Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Το ραντεβού της 9ης Αυγούστου 2016 του φερόμενου ως “μεσάζοντα” Παπαδόπουλου στο ΥΕΘΑ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 στην καλοκαιρινή Αθήνα. 
Η πρωτεύουσα έχει αδειάσει με τους περισσότερους Αθηναίους να κάνουν ολιγοήμερες αλλά αναγκαίες διακοπές. 
Τα «μπάνια του λαού» είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά παρολαυτά ορισμένοι συνεχίζουν να δουλεύουν, στο κλεινόν άστυ. 
Στην λεωφόρο Μεσογείων, την πύλη του Υπουργείου Άμυνας περνά ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε  Βασίλης Παπαδόπουλος για να...
συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας.  
Χρήσιμη λεπτομέρεια: Το ραντεβού γίνεται κατόπιν αιτήματος του κ.Παπαδόπουλου και στο επίκεντρο βρέθηκε η ενημέρωση εκ μέρους του στελέχους του ΥΠΕΘΑ των προβλεπόμενων διαδικασιών εκποίησης Αμυντικού Υλικού.
Ερώτημα πρώτο: Γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τσεκάρει ποιος ήταν ο διευθύνων σύμβουλός της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε, ο οποίος όπως αποδείχθηκε είχε καταδικασθεί για λαθρεμπόριο; 
Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι η συνάντηση δεν κρατήθηκε κρυφή, αντιθέτως υπήρξε και επίσημο δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ. 
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στην επίσκεψη αυτή στο υπουργείο Άμυνας ο Βασίλης Παπαδόπουλος γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, την οποία χαρακτήρισε «πελάτη» του και προσκόμισε ανεπικύρωτη εξουσιοδότηση με ημερομηνία «Μάιος 2016». 
Ερώτημα δεύτερο:  Γιατί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής τον Ιανουάριο του 2017, έξι μήνες μετά το ραντεβού Παπαδόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός Άμυνας δεν έκανε καμία αναφορά για την ύπαρξη οποιουδήποτε μεσάζοντα ή του κ. Παπαδόπουλου; 
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, γύρω από τα οποία τη Δευτέρα θα περιστραφεί η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ προς τον υπουργό Άμυνας. 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» την υπόθεση και επιμένουν να θέλουν να βάλουν τον πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών 
Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, τιτλοφορώντας το 
«5 λεπτά αποκαλύψεων για την υπόθεση Καμμένου που κάθε Ελληνας πρέπει να δει. Γιατί ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να τον καλύπτει;»
Δείτε το βίντεο: 
Παράλληλα πηγές της Πειραιώς παρέθεσαν την χρονική ακολουθία των γεγονότων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σειρά είναι αποκαλυπτική του τι πραγματικά έχει γίνει
Ιούνιος 2016: Ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας διεκδικώντας την αγορά 300.000 βλημάτων 105 χιλ.
Ιούλιος 2016: Τροποποιείται το άρθρο 107 του ν.3978/2011 που διευκολύνει την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού.
Αύγουστος 2016: Επίσημη συνάντηση Παπαδόπουλου με Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών και αμέσως μετά ο Παπαδόπουλος γνωστοποιεί το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας.
Ιανουάριος 2017: Ο Παπαδόπουλος μετά από άδεια του υπουργείου Άμυνας, επιθεωρεί ελληνικά στρατόπεδα μαζί με τον αδελφό του, συνοδευόμενος, δήθεν από τον ΑΚΑΜ της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι, που αποδεικνύεται ότι ήταν άλλο πρόσωπο. Το ίδιο διάστημα ζητά να επιθεωρήσει και άλλα στρατόπεδα για λογαριασμό του Κατάρ. Το ερώτημα είναι με ποιoυ την άδεια έμπαιναν ως επιθεωρητές στα στρατόπεδα μας οι αδελφοί Παπαδόπουλοι και άγνωστοι αλλοδαποί;
Ιανουάριος 2017: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και εξουσιοδοτείται ο κ. Καμμένος να υπογράψει διακρατική  και μόνο συμφωνία πώλησης των βλημάτων, χωρίς μεσάζοντες. 
Μάρτιος 2017: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνει την εισήγηση του κ. Καμμένου περί υπογραφής διακρατικής σύμβασης με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο.
Μάιος 2017:  Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ζητά από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ να οριστεί από τη Σαουδική Αραβία νόμιμος εκπρόσωπος για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας.
12 Ιουνίου 2017: Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Άμυνας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «… Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….».
13 Ιουνίου 2017: Υπογράφεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας Διακρατική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δια του δήθεν πληρεξουσίου εκπροσώπου του ΒΣΑ κ. Παπαδόπουλο.
14 Ιουνίου 2017: Οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως από το οποίο είναι σαφές ότι την εντολή για την υπογραφή της σύμβασης με τον κ. Παπαδόπουλο την έχει δώσει ο κ. Καμμένος.
Ιούλιος - Αύγουστος 2017: Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τον Παπαδόπουλο να καταβάλει την ανέγκλητη ενέγγυα πίστωση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να υλοποιηθεί η παραλαβή των πυρομαχικών εντός εξαμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.
17 Αυγούστου 2017: Η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ενημερώνει ότι πολυμελής επιτροπή του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα αφιχθεί στη Ελλάδα για έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών (βλήματα 105mm, βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83) με πρόγραμμα συναντήσεων πολλών ημερών.
24 Αυγούστου 2017: Το υπουργείο Άμυνας ενημερώνεται από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι μόνο η εν λόγω αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους και ότι τυχόν άρνηση επισκέψεως των επίσημων εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας θα άρει το ενδιαφέρον τους.
Πρωί 29 Αυγούστου 2017:  Οι δυο αντιπροσωπείες συναντιούνται. 
Η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105mm, από τις 13 Ιουνίου 2017 και η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας απαντά ότι αγνοεί τη συμφωνία του κ. Παπαδόπουλου, ότι είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράψει και ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αγορά 100.000 βλημάτων, ζητώντας στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων.
Μεσημέρι 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί στο τηλέφωνο τον Ταξίαρχο Παπαδάκη για να ενημερωθεί για την πορεία της συνάντησης.
Βράδυ 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί και πάλι τον Ταξίαρχο και του επιτίθεται γιατί συνεργάτης του έδωσε στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων στους Σαουδάραβες.
Πρωί 30 Αυγούστου 2017: Ο κ. Καμμένος καλεί στο γραφείο του τον Ταξίαρχο και ζητά τη σύλληψη του παρουσία στρατονόμων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Με τη μεσολάβηση ανώτερων αξιωματικών, τελικά δεν συλλαμβάνεται, αλλά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Ταξίαρχος Παπαδάκης ξηλώνεται από τη θέση του (διευθυντής εξοπλισμών που είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2017) και μετατίθεται σε θέση «ψυγείο».
Μεσημέρι 30 Αυγούστου 2017: Η αποστολή των Σαουδαράβων αποχωρεί χωρίς την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας αφού κατ’ εντολή του υπουργού διακόπτεται κάθε επικοινωνία μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί πραγματική διακρατική συμφωνία.
Νοέμβριος 2017: Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ λόγω της εμπλοκής Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας.
Νοέμβριος 2017 Διατάσσεται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση, την υπόθεση που αναλαμβάνει η Εισαγγελία διαφθοράς.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: