Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Γιατί δεν απαντάμε στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ;


Μια απλή ερώτηση: 
Πότε η ΝΔ θα αποφασίσει να απαντά στα εξοργιστικά ψέματα που λέει καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ;
· Ναι, σίγουρα, ο κόσμος δεν τον ακούει πια.
· Ναι, η κοινωνία – σε ποσοστό πάνω από 72% πλέον – απλά θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνει σημασία σε όσα λένε οι εκπρόσωποί του.
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος, να μένουν τα ψέματά του αναπάντητα!
Ακόμα και τώρα.
Οφείλουν να του τρίβουν την αλήθεια στη μούρη, όπου τον βρίσκουν. Για να πιέσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο κάτω!
Και για να ακουστεί η αλήθεια, βρε αδελφέ. Κάποτε πρέπει να ακουστεί και η ρημάδα η αλήθεια!...

Παράδειγμα πρώτο: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς, επί τέσσερα χρόνια, ότι «δική του πολιτική» ήταν η επέκταση της δημόσιας ασφάλισης σε 2,5 εκατομμύριαανασφάλιστους!
Ψέματα!
Αυτό είχε νομοθετηθεί από την άνοιξη του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ εφαρμόστηκε από τις αρχές καλοκαιριού του 2014, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 είχαν προλάβει να επωφεληθούν πάνω από 200 χιλιάδες ανασφάλιστοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «βομβαρδίζει» τον κόσμο με ψέματα. Και σπανίως οι εκπρόσωποι της ΝΔ απαντάνε…
Παράδειγμα δεύτερο: Λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι συνεχώς πως όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, το Γενάρη του 2015. βρήκαν «τα ταμεία άδεια». Και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο Βαρουφάκης μάλιστα επιμένει ότι η χώρα είχε χρηματοδοτικό κενό για τη χρονιά εκείνη 21 δισεκατομμύρια και δεν υπήρχε «σάλιο».
Δεν λένε την αλήθεια!
Το χρηματοδοτικό κενό είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνα που πρέπει να πληρώσει η χώρα (κυρίως χρεολύσια, λήξεις ομολόγων κλπ.) και αυτά πουπεριμένει να εισπράξει (πρωτογενή πλεονάσματα, χρήματα από τους δανειστές, κεφάλαια από τα ΕΣΠΑ κλπ.)
Στις αρχές του 2015 η Ελλάδα είχε πλήρως καλυμμένες τις ανάγκες της για τα δύο επόμενα χρόνια! Αυτή είναι η αλήθεια.
Απόδειξη: γι’ αυτό έβγαινε τότε οριστικά από τα μνημόνια – και μάλιστα «με τη βούλα» των δανειστών! Που της είχαν δώσει, μάλιστα, και πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Πιο αναλυτικά, η χώρα τότε χρειαζόταν 21 δισεκατομμύρια για να καλύψει «υποχρεώσεις» της, του 2015 και 2016.
Κι έναντι αυτών των υποχρεώσεων η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε να εισπράξει:
·       7,2 από την τελευταία δόση του προηγούμενου μνημονίου, από το οποίο με τη σφραγίδα των δανειστών βγαίναμε! (τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Κουβέλη έριξαν την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο Τσίπρας ζητούσε «να μην υπογράψει η απερχόμενη κυβέρνηση» τίποτε!)
·       Συν 2,8 δισεκατομμύρια από τα ANFA’s και SMP’s που ήδη μας χρωστούσαν, δηλαδή από τις επιστροφές υπερκερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που είχαν ήδη εξοφληθεί και θα μας τα έδιναν μαζί με την τελευταία δόση. Αυτά τα χρήματα οι… «Σαμαροβενιζέλοι» τα είχαν εξασφαλίσει για την Ελλάδα: στην τριετία 2012-14 είχαμε εισπράξει τα 4, μας χρωστούσαν αλλά 10, με το που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ τα… έχασε! Και τώρα του επιστρέφουν μόλις 5, αλλά κι αυτά σταδιακά – από τα οποία έχει εισπράξει γύρω στο μισό δισεκατομμύριο!)
·       Συν 4,5 δισεκατομμύρια που είχαμε ήδη στο ταμείο από την έξοδο στις αγορές τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014 για την αποπληρωμή χρέους.
·       Συν 1 δισεκατομμύριο που είχαμε από τους τόκους τριών ετών στα 10 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ (που είχαν περισσέψει από την κεφαλαιοποίηση τραπεζών του 2012). Αυτά ήταν διαθέσιμα για την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέος, δηλαδή να καταβάλει χρεολύσια.
·       Συν 2,5 δισεκατομμύρια που είχαμε στο «ειδικό λογαριασμό» από τιςαποκρατικοποιήσεις που είχαν ήδη γίνει και είχαν εισπραχθεί, με αποκλειστικό προορισμό να πληρώσουν αποπληρωμή χρέους.
·       Συν 2 δισεκατομμύρια περίπου, από τα ANFA’s και SMP’s των επομένων ετών(2015 και 2016) που αναμένονταν να επιστραφούν από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αμέσως μετά την αποπληρωμή ομολόγων που έληγαν εκείνες τις χρονιές.
·       Συν πάνω από 2 δισεκατομμύρια από τα πρωτογενή πλεονάσματα των επομένων δυο ετών (πέραν του ποσού που θα κάλυπτε η πληρωμή τόκων).
Σύνολο: 22 δισεκατομμύρια!
21 θα πήγαιναν για την πλήρη κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού της διετίας και θα περίσσευε ένα δισεκατομμύριο για να έχουμε «απόθεμα ασφαλείας».
Η Τρόϊκα τότε, (Δεκέμβριος του 2014) απαιτούσε να βγάλουμε τουλάχιστονάλλα δυο δισεκατομμύρια (ώστε να κρατήσουμε συνολικό απόθεμα ασφαλείας 3δισεκατομμυρίων) από έξοδο στις αγορές. Κι αυτό θεωρούνταν τότε απολύτως εφικτό – είχαμε ήδη βγει στις αγορές δύο φορές το 2014 για υπερδιπλάσιο ποσό. Η χώρα ήταν τότε (επαναλαμβάνω: τέλη του 2014) πλήρως καλυμμένη να βγει από τα μνημόνια!
Ο Τσίπρας βρέθηκε με «άδεια ταμεία» το πρώτο εξάμηνο του 2015, γιατί;
Γιατί δεν έκλεισε εκείνη τη διαπραγμάτευση,
·       έχασε τα 7,2 δισεκατομμύρια της τελευταίας δόσης,
·       έχασε όλα τις «επιστροφές» από ANFA’s και SMP’s,
·       ματαίωσε τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει,
δεν προχώρησε καμία νέα αποκρατικοποίηση (πέρα από τα περιφερειακά αεροδρόμια που την είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση), πήγε να διαπραγματευτική… «καλύτερη συμφωνία» εξόδου από τα μνημόνια και έκλεισε τελικά…νέο μνημόνιο!
Αφού έκλεισε στο μεταξύ και τις τράπεζες.
Μήπως ισχύει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ: μα τα χρήματα που περιμένατε τότε,ήταν πάλι από τους δανειστές;

Από τα 21 τότε, πράγματι, τα 10 ήταν από τους δανειστές.
Αλλά και τώρα που ολοκληρώθηκε το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα, από τα 24,1 δισεκατομμύρια που μας «διασφαλίζουν» για τα επόμενα χρόνια και πάλι τα 14 είναι από τους δανειστές! Και δεν μας τα δίνουν καν «μια και έξω», όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, στα τέλη του 2014!
Τώρα τα δίνουν «με δόσεις και προϋποθέσεις»!
Και τα υπόλοιπα είναι από υπέρ-πλεονάσματα, που τώρα οι δανειστές λένε πως η κυβέρνηση ΔΕΝ θα τα πιάσει!
Τότε βγαίναμε καθαρά «μια κι έξω»!
Τώρα μας έβαλαν σε βάλτο που βουλιάζει κάτω από τα πόδια της χώρας.
Αυτά γιατί δεν τους λέει κανείς;
Τρίτο παράδειγμα: Λένε ακόμα οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι οι ευνοϊκότατες προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στα τέλη του 2014 «δεν μετράνε», γιατί το ΔΝΤ πέφτει έξω…
Πράγματι, το ΔΝΤ πέφτει έξω! Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια:
·       Επί… «Σαμαροβενιζέλων», η Ελληνική οικονομία πήγαινε καλύτερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ!
·       Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική οικονομία (κυρίως μετά το 2015) πηγαίνει χειρότερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ (και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)
·       Πέρσι όλοι την περίμεναν την ανάπτυξη στο 2,4% και τελικά έκλεισε στο …1,6%!
·       Φέτος περίμεναν την ανάπτυξη στο 2,1% και ήδη τρέχει (το πρώτο τρίμηνο) με ρυθμό 1,3%!
Αυτά γιατί δεν τους τα λέει κανένας;
Επαναλαμβάνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι μονότονα: «Οι προηγούμενοι χρεοκόπησαν τη χώρα»!
Και κάποιοι πιο πονηροί συμπληρώνουν: Εντάξει, έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ λάθη, αλλά τα μεγάλα σφάλματα τα έκαναν «οι προηγούμενοι».
Εδώ έχουμε πελώρια εξαπάτηση:
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά προσπάθησαν κατά καιρούς νασυγκρατήσουν τα πράγματα, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Αλλά κάποιααντιστάθηκαν.
--Για παράδειγμα, οι παχυλές συντάξεις σε 45ρηδες μετά από 15χρόνια εργασιακό βίο (για να εισπράττουν επί… 40 χρόνια στη συνέχεια) – και κυρίως τα παχυλά «εφ’ άπαξ» που λεηλατούσαν τα Ταμεία - προσπάθησαν να τα αλλάξουν προηγούμενες κυβερνήσεις: το 1990-92 επί υπουργίας Σουφλιά και το 2002 επί υπουργίας Γιαννίτση.
Όλο το λαϊκιστικό μπλόκ τότε αντιστάθηκε λυσσαλέα. Και στις αντιστάσεις αυτές πρωτοστατούσε η Αριστερά- του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
--Αποκρατικοποιήσεις που θα μείωναν το χρέος επιχειρήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Όχι ιδιαίτερα τολμηρά, πάντως επιχειρήθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι λαϊκιστές ήταν κραυγαλέα αντίθετοι.
--Η χώρα χρεοκόπησε γιατί υπονόμευε η ίδια την παραγωγική της βάση, μείωνε την ανταγωνιστικότητά της, έκλεινε επιχειρήσεις και έδιωχνε επενδύσεις συνεχώς επί δεκαετίες. Και σε όλα αυτά πρωτοστατούσε η Αριστερά – του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, βεβαίως.
--Η χώρα χρεοκόπησε γιατί πολλοί πίεζαν συνεχώς για αυξημένες παροχές από δανεικά. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε για ακόμα μεγαλύτερες παροχές από ακόμα περισσότερα δανεικά!
Αυτά γιατί δεν του τα λέει κανείς;
Κι ύστερα μπορεί να ειπωθεί, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη «λάθος» πλευρά (όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία), αλλά αυτό συνέβη πριν το 2009 όταν ήταν ένα «μικρό κόμμα», χωρίς σημαντική επιρροή.
Ναι αλλά όταν έγινε «μεγάλο κόμμα», το …τερμάτισε! Τότε συνέχισε να αντιστέκεται σε κάθε δημοσιονομικό «συμμάζεμα», σε κάθε αποκρατικοποίηση, σε κάθε μεταρρύθμιση που αύξανε την ανταγωνιστικότητα.
Ζητούσε να μας χαρίσουν τα χρέη (το θυμάστε το «επαχθές χρέος»;) και να μαςδανείσουν αμέσως κι άλλα, αφού μας χάριζαν τα προηγούμενα!
Δηλαδή να… κλαδεύουμε λεφτόδεντρα!
--Αυτά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν «μικρό και άβγαλτο» κόμμα: Στήριζε όλες τις στρεβλώσεις που μας οδηγούσαν στη χρεοκοπία.
--Και τρισχειρότερα έκανε όταν έγινε «μεγάλο κόμμα». Εμπόδιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μας βγάλουν από την χρεοκοπία – και μας έβγαζαν – μιαν ώρα αρχύτερα.
--Κι όταν ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέλαβε (το 2015) τι έκανε;
Αύξησε το χρέος – ενώ οι «προηγούμενοι» το μείωναν!
Αύξησε την περίοδο υψηλών πλεονασμάτων ως το 2022 (ενώ πριν έληγαν τα υψηλά πλεονάσματα το 2018).
Αύξησε τους φόρους (ενώ πριν είχαν αρχίσει να μειώνονται), και επιδείνωσε την ανταγωνιστικότητα (ενώ πριν είχε αρχίσει να βελτιώνεται θεαματικά).
Η αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση πριν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να αλλάζειόλες τις στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Κι ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε τις χειρότερες στρεβλώσεις.
Γι’ αυτό και αποδείχθηκε, όχι «το νέο που ατύχησε», αλλά το… «χειρότερο από το παλιό» – που μας χαντάκωσε!
Αυτά γιατί δεν του τα λέει κανείς;
* Η Ελλάδα επί κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου ανέβηκε 40 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας μέσα σε 2,5 χρόνια!
Η Ελλάδα επί κυβέρνησης Τσίπρα έχασε ήδη 20 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας!
Τα δείχνουν οι ετήσιες εκθέσεις της World Bank.
Τα επιβεβαιώνουν οι αντίστοιχες εκθέσεις του ΟΟΣΕ.
Εδώ γιατί δεν τα λέει κανείς;
Γιατί;

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: