Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Προειδοποίηση Στουρνάρα για τη φορολογία ακινήτων

Αποτέλεσμα εικόνας για ακινητα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται κοντά στα γκισέ για τη Χριστουγεννιάτικη δόση του ΕΝΦΙΑ και συνεχίζουν να ζουν τον παραλογισμό της κλοπής του κράτους από τη μία πλευρά και της υπερεξουσίας των τραπεζών από την άλλη. Πληρώνουν σε τιμές 2008 και πληρώνονται σε τιμές 2016! Το επιβεβαίωσε τώρα και η Τράπεζα Ελλάδος, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τη φορολόγησή τους.
Η θέση του Γ Στουρνάρα ήταν σαφής στην τωρινή ενδιάμεση έκθεση:

«Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων προϋποθέτει, εκτός από την οριστική σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και διαρθρωτικές ενέργειες πρωτίστως στόν τομέα της φορολόγησης.»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας, από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν συνολικά κατά 41,7% και η πτώση των τιμών συνεχίστηκε και το γ’ τρίμηνο του 2016 (-1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015).
Σ αυτά τα ποσοστά μειώθηκαν τα επαγγελματικά μισθώματα, τα νοίκια των σπιτιών και ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων και η κατρακύλα συνεχίζεται. Στην Αθήνα η συνολική μείωση των εμπορικών αξιών στα ακίνητα έφτασε το 43,8% την 8ετία, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 45,6%.
Όλα αυτά θα είχαν μόνο στατιστική αξία, μια και οι πολίτες τα ζουν ήδη, αν δεν ζούσαν και το εξής παράλογο:
Όποιος κατέχει ένα σπίτι έχει στα χέρια του μια αξία χρημάτων, που είναι η μισή από εκείνην προ 8ετίας. Την ίδια στιγμή το κράτος τον υποχρεώνει να πληρώνει φόρο με αντικειμενικές τιμές 2008, που έχουν ήδη αυξηθεί το 2009 και δήθεν μειώθηκαν το 2016 σε τιμές εξωπραγματικές σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς!
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες εξακολουθούν να πληρώνονται από τους δανειολήπτες μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, τα δάνεια σε τιμές 2008!
Ταυτόχρονα, οι δανειολήπτες και φορολογούμενοι από το κράτος ιδιοκτήτες έχουν υποστεί μειώσεις από 40% ως 60% σε μισθούς και συντάξεις ή και πλήρως, βγαίνοντας στην ανεργία, ενώ παράλληλα έχουν χάσει και το μισό της αξίας της περιουσίας τους!
Όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, σ αυτό το αλισβερίσι ο μόνος ζημιωμένος είναι ο πολίτης. Ούτε το κράτος, που εξακολουθεί και εισπράττει φόρους λες και δεν έχει αλλάξει τίποτε, ούτε οι τράπεζες, που εξακολουθούν να εισπράττουν δόσεις για αξίες που δεν υπάρχουν! Οι τράπεζες όταν χάνουν κεφάλαια τα αναπληρώνουν από τα λεφτά των πολιτών με τις ανακεφαλαιοποιήσεις!
Και οι μεν τράπεζες μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα ότι δάνεισαν συγκεκριμένο ποσό και όχι αξία ακινήτου, επομένως ζητούν την αποπληρωμή του ποσού ως δάνειο. Πράγμα, όμως, που αφήνει δύο σημαντικά κενά: Δημιουργεί κόκκινα δάνεια από την αδυναμία των πολιτών και αφερέγγυες αξίες, γιατί τα δάνεια έχουν χορηγηθεί με εγγύηση την υποθήκη του σπιτιού στην αξία που είχε όταν αγοράστηκε! Επομένως τα δάνεια είναι ανεξασφάλιστα στην πράξη!
Το κράτος τι έχει να επικαλεστεί; Ότι προσπαθεί να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι, έχοντας στην ουσία γραμμένους τους πολίτες στα παλιά του τα παπούτσια; Ήδη το Συμβούλιο Επικρατείας έχει κηρύξει αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ για 4 περιοχές της Αθήνα και των Δελφών.
Και ποιο κράτος; Των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πήραν στο λαιμό τους ένα σωρό αφελείς και κουτοπόνηρους πολίτες, παροτρύνοντάς τους να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ γιατί θα τον καταργούσαν, ενώ τους τσεκουρώνουν εδώ και 2 χρόνια χωρίς ορίζοντα αλλαγής;
Ήδη ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανοκίνητα funds στον τομέα της αγοράς ακινήτων κοψοχρονιά έχει συμφωνήσει με δύο ελληνικές τράπεζες για την αγορά κόκκινων δανείων στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους. Όχι για να κάθεται να τα βλέπει φυσικά.
Τα ακίνητα σε μια από τις ωραιότερες χώρες είναι ελκυστικά για όσους βλέπουν την αγορά τους μπιρ παρά από τους φτωχοποιημένους κατοίκους και την πώλησή τους σε συμφέρουσες τιμές σε πολλούς ενδιαφερόμενους έξω από δω. Από τη μακρινή Κίνα ως την Αραβία, τη Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αμερική.
Αν η κυβέρνηση δε σταματήσει τη φορομπηχτική πολιτική στη μικροϊδιοκτησία, θα δούμε στο μέλλον τους Έλληνες να είναι νοικάρηδες στα σπίτια τους με ξένους ιδιοκτήτες. 
Για κάθε ουσιαστική παρέμβαση στις τράπεζες είναι αργά πια. Η περήφανη κυβέρνηση των yesmen παρέδωσε την πλειοψηφία τους που είχε το ελληνικό δημόσιο, οι πολίτες δηλαδή, σε ξένους ιδιοκτήτες. Αφού παρέδωσε και την υπόλοιπη περιουσία του δημοσίου σε ξένους για 99 χρόνια!
Ο Τσολάκογλου εκδιώχτηκε από τους Γερμανούς γιατί δεν ήταν απολύτως πειθήνιος. Σε αντίθεση με τον επόμενο κατοχικό πρωθυπουργό Κ Λογοθετόπουλο, που εισέπραττε αντίστοιχες ενθαρρύνσεις μ αυτές που εισπράττει και ο κ Τσίπρας σήμερα. Παριστάνοντας κι αυτός τον αντιστασιακό, ότι δήθεν προστατεύει τους κατατρεγμένους! Όπως και ο κ Τσίπρας, με πειθήνιους γερμανοτσολιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: