Αν ο στενός κορσές των θεσμών δεν είχε χαλαρώσει….. όχι επειδή βρισκόμαστε εκτός μνημονίου αλλά γιατί εκεί ψηλά στις Βρυξέλλες έχουν να τακτοποιήσουν και αυτοί τα πολιτικά τους , τότε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάποια πράγματα ίσως να τα είχε σκεφθεί διαφορετικά.
Όμως θεωρώντας- και μάλλον ορθώς- πως οι ευρωεκλογές θα διαμόρφωναν μια σχετική αρρυθμία και στους Βόρειους, οι ξύπνιοι κυβερνώντες επιχείρησαν να περάσουν την μπάλα κάτω από τα ραντάρ με πάσες κοφτές και γρήγορες! Κυριολεκτικά! ...
Όμως η περίοδος αρρυθμίας στις Βρυξέλλες δεν διατηρείται για πολύ, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως γραφειοκράτες της Βελγικής πρωτεύουσας πάντα έχουν τη δυνατότητα και ενός γρήγορου flash back όταν χρειάζεται.
Και ποιο ήταν το επιλήψιμο- ένα από τα πολλά- για την τηλεοπτική σεζόν που έρχεται αν όχι μια προσπάθεια κυνικής επιδότησης του ποδοσφαίρου μέσω ΕΡΤ;
Kαι για να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη: Τα φάουλ με το που ξεκινάει η σέντρα είναι δύο. To ένα αφορά πως το Δημόσιο- οκ η ΕΡΤ δεν είναι Δημόσιο αλλά μέτοχός της είναι το Δημόσιο- ανταγωνίζεται στα ίσια τον ιδιώτη με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Και ναι, στις Βρυξέλλες είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό μόνον που για να φθάσουν τα πράγματα στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουν περάσει πρώτα και να έχουν κριθεί από τη δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού!!!! Έχω αμφιβολίες αν η Αρχή έχει ακριβώς καταλάβει τι σημαίνει το θέμα.
Το δεύτερο όμως φάουλ που ας είμαστε βέβαιοι πως αν συνεχίσει να συντελείται- το δισ εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού- οι Βρυξέλλες δε θα μας χαριστούν, είναι πως η ΕΡΤ επιχείρησε να επιδοτήσει έμμεσα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ναι, οι επιδοτήσεις δραστηριοτήτων από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θεωρούνται πρακτική ανεκτή από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Και πως αποδεικνύεται η επιδότηση θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος; Από το γεγονός πως οι τιμές που φαίνεται να προσέφερε η ΕΡΤ δεν υπάρχουν στην αγορά και καμία από τις ομάδες δεν θα μπορούσε να τις βρει πουθενά.
Τo ίδιο προσεκτική θα πρέπει να είναι η ΕΡΤ και γύρω από τη δευτερογενή αγορά που δημιουργείται πέριξ του αθλήματος και των αθλημάτων γενικότερα καθώς μόνον η διαφάνεια μπορεί να ευπρεπίσει τον χώρο έτσι ώστε το προϊόν να αποκτήσει μια έστω και μερική προστιθέμενη αξία.
Το να ζητάει για παράδειγμα στις μεταδόσεις πράγματα που δεν τα λαμβάνει αλλά και που δεν ελέγχει αν τα λαμβάνει, και καλό δεν το λες. Όλα τούτα αποτέλεσαν συγκεκριμένες πρακτικές από το πρόσφατο παρελθόν στο «μοίρασμα της μπάλας» και καλό είναι να μην επιχειρείται η επανάληψή τους. Άλλοι χρόνοι και άλλες εποχές που απαιτούν κάποιες καλύτερες και πιο διαφανείς διαδικασίες.
Και ναι, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών οι οποίοι για λόγους διαφορετικού έχουν «γκελάρει» το ποδόσφαιρο ως μία από τις 47 δραστηριότητες που εν δυνάμει πρέπει να διερευνούν οι ευρωπαϊκές αρχές με επίκεντρο τις παράνομες δραστηριότητες.
"Η πολύπλοκη οργάνωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η έλλειψη διαφάνειας έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τη χρήση παράνομων πόρων", ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετέφεραν οι Financial Times σε πρόσφατο άρθρο τους.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες το «τρίψιμο» στη γλίτσα του τσοπάνη μπορεί να αποβεί προβληματικό, για το ποδόσφαιρο, για την ΕΡΤ για τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου