ταχύτατα προς εκείνους 2030. Μέχρι τότε, το 35% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας μας θα αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μέχρι το αργότερο το 2028.
  • Μέσα στο 2020, η Αθήνα θα φιλοξενήσει Διεθνή Συνάντηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ήδη, περισσότερες από 60 χώρες συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία, και μαζί τους το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Με το πνεύμα αυτό προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν ένα κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: Τη φθηνή, ασφαλή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών. Το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019-2025 στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά:
  • Το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε μια υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια τα οποία θα πλησιάζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
  • Προωθούμε, επίσης, υδροηλεκτρικό σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων.
  • Ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων.
  • Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια -με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα- αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ με στόχο να προσφέρουν νέα ισχύ ύψους άνω των 2.300 MW.
Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα για να περάσουμε στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ισότιμη ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού! 
Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση έφερε στον δημόσιο διάλογο την πρόθεση της για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Τον Απρίλιο του 2016 η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο. Πρόταση την οποία επανακατέθεσε τον Οκτώβριο του 2017. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εισήγαγε καν για συζήτηση.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε και πάλι στον δημόσιο διάλογο την πρόταση της. 
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με όλους τους  πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός ξεκίνησε άμεσα τον διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με έναν και μόνο στόχο: 
Τη δημιουργία της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε οι Έλληνες ψηφορόφοι του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. 
Μετά από διαβούλευση με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επετεύχθη μια  μοναδική στην σύγχρονη ιστορία του τόπου συμφωνία, που οδηγεί στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου το οποίο φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
Η συμφωνία επετεύχθη, το πρώτο βήμα έγινε! 
Η συμφωνία προβλέπει:
  • Τον ισότιμο υπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και επομένως στον υπολογισμό των εδρών  που δικαιούται κάθε κόμμα. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε μια αντισυνταγματική θέση που έλεγε: να υπολογίζονται οι ψήφοι των εκτός επικρατείας για την κατανομή μέχρι 12 εδρών, ενώ οι υπόλοιπες έδρες θα υπολογίζονταν αποκλειστικά από τους εκλογείς που ψηφίζουν εντός της Ελλάδας. Με τη θέση του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων. 
  • Τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε ειδικά εκλογικά τμήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων. Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συγκροτείται εκλογικό τμήμα, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των εκλογέων. 
  • Την αύξηση του αριθμού βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να μπορούν να συμπεριλάβουν περισσότερους υποψηφίους (και επομένως να εκλεγούν) από τους απόδημους Έλληνες. 
  • Τέλος, προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι ο εκλογέας να έχει συμπληρώσει 2 έτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης εγγραφής. Επισημαίνεται ότι εφόσον εγκρίνεται η αίτηση, θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα και δεν θα χρειάζεται εκ νέου υποβολή. Τα δύο έτη δεν θα είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα. Ο τρόπος απόδειξης θα μπορεί να γίνει με κάθε επίσημο νόμιμο έγγραφο (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά απόδειξη φοίτησης σε σχολείο ή πανεπιστημίου, στρατιωτική θητεία, ένσημα).  Η δε διαδικασία υποβολής της αίτησης για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια αυτόματης άντλησης στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου.
Στη Νέα Δημοκρατία αισθανόμαστε υπερήφανοι και ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας. Αφενός, γιατί θέσαμε στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και αφετέρου γιατί επιτεύχθηκε μια συμφωνία που ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 
Παρά την επίτευξη του αρχικού στόχου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε στο μέλλον να διαμορφωθούν οι κατάλληλες κοινοβουλευτικές συνθήκες, ώστε όλο και περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της Μητέρας Πατρίδας!
Νέα Δημοκρατία / Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: