Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τρεις δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο σκηνικό: Απόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο σκηνικό: Απόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑΕκλογές θρίλερ
Metron Analysis: Για πρώτη φορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ 

MRB και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δείχνουν απόλυτη ισοπαλία 

Ο Μεϊμαράκης μπροστά από τον Τσίπρα σε δημοτικότητα

Εκτός βουλής οι ΑΝΕΛ, μέσα ο... Λεβέντης

Για πρώτη φορά περνά μπροστά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ξεπερνά σε δημοφιλία τον Αλέξη Τσίπρα ενώ η Βουλή είναι οκτακομματική. Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή με 0,6% στην δεύτερη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα, με τον Βασίλη Λεβένη να έχει 5,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου μένουν εκτός με 2,6%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 6,5%, ενώ ακολουθεί το Ποτάμι με 6%.
Πιο συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση παίρνουν τα κόμματα:
  • ΝΔ 30,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ 29,6%
  • Χρυσή Αυγή 6,5%
  • ΚΚΕ 6,5%
  • Ποτάμι 6%
  • Ενωση Κεντρώων 5,1%
  • ΠΑΣΟΚ 5%
  • Λαϊκή Ενότητα 4%
  • Αλλοι 4%
  • ΑΝΕΛ 2,6%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει την ρευστότητα του πολιτικού κλίματος.
Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή (80% υπέρ του ευρώ), αλλά και έναντι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα με 47% και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να έχει 43%, αλλά να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός για τους πολίτες.
Από την Κουμουνδούρου πάντως διαμηνύουν πως το κόμμα θα κόψει το νήμα και υποστηρίζουν:
  1. Γιατί τώρα ουσιαστικά ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ
  2. Επειδή υπάρχει ο παράγοντας «συσπείρωση» η οποία στις μέχρι τώρα μετρήσεις είναι πολύ χαμηλά.
«Οσο πιθανότερη φαίνεται η επιλογή του παλιού τόσο περισσότερο θα συσπειρώνονται οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι για να ξεμπερδεύουν με το παλιό» εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε αναλυτικά την δημοσκόπηση της Metron Analysis.

MRB: Απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Αλλη δημοσκόπηση της MRB για το Star δείχνει απόλυτη... ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 25,1%. Η Χρυσή Αυγή έχει 6%, το ΚΚΕ 5%, το Ποτάμι 4,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η ΛΑΕ 3,6% και οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με 2,3%.
Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μοιράζονται επίσης το ίδιο ποσοστό (29,6%), η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.
Ως προς την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.
Ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός επιλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας με 37,1% και σε μικρή απόσταση ακολουθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 36%.
Ισοπαλία δίνει και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 27% αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Ακολουθούν η ΧΑ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%,, το Ποτάμι με 5,5%, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων μοιράζονται 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%.
Εκτός Βουλής και πάλι οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 1,5%.
Ισοπαλία έχουν και στη δημοφιλία ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 27,5%, αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ελαφρώς περισσότερες αρνητικές ψήφους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποσοστό 24% και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 18,5%.
Την ίδια ώρα, σε ερώτηση ποια κυβέρνησή θα έδινε περισσότερη σιγουριά, το 45% των πολιτών απαντά ότι θα ήταν μια κυβέρνηση με εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό  κοινής αποδοχής.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: