Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Φρενίτιδα των Επενδυτών με την Ελλάδα - Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ενθουσιάσει τις αγορές

Φρενίτιδα των διεθνών αγορών με την Ελλάδα.

Όπου νάναι θα γίνουμε πιο πλούσιοι από τους Καταριανούς και θα τη βγάζουμε με πρέφα, σαγιονάρα και τάβλι στα καφενεία! 
Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ενθουσιάσει τους επενδυτές. 
Έτσι  7 στους 10 «βλέπουν» ήδη Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, η οποία διενεργήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από το CSA Institute, με θέμα την...

ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 91% μεταξύ όσων έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, και το 44% μεταξύ όσων δεν έχουν σήμερα δραστηριότητα στη χώρα, έναντι 51% που απαντούν αρνητικά και 4% που δεν τοποθετούνται.
Γράφει η Gillian Rothschild
Την ίδια στιγμή ο ένας στους 2, ποσοστό 47%, θεωρεί ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ 76% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία. Το 30% εξετάζουν σχέδια να δημιουργήσουν, ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα τη χρονιά που έρχεται, έναντι 27% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ωστόσο μόνο το 50% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πολιτική ελκυστικότητας που προσελκύει τους διεθνείς επενδυτές. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 32η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ την τελευταία δεκαετία.
Η πρώτη μετά-μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδος και ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να λάβει περισσότερα τολμηρά μέτρα για να μεταμορφώσει ριζικά την οικονομία και να ξεφύγει από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εξ ονόματος της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε ότι το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα δεν θα έχει εκπλήξεις. Για να γίνει αυτό στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο προσεχές διάστημα, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως είναι η επιτάχυνση κάθε μορφής αδειοδοτήσεων. Παράλληλα, επιτάχυνση υποσχέθηκε και για τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων και φακέλων με την εμπλοκή και των ελεγκτικών εταιρειών.
“Θα ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς για να μην μένει τίποτε κολλημένο στο υπουργείο και ουσιαστικά θα έχουμε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την περαιτέρω επιτάχυνση της επιχειρηματικότητας”, ανέφερε ο ίδιος.
Επίσης γνωστοποίησε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων το οποίο άμεσα θα λειτουργήσει σε πέντε πόλεις προκειμένου σε δύο χρόνια να είναι έτοιμος ένας ψηφιακός χάρτης και με το πάτημα ενός κουμπιού οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για θέματα Κτηματολογίου, αρχαιολογίας, αιγιαλού, και όλων των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίσει στην περιοχή που ενδιαφέρεται να επενδύσει.
“Θα ξέρει τους όρους, τα προβλήματα που θα βρει και θα σταθμίσει το επιχειρηματικό ρίσκο. Δεν θα έχει εκπλήξεις δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία”, σημείωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέος νόμος αλλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, “μόνο που εμείς θα την τηρήσουμε”, υπογράμμισε. Επανέλαβε πως η επένδυση θα ξεκινήσει εντός του 2019 καθώς οι υπηρεσίες που καθυστερούσαν και ήταν αρνητικά διακείμενες τώρα υπογραφούν για να προχωρήσει το έργο.
Για το ΕΣΠΑ σημείωσε ότι η απορροφητικότητα δεν είναι αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση, συγκεκριμένα ανέφερε πως ο μέσος όρος απορρόφησης είναι στο 24% κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 19η θέση επί των 28 της ΕΕ, καθώς το 42% των έργων που εμφανίζονταν να έχουν ξεκινήσει δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι η χώρα μας κατέχει την 72η θέση πίσω από το Μεξικό, την Κένυα, την Αλβανία, κ.α. “στην επόμενη μέτρηση θα είμαστε πολύ υψηλότερα”, είπε.
Οσο αφορά την έρευνα της EY αποτελεί αυτόνομο μέρος του ευρύτερου προγράμματος EY Attractiveness Survey Europe για την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως επενδυτικού προορισμού και αναλύει τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Καταγράφει, επίσης, τις απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, με βάση ένα δείγμα 202 στελεχών μεγάλων, ξένων επιχειρήσεων, οι μισές εκ των οποίων (110) έχουν ήδη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα.
Στην 32η θέση ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων την τελευταία 10ετία
Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor, η Ελλάδα, τη δεκαετία (2009-2018), κατατάσσεται στην 32η θέση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ που προσέλκυσε, έχοντας υποδεχθεί συνολικά 129 επενδύσεις, ή 0,27% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η κατάταξη της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δε βελτιώθηκε, την ώρα που η Σερβία αναρριχήθηκε από την 23η, στη 12η θέση, η Λιθουανία από την 31η, στη 16η, και η Βοσνία & Ερζεγοβίνη από την 36η, στη 18η.
Τρεις στις πέντε επενδύσεις στην Ελλάδα (60%, έναντι 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη) αφορούσαν σε γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, χαρακτηριστικό μιας επαναναδυόμενης οικονομίας που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ενώ η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις στη βιομηχανία (20%, έναντι 27% στην Ευρώπη).
Το 2018, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 13 ΑΞΕ, πολύ λιγότερες από χώρες με παρόμοιο μέγεθος ή πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία (74), η Σερβία (119), η Φινλανδία (194) και η Ιρλανδία (205).
Η εικόνα της χώρας
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, το 47% θεωρούν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια ώρα, 76% εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία, έναντι 37% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, 40% στη Γερμανία, 30% στη Γαλλία και 52% στην Πορτογαλία. Συγχρόνως, 30% δηλώνουν ότι εξετάζουν σχέδια να δημιουργήσουν, ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα τον επόμενο χρόνο, έναντι 27% στην υπόλοιπη Ευρώπη, 25% στην Πορτογαλία, 23% στη Γερμανία και μόλις 10% στο Βέλγιο.
Όμως, τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα το ποσοστό περιορίζεται στο 4%. Περισσότεροι από δύο στους τρεις επενδυτές (69%) εκτιμούν ότι την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ο τουρισμός, εύρημα, το οποίο αντανακλά τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από έναν τομέα ευαίσθητο σε διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις.
Την ίδια ώρα, μόλις το 18% των ερωτώμενων αναφέρουν την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ΙΤ) ως βασικό κλάδο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει ενώ ο αριθμός των ΑΞΕ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας έφτασε στο 19% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη το 2018, έχοντας υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.
Ωστόσο, μόνο το 50% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η χώρα μας ακολουθεί πολιτική ελκυστικότητας που προσελκύει τους διεθνείς επενδυτές.
Πλεονεκτήματα και εμπόδια
Οι επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν ως βασικά θετικά στοιχεία της ελκυστικότητας της χώρας την ποιότητα ζωής (83%), το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (70%) και τις υποδομές τηλεπικοινωνιών (67%). Αντίθετα, οι επενδυτές αξιολογούν ιδιαίτερα αρνητικά παράγοντες, όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (29% τη θεωρούν ελκυστική, έναντι 61% που τη θεωρούν λίγο έως καθόλου ελκυστική), το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (27% έναντι 67% ), και η φορολογία των επιχειρήσεων (20% έναντι 64%). Αξίζει να αναφερθεί πως το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον συγκέντρωσε τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις του συνόλου του δείγματος (67%), σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στην ερώτηση.
Οι επενδυτές υποδεικνύουν μια σειρά από προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της. Κορυφαίες, μεταξύ αυτών είναι η μείωση της φορολογίας (49%), η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων (32%), η στήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας (25%), και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (24%).
Με βάση τις απόψεις της επενδυτικής κοινότητας, η ΕΥ Ελλάδος διατυπώνει σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη στήριξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τη βελτίωση των υποδομών και δικτύων, τη μετάβαση στην εργασία του μέλλοντος, τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: