Τι κι αν η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση στο Νταβός, ότι και το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι λίγο… διαφορετική.
Αντιθέτως, δηλ. το ΔΝΤ δεν φαίνεται να βιάζεται και μάλιστα έχει πολλούς λόγους γι” αυτό. Συγκεκριμένα...
οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση θέλοντας να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση,φαίνεται να διατεθειμένη (τουλάχιστον περισσότερο απ” ό,τι το περασμένο καλοκαίρι) να περάσει τα απαιτούμενα μέτρα. Και γιατί να βιάζονται, άλλωστε, αφού σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα θα πρέπει κι οι ίδιοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ωστόσο, το βασικότερο στοιχείο, που συζητείται τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΔΝΤ, είναι τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «αντικαταστάτης» του Αλέξη Τσίπρα. Όπως φαίνεται, δηλ. οι πιστωτές δεν διαβλέπουν κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, καθώς οι αναλύσεις που κάνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους λένε ότι επενδύοντας στην πολιτική φθορά μίας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, τον οποίο δεν εμπιστεύονται ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εκείνες τις πολιτικές συνθήκες που θα εγγυώνται την ταχεία υλοποίησή του στα πρότυπα μίας νέας οικουμενικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου, με το επικάλυμμα μίας υπόσχεσης για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που μία τέτοια κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή τη φορά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο και όχι μόνο μερικών μηνών όπως η οικουμενική του 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου