Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Γιατί δεν θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί δεν θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου φανέρωσαν πως οι δυνατότητες ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον περιορισθεί στο ελάχιστο. 
Μια οριακή άνοδος της συσπείρωσης του δεν είχε συνέχεια.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού οφείλεται; 
Είναι δεδομένη η φθορά που υπέστη το κυβερνών κόμμα από τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει. Αυτή όμως η συγκεκριμένη φθορά έχει φτάσει στο όριο της και δεν συντελεί...
στην περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι κόστος ήταν να καταβάλει, λόγω των οικονομικών μέτρων, το κατέβαλε.
Τρεις βαθύτεροι λόγοι καθιστούν την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αδύνατη.
1. Οι ηθικοί δεσμοί του με ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του έχουν διαρραγεί οριστικά. 
Το ψεύδος και ο κυνισμός, στοιχεία με τα οποία ασκεί την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταστήσει διάτρητο το ηθικό του πλεονέκτημα, στο οποίο, αφελώς, πίστεψε ένα μέρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Οση ζημία έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ οι περικοπές των συντάξεων άλλη τόση ζημία έκαναν οι κάθε λογής Καρανίκες. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς εξαφανίστηκε και στην θέση του προβάλλει η εξευτελιστική ερώτηση «μήπως οι άλλοι καλύτεροι ήταν;»
Η ηθική υπεροχή μετατράπηκε στην αντίληψη «ο μονόφθαλμος μεταξύ των τυφλών». Αυτήν την ηθική πτώση ο πολίτης την καταγράφει αρνητικά στην συνείδηση του και έτσι διαμορφώνει και την πολιτική στάση του, που προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά.
2. Η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει στην κοινωνία τις αντιλήψεις της για τον δικαιωματισμό-- δηλαδή την νομική προάσπιση του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου--επειδή προσέλαβε ακραία μορφή, απέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα συντηρητικότερα τμήματα των ψηφοφόρων του.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% έφτασε στο 36% λόγω της αγανάκτησης των πολιτών με τις μνημονιακές πολιτικές και όχι λόγω των «προωθημένων» απόψεων του σε ζητήματα που αφορούσαν μερικές εκατοντάδες άτομα. Ο μέσος όρος συνείδησης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, δεν διέφερε από τον μέσο όρο της συνείδησης της Ελληνικής κοινωνίας, που κατά βάση είναι συντηρητική σε αυτά τα ζητήματα.
Από την στιγμή που η ηγετική ομάδα του δεν μπορεί να απαλλαγεί από την λενινιστική θεωρία της «φωτισμένης πρωτοπορίας» που επιβάλλει από «τά πάνω» τα ιδεολογήματα της, είναι λογικό να αποκόπτεται από την κοινωνία.
Ετσι η νομοθετική προάσπιση του δικαιωματισμού, που προσέλαβε ακραίες μορφές, λειτούργησε αρνητικά στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μαρξιστικό οικονομικό επιτελείο του έκανε την στρατηγική επιλογή να υπερφορολογήσει την μεσαία τάξη. Μια καταστροφική επιλογή.
Η οριστική διάρρηξη των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την πολυπληθέστερη κοινωνική τάξη, αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο της δημοσκοπικής αποσυσπείρωσης του. Ως γνωστόν, αυτή η τάξη ανδρώθηκε στην οκταετία 1981-1989 και απετέλεσε την κοινωνική και πολιτική ραχοκοκκαλιά του ΠΑΣΟΚ.
Η επιχειρούμενη εξόντωση της από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά απαγορευτικό το πείραμα της μετατόπισης του στην κεντροαριστερά. Εχει εγκλωβισθεί στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς με ό,τι αυτό σημαίνει.
Επί πλέον, επειδή η μεσαία τάξη είναι και πολυπληθής και οικονομικά ενεργή—προς το παρόν—έρχεται σε επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα αρνητικά μηνύματα της για την κυβέρνηση μεταδίδονται και αναπαράγονται σε όλην την κοινωνία. Υπερβαίνουν τα όρια της συγκεκριμένης τάξης.
Ετσι, ο διωγμός που υφίσταται από τον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αρνητικά κατά τρόπο πολλαπλασιαστικό, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην στάσιμη δημοσκοπική εικόνα του.
Γι΄αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αγωνίζεται να περιορίσει το μέγεθος της ήττας του. 
Δεν αγωνίζεται για την νίκη, αλλά για μιαν αξιοπρεπή ήττα.
Το μόνο όπλο που έχει απομείνει στο πολυπλόκαμο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» είναι η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πολλοί εργάζονται μέσα από μιαν ακολουθία ψευδών ειδήσεων.
Επ΄αυτού, λίαν συντόμως.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: