Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Spiegel: Ντροπή της Ευρώπης η Μόρια - Δραματική κατάσταση στη Λέσβο

Ντροπή της Ευρώπης χαρακτηρίζει το Spiegel τη Μόρια (Φωτογραφία: EUROKINISSI)

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι δραματική αυτές τις ημέρες, γράφει το Spiegel, που χαρακτηρίζει το προσφυγικό κέντρο της Μόριας ως την ντροπή της Ευρώπης.

Η είσοδος μπορεί να απαγορεύεται σε δημοσιογράφους, αλλά μπορεί κανείς να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά... γράφει ο ρεπόρτερ του γερμανικού περιοδικού, ο οποίος περιγράφει τη φρικτή εικόνα που αντίκρισε πηγαίνοντας στη Μόρια.
«Οποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια. ''Καλώς ήλθατε στη φυλακή'', έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του Spiegel.
«Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά hotspot του Αιγαίου», σημειώνει ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στη Λέσβο. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η Μόρια μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν ξέσπασε βροχή και οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές ζήτησαν να μεταφερθούν σε χώρο που δεν θα βρέχονταν. Ακολούθησαν επεισόδια, κατά τα οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Ενταση υπήρξε όμως και την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Εκεί, Αφγανοί πρόσφυγες προσπάθησαν να στήσουν ξανά τις σκηνές τους στην πλατεία Σαπφούς, τις οποίες είχαν αναγκαστεί να απομακρύνουν μία ημέρα νωρίτερα. Περαστικοί και επιχειρηματίες της περιοχής αντέδρασαν και κλήθηκε η αστυνομία, που περικύκλωσε τους Αφγανούς.

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: