Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ - Συντροφικά μαχαιρώματα χωρίς τέλος

Σανίδα σωτηρίας στην εκλογή αρχηγού από την …ανύπαρκτη οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλλει, για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος του.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι το νέο «κόλπο» που έχει στα «σκαριά» ο πρώην πρωθυπουργός για να απορροφήσει, σε πρώτη φάση τις μεγάλες εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από την δεινή εκλογική ήττα, όσο και από την..πασοκοποίησητου ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παραδοσιακών στελεχών του κόμματος, δεν βλέπουν με καλό μάτι την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Αναφορικά με το υπό εκκολαπτόμενο σχέδιο για εκλογή από τη βάση, ο ίδιος Αλέξης Τσίπραςδεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Εκείνο που κάνει, όμως, είναι να προβαίνει σε στοχευμένες διαρροές για να μετρήσει τις αντιδράσεις και να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των εσωκομματικών τάσεων.
Ωστόσο, στην λεγόμενη προεδρική τάση, το σενάριο που προκρίνεται είναι να πάνε συντεταγμένα σε συνέδριο και εκεί να αποφασιστεί η εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος.
Το «όχημα», πάντως, μέσω του οποίου αυτή την περιόδο ο Αλέξης Τσίπρας εξυπηρετεί το σχέδιο του είναι το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας, πως αυτό που επιθυμούν μετά το Συνέδριο είναι η πλήρη ενοποίησή τους με την Κουμουνδούρου υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας ένα κόμμα ομογενοποιημένο αριστερό, προοδευτικό με μαζικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλει να ηγείται μιας παράταξης στην οποία θα κυριαρχούν οι τάσεις, δίνοντας τέλος σε καταστάσεις που πλήγωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.
Μετά τη συνάντηση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ η Προοδευτική Συμμαχία αποκτά τη μορφή Γραμματείας, ενώ θα δημιουργηθεί και μια νέα ενιαία οργανωτική επιτροπή που θα προετοιμάσει το Συνέδριο.
Και σε αυτό το σημείο, αρχίζουν να βγαίνουν τα «μαχαίρια¨από τα θηκάρια», από τις εσωκομματικές τάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλόσχημα στελέχη αυτών τάσεων προσπαθούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη και να κατέβουν στο Συνέδριο του Φθινοπώρου, ως ένα «ενωμένο αριστερό μέτωπο», απέναντι στους προεδρικούς του Αλέξη Τσίπρα και να «μπλοκάρουν» τα σχέδια Τσίπρα να ηγηθεί του νέου φορέα.
Αν το εγχείρημα τους στεφθεί από επιτυχία είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε δεύτερο χρόνο, το «άστρο» του Αλέξη Τσίπρα, θα αρχίσει να δύει, με γοργό ρυθμό, καθώς ο ίδιος θα έχει απωλέσει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και θα είναι υπο επιτροπεία, μέχρι την τελική ανατροπή του.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν παρασκηνιακές συνάξεις μεταξύ των μελών της «Κίνησης των 53», αλλά και άλλων τάσεων.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί από την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου «λαβωμένη» βγήκε και η «Κίνηση των 53», καθώς δεν εξελέγησαν σημαντικά στελέχη της, όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο ΧρήστοςΚαραγιαννίδης, η Αννέτα Καββαδία, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, η Ελένη Σταματάκη, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Γιώργος Κυρίτσης και η Αφροδίτη Σταμπουλή.


Ο Τσίπρας τα «πήρε» με τον Τσακαλώτο


Το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαρύ και όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα». Αυτό αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεδρίαση όπου παραλίγο να υπάρξει και «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία του για την ατζέντα της συνεδρίασης, πως δεν είναι προσδιορισμένη για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων του.
Άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ενοχλημένο και από τις διαρροές των ονομάτων για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Το λόγο πήρε αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να τόνισε «σε όσους δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν» πως κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση.
Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα φέρεται επίσης να διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δικές του εισηγήσεις.
Οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών που ακολούθησαν και τα πολλά και εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έμπαιναν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να προκάλεσαν και μια νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και τέθηκε από τον ίδιο στην εισήγησή του.
Η αναστάτωση και ο θόρυβος μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και η παρέμβαση ενός βουλευτή πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακουστεί, «μίλα πιο δυνατά, δεν ακούμε», φέρεται να του είπε, προκάλεσε τον περαιτέρω εκνευρισμό του κ. Τσίπρα, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο», συμπληρώνοντας πως υπάρχει ατζέντα και ότι δεν πρέπει να κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: