Σφικτές ημερομηνίες τριών μηνών, και καθημερινή μάχη με την γραφειοκρατία, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ελληνικό, προκειμένου μέχρι το Δεκέμβριο, να πάρει μπροστά το έργο υλοποίησης του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με συνεχείς καθημερινές συσκέψεις, και αποκορύφωμα την χθεσινή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη-Λάτση.
Συνάντηση που επαναβεβαίωσε τον στόχο της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να... αρθούν τα πάμπολλα ακόμη εμπόδια που καλούνται να επιλύσουν οι υπηρεσίες από 7 συνολικά συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μπουν μπουλντόζες ακόμη και έως το τέλος του έτους στον χώρο των 6.000 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου.
Σε αυτή την μάχη με το χρόνο, όπου καθημερινά συσκέπτονται υπηρεσιακοί και υπουργοί, ανακαλύπτονται νέες εκκρεμότητες και καινούργια κομμάτια του παζλ που πρέπει να μπουν στη σωστή θέση, ο πρώτος «σταθμός» αφορά την υπογραφή των 3 εκκρεμουσών κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ), πίσω από τις οποίες υπάρχουν τεχνικές μελέτες εκατοντάδων σελίδων, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που εμπλέκονται στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον Σπύρο Λάτση όσα έχει δηλώσει και δημοσίως πως το Ελληνικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων.
Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά του επενδυτικού σχήματος και δεσμεύσεις για την εμπροσθοβαρή εκτέλεση της σύμβασης.
Να έρθουν νωρίτερα κάποιες επενδύσεις ώστε να αποτυπωθούν ταχύτερα στην οικονομία οι θετικές επιπτώσεις.
Στην ουσία ζητήθηκε από τους επενδυτές να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού τα πρώτα 4 – 5 χρόνια το έργο θα είναι ζημιογόνο.
Θα εκτελούνται τα έργα αποκατάστασης του παλαιού αεροδρομίου, τα έργα κατασκευής του πάρκου, των δημοσίων δικτύων, κ.α.
Επειδή έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του Ελληνικού και πέντε χρόνια από την επιλογή της Lamda Development,θυμίζουμε πως το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει δέσμευση για υλοποίηση συνολικής επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (€4,8 δισ. συν τον ΦΠΑ). Το μεγαλύτερο τμήμα της επένδυσης πρέπει να γίνει στη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της σύμβασης, σε τρία «κύματα» διάρκειας πέντε ετών το κάθε ένα.
Η κυβέρνηση φέρεται, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, να ζήτησε τη μεταφορά κάποιων επενδύσεων από το δεύτερο «κύμα» στο πρώτο ή και την ανακατανομή του χρονικού ορίζοντα μέσα στο πρώτο «κύμα». Στόχος είναι να γίνουν από την πρώτη στιγμή ορατά τα μεγάλα οφέλη από την επένδυση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση για αλλαγή της αρχικής συμφωνίας που έγινε το 2016, είχε ζητήσει να γίνει πιο εμπροσθοβαρής και η καταβολή του τιμήματος των περίπου 900 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε δεχθεί η πλευρά Λάτση.
Χθες υπήρξε και μια άλλη εξέλιξη με τη δίμηνη παράταση, για τις 30 Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου