Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ο μεγάλος στόχος Μητσοτάκη και η «αχίλλειος πτέρνα»

Κάτι παραπάνω από 100 μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει ήδη κέρδη αλλά και ζημίες.
Στην πολιτική καθημερινότητα, την οποία συνθέτουν πολλές μικρές “μάχες”, είναι σαφές ότι άλλες θα κερδίζονται και άλλες θα χάνονται, με το “ταμείο” να γίνεται πάντα μπροστά από τις εθνικές κάλπες.
Όποιος παρακολουθεί από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αντιληφθεί ότι έχει υιοθετήσει έναν “δικό” του τρόπο άσκησης. Μία τακτική με... κεντρικό άξονα τον προσωπικό έλεγχο σε ολόκληρο το φάσμα της κυβερνητικής δραστηριότητας.
Πολλά προσωπικά τετ α τετ με υποψήφιους επενδυτές, επισκέψεις σε υπουργεία σε συνδυασμό με συναντήσεις εργασίας που τις περισσότερες φορές δεν ανακοινώνονται αποτελούν την καθημερινότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει την κρατική μηχανή να δουλέψει στους δικούς του ρυθμούς.
Εκτός όμως από την μεθοδολογία, καταγράφεται και η διαφορετική προσέγγιση του κ.Μητσοτάκη ως προς το τί εκείνος θεωρεί ως προτεραιότητα. 
Οι πρώτοι μήνες αποδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει μεγάλο βάρος της κυβερνητικής δραστηριότητας στην εφαρμογή μίας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό,
- Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή με αναδρομική ισχύ από το 2016 και
- Παρέμβαση στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών 
συνθέτουν το σκηνικό των επιλογών του πρωθυπουργού, ο οποίος επιθυμεί να αναθερμάνει την οικονομία με στόχο την είσοδο της χώρας στο πεδίο της ανάπτυξης. 
Το αν θα τα καταφέρει βεβαίως αυτό θα φανεί το προσεχές διάστημα , μια και ακόμα είναι νωρίς για να βγουν στέρεα συμπεράσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για την κυβέρνησή του και πως η κοινωνία θέλει να δει άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής του. Στο πλαίσιο αυτό καλά πληροφορημένη πηγή εκτιμά ότι μέσα στο προσεχές διάστημα και πάντως πριν από το τέλος του 2019, θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ένα σημαντικό στοίχημα, από το οποίο θα κριθούν πολλά.
Την ίδια ώρα όμως είναι ορατός και ο πρώτος μεγάλος “σκόπελος” για την κυβέρνηση. Το ζήτημα του μεταναστευτικού μοιάζει να είναι δυσεπίλυτο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη παραδεχτεί στην συνέντευξή του στον Αντέννα ότι χρειάστηκε να υπάρξουν προσαρμογές στην συγκεκριμένη πολιτική. 
Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η αναπροσαρμογή στην αντιμετώπιση με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: