Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Σε …ασφυξία η αγορά - Ερχονται λουκέτα και ανεργία

Επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια ενώ θα αυξηθούν τα "κόκκινα"  δάνεια.

Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση. Στους επόμενους μήνες η ανεργία θα αυξηθεί, θα πολλαπλασιαστούν τα κανόνια στην αγορά , αρκετές επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών...

 Οι διαπιστώσεις αυτές, προέρχονται από επιχειρηματίες που έως τώρα έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν με μικρές « πληγές» προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά είναι πανικόβλητοι βλέποντας γύρω τους την κατάσταση που επικρατεί.
Είναι βέβαιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ότι όταν η τραπεζική αγορά επανέλθει στην προ της 5ης Ιουλίου περίοδο, η ελληνική αγορά θα είναι «μία άλλη αγορά».
Οσες επιχειρήσεις είναι υγιείς, κυρίως οι πολυεθνικοί όμιλοι και ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις (λιανεμπορικές και βιομηχανικές), αποκτούν αυτομάτως συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, και όσες «αγκομαχούν» έχοντας προβλήματα, αποκτούν συγκριτικό μειονέκτημα.
Μεγάλες και υγιείς κατά τεκμήριο ελληνικές επιχειρήσεις διατηρούν την πιστοληπτική τους ικανότητα έναντι των προμηθευτών τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως , δεν ισχύει το ίδιο για όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα , έχουν π.χ. “κόκκινα” δάνεια , προφανή έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους δυσμενείς όρους συναλλαγής.
Όπως εκτιμά επιχειρηματίας της ελληνικής αγοράς, στους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός όσων θα «κατεβάσουν ρολά», γεγονός το οποίο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας αλλά και την αύξηση του ποσού των “κόκκινων” δανείων. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: