Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Μητσοτάκης: Αν θέλουν, να χτυπήσουν εμένα, όχι τη γυναίκα μου [βίντεο]

Μητσοτάκης: Αν θέλουν, να χτυπήσουν εμένα, όχι τη γυναίκα μου [βίντεο]Tις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 4ου Προσυνεδρίου της ΝΔ, στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, ξεκίνησε απαντώντας στα σχόλια σχετικά με την ύπαρξη του ονόματος της συζύγου του στη λίστα των Paradise Papers.
«Αν θέλουν, να χτυπήσουν εμένα, όχι τη γυναίκα μου».... σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηριστικά. 
«Tην ώρα που εμείς μιλάμε για το μέλλον, κάποιοι επιδιώκουν όχι απλά να ανακυκλώνουν το παρελθόν, αλλά να βρίσκουν ένα βολικό άλλοθι στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει πετώντας λάσπη και συκοφαντώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τους λέω λοιπόν να σηκώσουν το βλέμμα τους να με κοιτάξουν στα μάτια. Ο Καζαντζάκης είχε πει: Το ψέμα είναι ανανδρία. Και θα σας έλεγα ότι να επιτίθεται κανείς πλαγίως συχνά και με υπονοούμενα στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία γυναίκα που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα, η οποία έχει διακριθεί στον ιδιωτικό τομέα, η οποία προσπαθεί να χτίσει τη δική της επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτό είναι διπλή ανανδρία. Είναι ντροπή τους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: 
«Θέλω να ξαναπώ κάτι. Είπα στη Βουλή και στον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι ντροπή να χάνει κάποιος εκλογές. Αυτό που είναι ντροπή είναι να προσπαθεί κάποιος να διασωθεί με λάσπη, με παραπληροφόρηση, με χυδαιότητες, χρησιμοποιώντας ένα παρακράτος που ο ίδιος οικοδομεί, μόνο και μόνο για να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Τονίζοντας πως «η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να έρθει μέσα από τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις προτάσεις της γαλάζιας παράταξης.
Εθεσε τέσσερις βασικούς στόχους:
  •  Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ.
  •  Αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ.
  •  Επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ.
  •  Δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κοινωνικό μέρισμα του 2017 αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».
Οσον αφορά στο μέρισμα του 2017, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πλεόνασμα βασίζεται στην «εξοντωτική φορολόγηση των έντιμων και συνεπών Ελλήνων».
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω στους πολίτες τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Προσυνεδρίου συμπληρώνοντας τις προτάσεις της ΝΔ:
  •  Να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, με ειδική πρόβλεψη  το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.
  •  Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.
- Να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το Κράτος οφείλει συντάξεις.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία», του οποίου στόχος είναι η ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία» αναπτύσσεται σε δύο βήματα. Οπως εξήγησε:
1. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
2. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει:
  •  Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως δέκα ετών. 
  •  Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.
  •  Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ.
Βιομηχανία και μεταποίηση
Στη βιομηχανία και στη μεταποίηση οι «αιχμές είναι τρεις». Πρώτον, η «απλοποίηση των αδειοδοτήσεων». Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η «βασική αλλαγή φιλοσοφίας είναι η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος». Παράλληλα, θα υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην τήρηση των προθεσμιών».
«Εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες, οι αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, ενώ σημείο καίριο είναι η μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας σε ιδιώτες (όπως συμβαίνει με ΚΤΕΟ)», σημείωσε.
Δεύτερον, «το σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο. Κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά της. Επίσης, οι χρήσεις γης θα διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός».
Τρίτον, «το προσιτό ενεργειακό κόστος, με περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, επανεκκίνηση των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και των διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας».
Για τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η Νέα Δημοκρατία, όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει:
  •  Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σε Κύπρο, Πορτογαλία και άλλες χώρες.
  •  Παροχή κινήτρων σε business angels, ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups.
Τουρισμός
Ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των προορισμών, πρότεινε:
  •  Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια.
  •  Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
  •  Κίνητρα αύξησης  του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.
  •  Νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οικονομία και ψηφιακός κόσμος
Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την ονομασία για την οικονομία και τον ψηφιακό κόσμο έχει την ονομασία «Ψηφιακή Ομάδα ΔΕΛΤΑ».
Αφορά τα Δίκτυα, το Δημόσιο, τις Δεξιότητες και τα Δεδομένα. Αποτυπώσεις είναι:
  •  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης.
  •  Η αξιοποίηση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για ψηφιακές υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα.
  •  Η ανάπτυξη και η διαχείριση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
  •  Το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του Ψηφιακού χάσματος, στηρίζοντας όσους δεν έχουν πρόσβαση με:
  •  Προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης ανέργων μέσης ηλικίας.
  •  Επιδοτούμενη πρόσβαση στο Internet στα άτομα άνω των 65 ετών.
  •  Άρση ψηφιακού αποκλεισµού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (ΑΜΕΑ).
  •  Ενθάρρυνση να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο "σχολή" για τα ψηφιακά για όλους τους πολίτες.
  •  Καθιέρωση μιας γραμμής βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο Internet εθνικής εμβέλειας.
Ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία
Ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία. Όχι από το δημόσιο. Εάν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας, εάν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο και να πατάξουμε την ανεργία. Είμαστε η μόνη χώρα που παραμένει σε μνημόνια. Η χώρα έχασε τρία χρόνια αναπτυξιακής δυναμικής από τους απίστευτους χειρισμούς μίας κυβέρνησης μαθητευόμενων μάγων. Κόστισαν 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναπτυσσόμαστε με το χαμηλότερο ρυθμό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ωστόσο, νωρίτερα το μεσημέρι οι εργασίες του Προσυνεδρίου άνοιξαν με τις απαντήσεις των πολιτών για τα θέματα που το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να καταθέσουν τη γνώμη τους.
Σημειώνεται ότι στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 13.070 πολίτες. 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις απαντήσεις πολιτών καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
  •  Αναγνωρίζουν ότι η κρίση έπληξε πιο έντονα τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα κα τις επιχειρήσεις.
  •  Επιθυμούν η χώρα μας να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ώστε να γίνει κόμβος διεθνούς εμπορίου, καθώς και να δοθούν κίνητρα για επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία.
  •  Υπογραμμίζουν την ανάγκη μείωσης των φόρων και την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού, ώστε ο συγκεκριμένος κλάδος να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός.
  •  Εκτιμούν ότι οι υψηλοί φόροι και η έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού κρατάνε τις τιμές ψηλά.
  •  Συμφωνούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με ελεύθερη επιλογή από τον καταστηματάρχη.
  •  Προτάσσουν τη μείωση φόρων, εισφορών και γραφειοκρατίας ως προϋπόθεση για την αύξηση των εξαγωγών.
  •  Αναδεικνύουν ως πρώτη προτεραιότητα την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου.
  •  Επισημαίνουν τη χαμηλή σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά και την έλλειψη χρηματοδότησης ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το ερωτηματολόγιο δεν αποτελεί ασφαλώς επιστημονική δημοσκόπηση. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων, ωστόσο, αναδεικνύει για άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον των πολιτών για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα της χώρας και τη φορολόγηση.
iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: