Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κίνηση που αναμενόταν από καιρό.
Μια κίνηση που σκοπό έχει να τον βγάλει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει από το καλοκαίρι.
Μια κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται ήταν επιβεβλημένη.
Με το βοήθημα των 617 εκατομμυρίων στους χαμηλοσυνταξιούχους, το κυριότερο που επεδίωξε να πετύχει ήταν να...περάσει στην επίθεση, μετά από πολλούς μήνες που βρισκόταν στην άμυνα. Να αλλάξει την ατζέντα και να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα...
Συγχρόνως, επεδίωξε να εξωθήσει την Νέα Δημοκρατία ή να συνταχθεί μαζί του υπερψηφίζοντας την συγκεκριμένη ρύθμιση ή να βρεθεί αντιμέτωπη με 1.600.000 συνταξιούχους. Γνωρίζοντας η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως το βοήθημα αυτό παραβιάζει εμφανώς τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους, αποτόλμησε την σύγκρουση μαζί τους.
Και οι δύο ενδεχόμενες καταλήξεις αυτής της σύγκρουσης θα είναι καταστροφικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κουαρτέτο και το Eurogroup κρίνουν πως η μονομερής αυτή ενέργεια της Ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδει με τα συμφωνηθέντα, θα «παγώσουν» τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με τις γνωστές συνέπειες για το χρέος.
Αν όμως κρίνουν ως επουσιώδες αυτό το μέτρο, καθώς ενισχύει ασθενείς, οικονομικά,κοινωνικές ομάδες, είναι λογικό και αναμενόμενο να μην κάνουν καμία υποχώρηση στα ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης. Να απαιτήσουν να ψηφισθούν όλα και ως έχουν, με υψηλό κόστος για την συγκυβέρνηση.
Αν σε αυτήν την περίπλοκη και επαχθή κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέσουμε και την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση ψήφιση μέτρων ύψους 4,2 δισ., τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση.
Είναι γνωστόν πως «από την ζημία κέρδος δεν βγαίνει». Έτσι λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να βγει από το ένα αδιέξοδο περιπίπτει σε άλλο, πολυπλοκότερο, και συνεπώς φαντάζει ως ιδανική λύση η προσφυγή στις κάλπες και η μετάθεση των προβλημάτων στην νέα κυβέρνηση.
Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία κλίματος πόλωσης, ώστε η αναπόφευκτη ήττα να είναι διαχειρίσιμη πολιτικά.
Να αποφευχθεί σήμερα, αυτό που μετά βεβαιότητος θα γίνει αύριο.
Η συντριβή.
Και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να την αποφύγουν.
Αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνει την θεωρία του «ώριμου φρούτου» που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία και διανοούμενοι του φιλελεύθερου χώρου, και που τελικά συνοψίζεται στην αισιόδοξη αντίληψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει όλα τα μέτρα, θα κάνει εκλογές και θα φύγει από την εξουσία.
Αυτή η εξιδανικευμένη πορεία των γεγονότων έχει οδηγήσει την Νέα Δημοκρατία σε, περιστασιακά, συναινετικές κινήσεις που βοηθούσαν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βγει από τα αδιέξοδα της. Συγχρόνως έστελναν συγκεχυμένα μηνύματα στην βάση του κόμματος.
Το διαρκές αίτημα για εκλογές, επειδή οι κυβερνώντες είναι «επικίνδυνοι για την χώρα», δεν συμβαδίζει με την περιστασιακή συναίνεση με τους «επικίνδυνους». Εξασθενούν την πάγια θέση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Έτσι, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλεται να επεξεργασθεί μιαν άλλη πολιτική βασισμένη πάνω στην προοπτική της έντονης και σκληρής σύγκρουσης που θα εκφεύγει των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχει αποδειχθεί πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά αυτήν την τακτική.
Συνεπώς, στην αξιωματική αντιπολίτευση, ας προετοιμασθούν πώς θα απαντούν επιθετικά στο διαρκές ερώτημα που θα τους θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε».
Οποιαδήποτε αμυντική στάση της θα δώσει τους πόντους που επιζητεί αυτός να κερδίσει.
Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συντριβή του.
Σάκης Μουμτζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου