Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μεγαλώνει το μέτωπο υπέρ των αγροτών: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (ΟΛΕΣ οι εξελίξεις)

Κοινωνικό μέτωπο υπέρ των αγροτών συγκροτήθηκε στη Θεσσαλία, με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εργατικών συνδικάτων αλλά και των παραγωγικών φορέων της περιοχής να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των αγροτών της Νίκαιας.

Οι κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στο κάλεσμα, αποφάσισαν ομοφώνως να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών, δημιουργώντας ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο...

Το ενδιαφέρον πλέον, στρέφεται στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των αγροτικών μπλόκων, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, στη 1.00 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας.
Στο μεταξύ, με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν επί ποδός στα μπλόκα που έχουν στήσει, αναμένοντας τη συνάντηση της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι πάνω από 30 μπλόκων στα Τέμπη, θα καθοριστεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ αναμένεται να οριστεί και αντιπροσωπεία που εκπροσωπήσει τον κλάδο σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τα Τέμπη έκλεισαν για δύο ώρες το μεσημέρι, ενώ θα ξανακλείσουν από τις 19:00 έως τις 21:00, μετά τη χθεσινή απόφαση των αγροτών μα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Στη Νίκαια Λάρισας συγκαλείται πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με εκπροσώπους φορέων προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου.
agrotes-agrotikes-kinitopoiiseis-trakter
Με νέα τρακτέρ που καταφθάνουν από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου ενισχύεται την ίδια ώρα το μπλόκο των αγροτών στις Μικροθήβες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 650 τρακτέρ, τα οποία παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Θεσσαλονίκης.
Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.
Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.
Κλειστή για δύο ώρες παρέμεινε το μεσημέρι και η εθνική οδός Άρτας- Αντιρρίου, στο ύψος του χωριού Κομπότι, αλλά και όλοι οι παρακαμπτήριοι δρόμοι, λόγω των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και φορτηγά που είχαν κάνει χθες προσυγκεντρώσεις στα χωριά τους, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Ηγουμενίτσας στις 10 το πρωί και στη συνέχεια παρατάχθηκαν στην αφετηρία της Εγνατίας Οδού δίπλα από το λιμάνι εξωτερικού.
Δίωρους αποκλεισμούς του τελωνείου του Ορμενίου πραγματοποιούν τέλος οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας.
Δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12- 14.00) και το βράδυ (19.00- 20.00), αλλά και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στα σύνορα της Ελλάδας, με Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται από σήμερα φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από τον θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί σήμερα στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα για ένα δίωρο.
Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου.
Στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Έδεσσας. Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ.
Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται παρατεταγμένα πάνω από 800 τα τρακτέρ, τα οποία και θα κλείσουν το δρόμο από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφθηκε προ ημερών το μπλόκο των Μαλγάρων και δήλωσε ότι ο κλάδος θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και το μεσημέρι θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ.
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στον κόμβο των Νέων Μουδανιών και σε αυτόν της Νέας Καλλικράτειας.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: