Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

REUTERS: Εν μέσω αξιολόγησης ξεκινούν τα «νταούλια» – Αγρότες και συνδικάτα ετοιμάζονται για «ολομέτωπο πόλεμο» με την κυβέρνηση

Η έλευση των ανώτατων τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτεί την αρχή του… πόνου για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για τα ανοιχτά θέματα της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος.
Άλλωστε, οι εν λόγω αξιωματούχοι γι” αυτό ακριβώς το λόγο έρχονται στην Αθήνα:.... για να διακριβώσουν αν προχωρούν οι μεταρρυθμίσειςκαι τι πρέπει να γίνει για να ενταχθεί ο ρυθμός εκείνων που έχουν μείνει πίσω. Το ζητούμενο για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, είναι να λάβει τα χρήματα της δανειακής σύμβασης, αφού προηγουμένως έχει προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και το συνταξιοδοτικό.
Ήδη, με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων να έχει περάσει από τη Βουλή, αναμένεται να υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που «ακουμπούν» τους αγρότες, μια ισχυρή κοινωνική ομάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ενώ θα χρειαστεί να θεσμοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας έτσι ώστε αυτό να παραμείνει βιώσιμο έως το 2050. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων.


Και κάπου εκεί αρχίζουν να αναφύονται και τα προβλήματα στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιπαρατεθεί με τους δανειστές και τους αξιωματούχους τους, αλλά και τα εργατικά σωματεία που νωρίς νωρίς μπαίνουν στη διαδικασία των μαχητικών διεκδικήσεων.
Το Reuters υποσημειώνει αυτό το γεγονός αναφέροντας πως η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ αναμένεται να αντιδράσει αναλόγως. 
Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, κάνει λόγο για «φόρο αίματος» που θα κληθούν να καταβάλουν οι εργαζόμενοι μετά τη φορο-καταιγίδα που ενέσκηψε από το πολυνομοσχέδιο. Αυτή η απεργία θα είναι η πρώτη που κάνει η ΓΣΕΕ από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα ηνία της κυβέρνησης.
Η αύξηση των φόρων για τους αγρότες (από το 13% στο 26% έως τα τέλη του 2016), αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα κινητοποιήσεων, με την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ να προδικάζει ότι γύρω στο Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι αγρότες να κάνουν έντονη την παρουσία τους στους δρόμους.
Η Κομισιόν, πάντως, μέσω της εκπροσώπου της, Ανίκα Μπράιντχαρντ, δεν άφησε πολλές ελπίδες χαλάρωσης. Τη Δευτέρα, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους, επισήμανε πως η Ελλάδα, από τη στιγμή που πέρασε τα πρώτα προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ετοιμαστεί για τη δεύτερη δέσμη μέτρων.
Πάντως, η σταθερή στόχευση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: