Από φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, καθώς και η μείωση στον φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων
Επιτέλους, ένας πρωθυπουργός που κράτησε τον λόγο του.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε στο προσκήνιο μία στρατηγική τετραετίας, που έχει στόχο την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη.
“Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη, ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους...
μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο”,
ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλους τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε κινήσεις-έκπληξη για την άμεση μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη ήδη από τον προσεχή Αύγουστο και όχι από το 2020, όπως είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές-μεταδίδει ο Δημήτρης Γκάτσιος για το Calital.gr.
Στο πλαίσιο αυτό:
- -Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%. 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για όλη τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- -Βελτιώνεται άμεσα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%. Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
“Ως πρωθυπουργός αρνούμαι να αποδεχθώ ότι δε μπορούμε να διαχειριστούμε τα του οίκου μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως μέσα από την αξιοπιστία το 2020 η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. “Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός
“Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Για αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Για να φέρει στο προσκήνιο το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων. “Δε θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε, ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές”, σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα πανστρατιάς και ενότητας σε όλους τους πολίτες. Ακόμα και όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση. “Η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου
Ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, έφερε στο προσκήνιο σαφείς δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό:
-Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
-Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
-Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
-Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
-Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.
Παράλληλα, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
-Θέλω να κάνω μία νέα αρχή. Οι εκλογές έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης. Οι Έλληνες άνοιξαν παράθυρο σε μία νέα εποχή. Με την ψήφο τους δεν καταδίκασαν μόνο το ψεύδος. Απαίτησαν τη θεμελίωση μίας νέας πραγματικότητας. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά. Με ενότητα.
-Εμείς τη νέα κανονικότητα τη θεωρούμε πρόοδο. Πυξίδα μας είναι η συμφωνία αλήθειας. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε. Και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Όπλο μας το καθαρό σχέδιο. Η ανάπτυξη. Οι πολλές δουλειές. Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης.
-Θέλω να απελευθερώσω τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο νέος πατριωτισμός θα είναι η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Που θα κοιτάζει μπροστά. Οι Έλληνες θέλουν ρήξη με το παρελθόν. Θέλουν μία κυβέρνηση που θα αποδείξει στις πράξεις και όχι στα λόγια ότι μπορεί.
-Η πρόοδος της χώρας είναι εθνική. Και σε αυτήν την προσπάθεια θέλω τους πολλούς δίπλα μου. Ο λαός είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Κάποιοι ίσως θέλουν επιστροφή σε ένα παρελθόν πλαστής ευδαιμονίας. Ας βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της νέας Ελλάδας που αξίζουμε.
-Η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Οικοδομήσαμε μέσα σε λίγες ημέρες αυτό που άλλοι χρειάζονταν μήνες. Όλα στελεχώθηκαν αξιοκρατικά πέρα και επάνω από κομματικές ταμπέλες. Σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα ελέγχονται συνεχώς.
-Η πετυχημένη έξοδος στις αγορές δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Αυτές οι πρώτες ημέρες είναι λίγες γραμμές από τον πρόλογο ενός εθνικού κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας.
-Το υπουργικό συμβούλιο θα διαμορφώνει το κεντρικό σχέδιο που θα έχουν τα υπουργεία. Αντιμετωπίζουμε την κακονομία με ένα ευρύ πνεύμα νομοθέτησης. Προχωράμε στην πραγματική αποκομματικοποίηση. Επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές. Τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.Έτσι θα κινηθούμε στο μέτωπο της ΔΕΗ
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πράξει όσα χρειάζονται για να σωθεί η ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. “Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξήγγειλε:
- -Την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
- -Την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
- -Την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
“Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθηλώνουν τις επενδύσεις θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας”, ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε για:
- -2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών.
- -Πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
- -Διανομή των φαρμάκων των βαρέως πασχόντων κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους.
- -Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
“Στην Παιδεία θα υπάρχει άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, στην ασφάλεια:
- -Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα.
- -Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών.
- -Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ.
- -Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί.
- -Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ.
- -Μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές.
- -Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
“Θα ψηφίσουμε νέο εκλογικό νόμο. Δε θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική”, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα κόκκινα δάνεια
Όσον αφορά στα “κόκκινα δάνεια”, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως προωθούνται ταχύτατα και τα δύο σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ.
Μηνύματα στους γείτονες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στην αιχμή των ενεργειών της κυβέρνησης την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών.
“Από τη συμπεριφορά των γειτόνων μας και την καλή συνεργασία θα κριθεί η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε και τόνισε πως πυξίδα στις σχέσεις μας με την Τουρκία θα είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. “Θα καλέσω τον κ. Ερντογάν να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά”, επεσήμανε.
Πέντε εμβληματικά έργα
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, στην ομιλία του στη Βουλή, την υλοποίηση πέντε εμβληματικών έργων.
Συγκεκριμένα:
- -Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.
- -Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
- -Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
- -Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
- -Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
“Αυτές οι πέντε παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας”, τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου