Ενα μεγάλο ερώτημα αποτελεί πλέον το μέλλον της ζώνης Σένγκεν, μετά από την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία για την επέκταση των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια.
Με την Ευρώπη να πασχίζει να βρει μία αποτελεσματική απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση...με την οποία έχει τεθεί αντιμέτωπη η Ενωση, οι υπουργοί στη σύσκεψή τους στο Αμστερνταμ σήμερα ουσιαστικά έδειξαν προς τα έξω τη σύγχυση που επικρατεί για το ολοένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προχωρήσει τη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση μέχρι και δύο χρόνια των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.
Οι 28 υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη μείωση του αριθμού των προσφύγων, όπως δήλωσε ο Κλάας Ντάικχοφ. Ο Ολλανδός υφυπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης προέδρευσε του Συμβουλίου.
H Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ
Ακόμη, το Συμβούλιο έδωσε- όπως είπε ο ίδιος- «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό» και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο».
Η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, ο Ντάικχοφ δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει «μεγάλης στήριξης» από τα κράτη μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη μέλη διατηρούν την «πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων». Γι αυτό, εξήγησε, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο.
«Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται υπερβολική πίεση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν», δήλωσε ο Κ. Ντάικχοφ και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους πρέπει να είναι σεβαστή».
Στο στόχαστρο η Ελλάδα
«Η Σένγκεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», παραδέχθηκε η Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ, μετά από την 8ωρη σύσκεψη. Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ελλάδα και σήμερα.
«Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη», απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο.
Δεν ήταν η μόνη. «Εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε από την πλευρά του ο Σουηδός ομόλογός της, Αντερς Ιγκεμαν ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Φωτογραφία και γράφημα: Guardian
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου