Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Καμμένος και Κουβέλης βραχυκυκλώνουν το Μέγαρο Μαξίμου

Φωτογραφία: Intimenews
Σε μόνιμο πονοκέφαλο τείνει να εξελιχθεί για τον Αλέξη Τσίπρα η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, σε μία περίοδο μάλιστα που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 
Ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αντίστοιχα στο Πεντάγωνο κάνουν ό,τι μπορούν τις τελευταίες ώρες για να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας, ακριβώς όμως για τον αντίθετο λόγο από ότι θα έπρεπε, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας...


Την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν, η ηγεσία του πιο “ευαίσθητου” υπουργείου της κυβέρνησης φαίνεται να μην μπορεί να βρει κοινό βηματισμό.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μοιάζει αποφασισμένος να τραβήξει το δικό του δρόμο αναφορικά με τους χειρισμούς με την Τουρκία, μετά το συμβάν της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Μία τακτική που στο εσωτερικό της χώρας χαρακτηρίζεται από σχεδόν “αφωνία” και στο εξωτερικό από ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Τελευταίο παράδειγμα τα όσα είπε στην εφημερίδα Liberation.
“Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο κ.Καμμένος στη γαλλική εφημερίδα.
Μία τοποθέτηση που ήρθε ελάχιστες ώρες μετά τη χρήση της λέξης “ομηρίας” κατά την συναντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας.
Ο Πάνος Καμμένος πάντως, ο οποίος διαθέτει σημαντική πολιτική εμπειρία, θέλησε να κατεβάσει τους τόνους. Από την Κύπρο προχώρησε σε έναν πολιτικό ελιγμό, προφανώς σε μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για “ομηρία που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου”, θέλοντας να “γεφυρώσει” τις δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης.
“Θέλω να διευκρινίσω, επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο, ότι στην Ελλάδα η Κυβέρνηση - και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός - δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς” τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Αμυνας.
Σχεδόν ταυτόχρονα ο Φώτης Κουβέλης έκανε για μία ακόμα φορά αισθητή την παρουσία του, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των συντακτών.
«Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου. Βεβαίως με τον κ. Καμμένο συνεργάζομαι και η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση, όπως και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, δεν σημαίνει εκχώρηση ούτε της πολιτικής ούτε της ιδεολογικής ταυτότητας», συμπλήρωσε με νόημα.
Ολες οι παραπάνω δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας πιθανόν και να μην είχαν κανέναν απολύτως δημόσιο αντίκτυπο, αν την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν προκαλούσε με τις κινήσεις της.
Με άλλα λόγια οι καθ ύλην αρμόδιοι υπουργοί αντί να ασχολούνται με το πολύ σημαντικό ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, απασχολούνται με θέματα που έχουν έντονο προσανατολισμό στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Το κερασάκι στην τούρτα της πανσπερμίας δηλώσεων έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, “καρφώνοντας” τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
«Υπάρχει μια διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και μεταξύ πολιτικών που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Εγώ χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται και σας λέω ότι πολλές φορές υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ύφος... Αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν. Η δική μου άποψη είναι ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν» σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλος.
Στην πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. 
Θα πρέπει να μιλάνε τα έργα και όχι τα λόγια των εκάστοτε υπουργών. 
Αυτόν τον κανόνα δείχνουν να έχουν ξεχάσει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, υπουργοί της κυβέρνησης που ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη διαχείριση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών απασχολούνται κυρίως με την προσωπική τους πολιτική παρουσία. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να μην αντιληφθεί πια ότι η πολιτική διαχείριση της συγκατοίκησης Καμμένου Κουβέλη στο υπουργείο Αμυνας δε θα είναι μία απλή υπόθεση. 
Πριν άλλωστε συμπληρωθούν δεκαπέντε μέρες από τον ανασχηματισμό, τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Φώτης Κουβέλης δείχνουν να τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, στοιχείο που προκαλεί βραχυκύκλωμα στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας έναν ακόμα μπελά στον κ.Τσίπρα, την στιγμή μάλιστα που δεν τον έχει καθόλου ανάγκη. 
Ενδεικτική της κακής επικοινωνιακής κατάστασης της κυβέρνησης είναι πως στην κορυφή των δελτίων ειδήσεων εκτός από τις εξελίξεις στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, βρίσκονται και οι διάφορες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, συντηρώντας την κυβερνητική εσωστρέφεια.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο πρωθυπουργός εκτός από τον γείτονα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα του οίκου του και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα , αν δε θέλει τα γεγονότα να τον υπερβούν...

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: