Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Από τη Μάνδρα στο Γκέτεμποργκ... ένας ΣΥΡΙΖΑ «δρόμος»

Πόσο απέχει άραγε η πλημμυρισμένη δυτική Αττική από τη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ;

Όπως αποδείχθηκε από τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η απόσταση ουσιαστικά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μερικά δεκάδες μέτρα, όσα δηλαδή περπάτησε ο κ. Τσίπρας «επιθεωρώντας» τις εργασίες αποκατάστασεις, καθ' οδόν προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Η επίσκεψη-αστραψή του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν τίποτα...
παραπάνω από μία προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ενός τραγικού γεγονότος.
Μίας θλιβερής κατάστασης που ουσιαστικά «διέλυσε» σε επίπεδο επικοινωνίας τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Ο κ. Τσίπρας δεν «έμεινε» μόνο στην επιτόπου σύντομη επιθεώρηση των προσπαθειών αποκατάστασης των πληγών από τη θεομηνία. Κήρυξε την Ελλάδα σε εθνικό πένθος, χωρίς όμως να γνωρίζει τελικά, όπως φάνηκε από τα όσα ακολούθησαν, το τι πραγματικά σημαίνει να «βάζεις» μία χώρα σε κατάσταση εθνικού πένθους.
Η φωτογραφία του κ. Τσίπρα στη σουηδική πόλη να βγάζει σέλφι με την υπουργό Εργασίας ή ακόμα και η «επίσκεψη» του βουλευτή Κωνσταντινέα σε νυχτερινό κέντρο δε βοήθησαν στην «καλλιέργεια» έστω και σε επίπεδο συμβολισμού της κατάστασης «εθνικού πένθους» στη χώρα.
Θα μου πείτε ο πρωθυπουργός δε μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του για να απαθανατίσει μία στιγμή στη Σουηδία, την ώρα που η χώρα του περνάει δύσκολες στιγμές; Προφανώς και μπορεί. Θα έπρεπε όμως να σκεφτεί πριν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, την πιθανότητα η εικόνα αυτή, με το κινητό στο χέρι, να προκαλέσει περίεργες αντιδράσεις, έστω και επίπεδο συμβολισμού. Πολλές φορές άλλωστε η ρήση «μία εικόνα χίλιες λέξεις» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της.
Την ίδια ώρα στη ΝΔ προτάσσουν μία διαφορετική φιλοσοφία στην άσκηση της «καθημερινής» πολιτικής. «Υπαρχει πάντα η αντίστιξη ανάμεσα στην υπεύθυνη στάση και στη νιτσεράδα» έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καρφώνοντας» μεταξύ άλλων και την τηλεοπτική παρουσία του Γιώργου Καραμέρου στον τηλεοπτικο σταθμό ΣΚΑΙ.
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι η ενδυματολογική παρουσία Καραμέρου είναι ενδεικτική του λαϊκισμού που κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Γαλάζια στελέχη παραθέτουν μία σειρά στοιχείων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναδεικνύουν τη διαφορά της λογικής που επικρατεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
- Από τη μία η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για κοινοτικούς πόρους που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις επικοινωνίες του με ευρωπαίους αξιωματούχους και από την άλλη η μήνυση της υπεύθυνης για τη διαχείριση των υπάρχοντων πόρων κατα του εαυτού της.
- Από τη μία η άμεση επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τόπο της τραγωδίας μετά το Στρασβούργο και από την άλλη η «παρεμπιπτόντως» επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα πριν από το Γκέτεμποργκ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η διαχείριση που κάνει με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες έχει άξονά της το ρεαλισμό και όχι την επικοινωνία και αποδεικνύει τη μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δράσαμε με σοβαρότητα, προτείνοντας άμεσα τη λήψη πέντε μέτρων. Συστήσαμε ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή. Εξαντλούμε καθε πολιτική δυνατότητα που έχουμε στην ΕΕ για χρηματοδότηση. Αναλάβαμε δράση για άμεση στήριξη των πληγέντων με είδη πρώτης ανάγκης», τονίζουν συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ., που εκτιμούν ότι η τραγική συγκυρία των πλημμυρών στη δυτική Αττική κατέδειξε τη μεγάλη διαφορά στη φιλοσοφία μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Φωτογραφία Intime News


Δεν υπάρχουν σχόλια: