Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Οι αόρατοι σύμβουλοι, οι άγνωστες απολαβές και ο περίεργος ρόλος τους

Οι αόρατοι σύμβουλοι, οι άγνωστες απολαβές και ο περίεργος ρόλος τους - Κεντρική Εικόνα
Τα μυστήρια golden boys του Βαρουφάκη, και η παρέμβασή τους στη “μακρά διαπραγμάτευση” που προηγήθηκε της συμφωνίας για το 3ο Μνημόνιο
Με ένα ψέμα και μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε να φορτώσει στον προϋπολογισμό του κράτους, και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό, ξένους συμβούλους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση «μας στοίχισε ο κούκος αηδόνι»...

Και αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυριζόταν ότι δεν επρόκειτο να φέρει στο υπουργείο μια στρατιά άλλων συμβούλων, αλλά θα αξιοποιούσε το υπάρχον δυναμικό, ο Αλέξης Τσίπρας νομιμοποίησε το ψέμα αυτό με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περίπου έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό και την αποπομπή του Γ. Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα, διασφαλίζοντας έτσι τις αμοιβές τους.
Η στρατιά των συμβούλων μόνο μικρή δεν ήταν, ενώ μερικούς από αυτούς τους αξιοποιεί ακόμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο πολυσυζητημένος Κιμ Γκλεν, με το παραποιημένο βιογραφικό, αποτελεί ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου, αφού οι σύμβουλοι του πρώην υπουργού κοστίζουν μια περιουσία στον ελληνικό λαό και τα αποτελέσματα του έργου που προσέφεραν στο κράτος δεν είναι μετρήσιμα ή ακόμα και ορατά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στα ταξίδια του, αλλά η βασική του δουλειά ήταν να προετοιμάσει το plan B, για εθνικό νόμισμα και παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Κολομβιανός Ντάνιελ Μουνεβάρ, με θητεία σε… Κολομβία και Ισημερινό, μαθητής του Τζ. Γκάλμπρεϊθ.
Παράλληλα, εμφανίζονται πρόσωπα με μηδενική ή ακόμα και άγνωστη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, όπως ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί και ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν. Η παρουσία, δε, του δεύτερου καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Από την ομάδα των ξένων συμβούλων του Γ. Βαρουφάκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Lazard, η πρόσληψη της οποίας ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του πρώην υπουργού, αλλά και η LJ Capital, που συνδέεται άμεσα με τον Γκλεν Κιμ και τον Σόρος Σαμπαγιατί.

Πήρε αποζημίωση για δύο ημέρες
Το πρόσωπο που εμφανίζεται τις λιγότερες ημέρες στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί (φωτ.), για τον οποίο υπάρχει απόφαση αποζημίωσης για δύο ημέρες και μία διανυκτέρευση τον Μάρτιο. Ο οικονομολόγος θεωρείται «μετρ» στις τραπεζικές επενδύσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πεδίο δράσης του εδώ και 22 χρόνια. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει επίσημη διευκρίνιση για τις αρμοδιότητές του στο πλευρό του Γ. Βαρουφάκη τον Μάρτιο, όταν ο τελευταίος χειριζόταν κατ’ αποκλειστικότητα τη διαπραγμάτευση, με τα γνωστά αποτελέσματα. Με θητεία στον κολοσσό Lehman Brothers, που προκάλεσε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την κατάρρευσή της, σε επενδυτική εταιρεία στη Ρωσία και στη Nomura, πλέον εργάζεται για λογαριασμό του ιδιωτικού επενδυτικού γραφείου LJ Capital. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Σόρος Σαμπαγιατί, αλλά και σε αυτή του Γκλεν Κιμ. Το υπουργείο Οικονομικών άλλωστε ενέκρινε έξοδα μετακίνησης από τη Γενεύη, όπου υπάρχουν γραφεία της. Ο ρόλος της επενδυτικής εταιρείας καλύπτεται από το ίδιο πέπλο μυστηρίου με τον ρόλο του Ιρανού οικονομολόγου, ο οποίος, όπως εμφανίστηκε στην ελληνική αποστολή του Γ. Βαρουφάκη, έτσι και εξαφανίστηκε.

Ο άφαντος των διαπραγματεύσεων
Ο σύμβουλος-φάντασμα του Γ. Βαρουφάκη είναι ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν. Εμφανίζεται να συμμετέχει με τον πρώην υπουργό Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις και στις ελληνικές αποστολές για τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ στα έγγραφα της «Διαύγειας» αναφέρονται έξι αποφάσεις που προβλέπουν καταβολή αποζημίωσης για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις και αεροπορικά εισιτήρια. Οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο σύμβουλο παραμένουν ακόμα και σήμερα συγκεχυμένες, ενώ κανείς δεν έχει καταφέρει να φέρει στο φως τόσο τα προσόντα του όσο και τον ρόλο του στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Ταυτόχρονα, η προσφορά του στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποτιμηθεί, αφού οι αρμοδιότητές του, όπως και των άλλων συμβούλων του Γ. Βαρουφάκη, είναι άγνωστες. Ο ρόλος του συγκεκριμένου συμβούλου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ταξίδι του στην Αθήνα στις 11 Μαΐου. Ενώ στη «Διαύγεια» η επίσημη αιτιολογία είναι η συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο τότε υπουργός Οικονομικών στις 11 Μαΐου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup και την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση του ECOFIN. Ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν παραμένει συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό, καθώς συνόδευσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κρίσιμο Eurogroup μετά το δημοψήφισμα, όταν δόθηκε η μάχη για την αποφυγή του Grexit. Παράλληλα, η παρουσία του συνδυάζεται με εκείνη του αμφιλεγόμενου Αμερικανοκορεάτη Γκλεν Κιμ.
Διεκδικεί αμοιβή 125.000 ευρώ τον μήνα
Στην κορυφή της πυραμίδας των ανθρώπων του Γιάνη Βαρουφάκη βρισκόταν ο Αμερικανοκορεάτης οικονομολόγος Γκλεν Κιμ (φωτ.) , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχει ακόμα και σήμερα στην ομάδα τεχνοκρατών που συμβουλεύει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «Die Welt», ο άνθρωπος που διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο για τις υπηρεσίες του 125.000 ευρώ τον μήνα έδωσε το «παρών» και στην τελευταία, δραματική Σύνοδο Κορυφής στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Οπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ στις αρχές Ιουλίου, με πρόσκληση του κ. Τσίπρα κάθισε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ και διαπραγματεύτηκε το ακανθώδες θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οταν τον ρώτησαν με τι ασχολείται, απάντησε: «Στο Μαξίμου βοηθάω τον Ευκλείδη». Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, μέχρι και τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο Γκλεν Κιμ, με θητεία στη Lehman Brothers, συμμετείχε κανονικά και στις συναντήσεις του Brussels Group και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από τις αρχές Ιουνίου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι και το τελευταίο Eurogroup πριν από το δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι αν ο Αμερικανοκορεάτης εργαζόταν και συμμετείχε στο Brussels Group βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης για συμφωνία ή βάσει του σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Γ. Βαρουφάκης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Με θητεία στο ΥΠ.ΟΙΚ. της Κολομβίας
Ο Ντάνιελ Μουνεβάρ (φωτ.), που έχει διατελέσει σύμβουλος επί δημοσιονομικών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών της Κολομβίας, θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στη μελέτη του δημόσιου χρέους της Λατινικής Αμερικής. Ο νεαρός μετα-κεϋνσιανός οικονομολόγος από την Μπογκοτά εργάστηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως σύμβουλος δημοσιονομικών πολιτικών και βιωσιμότητας χρέους -επιχειρηματολογώντας υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους-, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα ποιες ήταν οι απολαβές του για τις υπηρεσίες του αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους εξελίχθηκε σε «δεξί χέρι» του Ελληνα πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο ίδιος, πάντως, διαφώνησε με το σχέδιο του τελευταίου για καθιέρωση των IOUs. «Το πρόβλημα είναι ότι, αν αρχίσεις να εισάγεις τα IOUs για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, θα μπεις σε έναν δρόμο ολισθηρό, επειδή οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εγκαταλειφθεί το ευρώ, οπότε θα συμπεριφερθούν ανάλογα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μουνεβάρ. Ωστόσο, αν και υποστηρίζει ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα Grexit, τονίζει ότι «τώρα, μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου το κόστος παραμονής της στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να τη συμφέρει περισσότερο να φύγει παρά να μείνει».

Ο Γάλλος τραπεζίτης με τις καλές άκρες
Τον Φεβρουάριο, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι αναθέτει στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard τον ρόλο του συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το κόστος. Από τότε, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Ματιέ Πιγκάς (φωτ.), εξελίχθηκε σε... σκιά του Αλέξη Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη. Μιλώντας, μάλιστα, πριν από λίγους μήνες στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match», ο Γάλλος τραπεζίτης, δίνοντας μια «γεύση» των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τη χρεοκοπία, εξήγησε πως, όταν οι τρεις τους δεν μιλούσαν στο τηλέφωνο, αντάλλασσαν συνεχώς SMS και έμεναν πολλές ώρες ξάγρυπνοι για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Για τον Πιγκάς, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «Αρμαγεδδών», ήτοι ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Γι’ αυτό και, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, συνέβαλε ώστε να ενεργοποιηθεί η γαλλική πλευρά προς αποφυγή ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου. Εξάλλου, ο 47χρονος Γάλλος τραπεζίτης μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Μάλιστα, οι τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι, όταν στα τέλη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, εστράφη στον κ. Στρος-Καν ζητώντας τη βοήθειά του. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς», φέρεται να του είπε αυτός τότε. Οπως και έγινε.
Των Δημήτρη Κουνιά – Γιώργου Νόκου – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: