Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Η Γερμανία οδηγεί και την Ελλάδα σε εκλογές


Αποτέλεσμα εικόνας για γερμανιαΟι εξελίξεις στην Γερμανία αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Γερμανία και γι' αυτό τον λόγο δεν πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε κάποια τραγωδία.  
Στο τέλος θα επικρατήσει η περιφρούρηση της ευμάρειας του λαού της Γερμανίας. 
Δεν θα υπάρξει πολιτικός που θα σκεφτεί να απειλήσει τις κατακτήσεις της τελευταίας δεκαετίας...

Από την άλλη πλευρά, τα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ακριβώς δεν πιστεύει κανείς ότι μπορούν να συμβούν. 
Ένας οδηγός τρέχει με 200 χιλιόμετρα στην εθνική οδό, επειδή είναι πεπεισμένος ότι δεν τον περιμένει κάτι κακό στα επόμενα χιλιόμετρα και μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Έτσι και με την Γερμανία. 
Η πολιτική κρίση είναι ορατή, αλλά οι άνθρωποι και οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρεθεί στο τέλος μία κάποια λύση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρηματιστήρια και λοιπές αγορές κινήθηκαν με μία σχετική ηρεμία.
Κι αν δεν; Κι αν δεν εξελιχτούν τα πράγματα με ομαλό τρόπο και η Γερμανία οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή κρίση για τα γερμανικά δεδομένα; Τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ευρώπης μπαίνει σε περιπέτειες. Όπως και να το κάνουμε αυτή δεν είναι μία καλή είδηση για την Ευρώπη. Αλλά και για τις αγορές.
Οι εκλογές μπορεί να δείχνουν ότι είναι μία διέξοδος. Αυτό ισχύει ως έναν βαθμό. Ποιος λέει, όμως, ότι γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα των εκλογών; 
Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εκλογές στην Γερμανία θα λύσουν το σημερινό αδιέξοδο; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. 
Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι εισάγεται η ανασφάλεια στο καθημερινό μενού των αγορών. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες και μέχρι να βρεθεί η λύση που δεν βρίσκεται σήμερα.
Η Αθήνα; 
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει την ισχυρή στήριξη από τον πιο ισχυρό παίκτη της Ευρώπης. 
Όταν η Γερμανία επιλέγει την οδό των εκλογών για να λύσει τα πολιτικά προβλήματά της, ποιος είναι εκείνος ο “κανόνας” που απαγορεύει την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα; 
Και μάλιστα όταν η πορεία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν οι εκλογές είχαν ήδη γίνει και δεν ζούσαμε αυτή την παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι αυτά που συμβαίνουν στο Βερολίνο ανοίγουν θέματα και για την Αθήνα. 
Μόνο και μόνο η αποδοχή της κας Μέρκελ ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μία ορθή πολιτική λύση (πως θα μπορούσε η ίδια να κάνει μία μη ορθή πολιτική επιλογή) ακόμη και για την Γερμανία, αποδυναμώνουν αισθητά τα επιχειρήματα περί «στήριξης της σταθερότητας» στην Αθήνα. 
Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αποτελεί παράγοντας σταθερότητας για την ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι μία κυβέρνηση που αγαπάει την πόλωση και μισεί την ελεύθερη Οικονομία. 
Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές θα είναι η τελευταία επιλογή για τους Γερμανούς πολιτικούς, η αναγνώριση της ορθότητας μιας τέτοιας πρότασης, αλλάζει τα δεδομένα και για την Ελλάδα. 
Ακριβώς επειδή καταρρίπτεται όλη η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν κύκλοι των δανειστών για να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να αποτρέψουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.


"Γιατί η γερμανική κρίση δείχνει εκλογές στην Ελλάδα" (Ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: