Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Το αυτογκόλ Τσίπρα ...με τον Κουφοντίνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Το αυτογκόλ
Στον αθλητισμό ακόμα και οι πολύ καλοί παίχτες, έρχεται η ώρα που χάνουν κάποιο πέναλτι. 
Ο αδυσώπητος αυτός κανόνας βρίσκει αναφορά και στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τον πρωθυπουργό είναι οι «οι επικοινωνιακές αρετές» και η άριστη γνώση του πολιτικού timing. Αυτή τη φορά όμως αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι «αλάνθαστοι» πέφτουν σε λάθη και μάλιστα μεγάλα. 
Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το επικοινωνιακό «αυτογκόλ» της κυβέρνησης με την υπόθεση της άδειας Κουφοντίνα. Μέσα σε μερικές μόλις ώρες η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου άλλαξε...

 
Από την επικοινωνιακή «καταιγίδα» της αναφοράς του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη στα paradise papers, το ενδιαφέρον της χώρας μονοπώλησε η 48ωρη άδεια του «πιστολιού» της 17Ν.

Ένα θέμα που δεν πέρασε ασχολίαστο από την πλειοψηφία των Ελλήνων. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, το Μέγαρο Μαξίμου από κατήγορος για τη λίστα των off shore εταιριών, μπήκε στο ρόλο του απολογούμενου με επίκεντρο τους όρους της διήμερης πρώτης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εξήγηση βρίσκεται στην χρονική συγκυρία που το συμβούλιο φυλακών είπε «ναι» στον αρχιτρομοκράτη, στοιχείο που αποτελεί τον οδηγό για να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στην κυβέρνηση. Τα ζητήματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας τις τελευταίες μέρες βρίσκονται ψηλά στη δημόσια συζήτηση μετά και την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να αιφνιδιάστηκε από την σχετική απόφαση του συμβουλίου των φυλακών. 
«Το πληροφορήθηκε με καθυστέρηση και ήταν πλέον αργά για να υπάρξει η οποιαδήποτε διαχείριση του θέματος» είπε πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα στο liberal.gr. 

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος, αν ο πρωθυπουργός ή έστω κάποιος στενός του συνεργάτης θα μπορούσε να επηρεάσει ή και να αποτρέψει την συγκεκριμένη εξέλιξη. 

«Πιθανόν όχι, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να προετοιμάσει την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα που άλλους λιγότερους και άλλους περισσότερο, ενόχλησε πάντως σχεδόν όλους τους πολίτες» ήταν η απάντηση του ίδιου στελέχους στο liberal.gr

Και για όσους θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι «άμοιρη ευθυνών» και απλώς παρατηρητής στην συγκεκριμένη υπόθεση, να πούμε μία λεπτομέρεια που ίσως και να κάνει τη διαφορά, καθώς αποτυπώνει τη διαφορετική προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά: Tο 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά και με υπουργό δημόσιας τάξης τον Νίκο Δένδια, υπήρχε νόμος, ο οποίος όριζε σαφώς πως για να χορηγηθεί άδεια σε κάποιον που έχει καταδικασθεί σε ισόβια θα έπρεπε πρώτα αυτός να έχει εκτίσει ποινή 18 ετών. 

Ο νόμος 4274/14 τόνιζε μεταξύ άλλων ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. 
Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατάργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών. 

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η «άδεια» στον Δημήτρη Κουφοντίνα έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και προσέφερε στην ΝΔ μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική. Αυτό που τονίζουν γαλάζια στελέχη είναι πως η ΝΔ δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του οποιουδήποτε έγκλειστου στην λήψη άδειας. Η Πειραιώς εκφράζει την αντίδρασή της, στην περίπτωση του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα γιατί ο συγκεκριμένος δεν έχει δείξει ούτε την ελάχιστη, ανθρώπινη, μεταμέλεια για τα θύματά του. Ο ίδιος, τόσο μέσω του βιβλίου του, όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια το κανένα δείγμα προσωπικής μεταμέλειας.

«Δεν έχει μετανιώσει σε ανθρώπινο επίπεδο για τις ζωές που έχει αφαιρέσει. Δεν έχει μεταμελήσει ούτε σε ιδεολογικό επίπεδο» τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στο μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής. «Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι».



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: