Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Παυλόπουλος απαξιώνει την Ζωή: Εγώ εφαρμόζω το Σύνταγμα, εσύ το αγνοείς

Παυλόπουλος απαξιώνει την Ζωή: Εγώ εφαρμόζω το Σύνταγμα, εσύ το αγνοείς Σκληρή θεσμική απάντηση στην πολυσέλιδη επιστολή της Ζωής
Χαρακτηρίζει «καταφανώς καινοφανείς» και «νομικώς αβάσιμες» τις ενστάσεις της
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σφάζει» με το γάντι την Κωνσταντοπούλου
«Αντιπαρέρχομαι το ύφος και σημαντικό μέρος της επιστολής σας»
Την αδειάζει και για τα πρακτικά της συνεδρίασης των Πολιτικών Αρχηγών
Ολόκληρη η επιστολή
Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε η Ζωή στον ΠτΔ...

Εγώ εφαρμόζω το Σύνταγμα, εσύ το αγνοείς, διαμηνύει στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας στην πολυσέλιδη επιστολή της, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 
Η κυρία Κωνσταντοπούλου συνέχισε και το Σάββατο την πρωτοφανή για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με οξύτατους χαρακτηρισμούς τόσο μέσω πολυσέλιδης επιστολής όσο και μέσω της ομιλίας που έκανε στη Διάσκεψη των Προέδρων που συγκάλεσε αλλά έδωσαν το παρόν μόνο δύο από τα μέλη της αφού οι προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ κα τη ΧΑ πρόεδροι της γύρισαν την πλάτη και δεν παρέστησαν. 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σημείο προς σημείο στην Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή του, με θεσμικό ύφος μεν, σε σκληρό τόνο δε, για τα όσα ανέφερε περί μη εφαρμογής του Συντάγματος σε ότι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ την άδειασε και όσον αφορά το αίτημά της να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Συμβουλίων των Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας αφενός ότι ήταν μόνο μία και όχι πολλές οι συσκέψεις των Πολιτικών Αρχηγών και ότι αν τα θέλει θα πρέπει να τα ζητήσει μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και όχι μέσω δικής της επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Ολόκληρη η επιστολή του Προκόπη Παυλόπουλου
«Κυρία Πρόεδρε,
Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ’ αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις.  Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους.
Κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης.  Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη –θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.
Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 –η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας»   -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής –δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας». 
Η πρωτοφανής επίθεση της Ζωής 
Η πρόεδρος της Βουλής, στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέθετε μια σειρά  από διατάξεις του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες. 
Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατηγορώντας τον ότι επιλέγει να εκφράζεται μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους» και «πηγές». Ειδικότερα, στην επιστολή της αναφερει: «Όπως έχω κατ΄ επανάληψη αναφέρει δημόσια, επώνυμα, επίσημα και υπεύθυνα, τους ανθρώπους οι οποίοι ενσαρκώνουν θεσμούς πρέπει, πάνω απ' όλα, να διακρίνει θεσμική ειλικρίνεια, θεσμική παρρησία, θεσμική ευπρέπεια και δημοκρατική γενναιότητα. Οι διαρροές μέσω «κύκλων», «πηγών», συνεργατών, αλλά και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων, των θέσεων (αλλά και των επιθέσεών τους), εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι. Έχοντας πάντοτε ακολουθήσει τον κανόνα της ειλικρινούς, ευθείας, επίσημης και επώνυμης τοποθέτησης, σε όλα τα θέματα, και αποδεχόμενη φυσικά και το πολιτικό κόστος αυτής μου της επιλογής, λυπούμαι βαθύτατα για την επιλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζεστε μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους», «πηγές» και, μάλιστα, για μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημοκρατική και θεσμική σας ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τον Προκόπη Παυλόπουλο να διαβιβάσει στη Βουλή τα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών Αρχηγών που έλαβαν χώρα υπό την προεδρία του και ιδιαιτέρως της συνάντησης της 6ης Ιουλίου, την επομένη δηλαδή του δημοψηφίσματος και την προηγουμένη της ψήφισης του «τρίτου μνημονίου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Δείτε ολόκληρη την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Προκόπη Παυλόπουλο πατώντας ΕΔΩ
Nωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής είχε επιτεθεί ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων κατηγορώντας τον ΠτΔ πως έχει συμπράξει σε θεσμική εκτροπή, ενώ επανέλαβε ότι  δεν τιμά κανέναν να επιλέγει να τοποθετείται με διαρροές μέσω κύκλων. 
Παράλληλα, συνεχίζοντας την πρωτοφωνή για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ήθη επίθεση, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «δεν επικράτησαν οι απόψεις του καθηγητή Παυλόπουλου, ο οποιος συνέγραψε δυο βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με τις αντισυνταγματικές διατάξεις των μνημονίων, αλλά οι απόψεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παυλόπουλου που ψήφιζε μνημόνια με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: