Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Μικροί άνθρωποι, μεγάλα λάθη, τεράστιες καταστροφές - Η Ελλάδα εκτός ευρώ, θα είναι σαν να έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση

H Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, 

αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Επισημαίνει μάλιστα ότι...

η μεγαλύτερη πρόκληση για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα είναι να κλείσει την έκθεση προόδου για την Ελάδα επιτυγχάνοντας τους όρους που έχουν τεθεί για τη διάσωση της χώρας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμπληρώνει ο κ. Χαρδούβελης.
Η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα «μια μπλόφα». «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και η προσπάθεια έγκειται στο να το αποφύγουμε» προσθέτει στην τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι θα κινηθεί στα επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Μνημονίου αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,8% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στη στάση που θα κρατήσει μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη, ο κ. Χαρδούβελης προτρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαπραγματευτεί παράταση του Μνημονίου.
«Αν πρόκειται να είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τις θέσεις του και να διαπραγματευτεί επέκταση του Μνημονίου πριν την εκπνοή της βοήθειας προς την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου», προσθέτει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα».

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ακριβώς ποια θα είναι η κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα αν καθυστερήσει η επόμενη δόση τονίζει ο κ. Χαρδούβελης. «Ωστόσο η θολή κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει και τα έσοδα. Οπότε όσο νωρίτερα ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα τόσο το καλύτερο για όλους».

«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι πρόθεσή τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα δείχνουν προς αυτό τον δρόμο. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, αυτό είναι μια διαφορετική ερώτηση» συνεχίζει την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τον κ. Χαρδούβελη η ροή των φορολογικών εσόδων έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας.

Όσον αφορά την εκροή καταθέσεων ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» ενώ για το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι είναι «πολιτικά απαράδεκτο για τους δανειστές. Αντίθετα, σημειώνει, «χώρος για ανάσα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ενώ παράλληλα η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και τις συνθήκες ρευστότητας, από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει οποιονδήποτε κυβερνά αυτή τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική στο τέλος θα επικρατήσει. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Καθημερινή

http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: