Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η JP Morgan δεν “βλέπει” αυτοδυναμία και θεωρεί πιθανές νέες εκλογές (τα πέντε σενάρια)

jpmorganLΌλα τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εξετάζει report της J.P.Morgan, με τον οίκο, πάντως, να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία δεύτερη εκλογική διαδικασία.
Ο αναλυτής του οίκου, David Mackie, τονίζει ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά αξιώματα, τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν:
Αξίωμα 1:
 Η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος να μην μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά προς το ΔΝΤ αλλά και προς τις αγορές. Πάντως προσθέτουν ότι η χώρα μπορεί να λάβει περαιτέρω – πέραν των δύο μηνών που έχουν, ήδη, δοθεί – παράταση, ενώ  το ελληνικό κράτος διαθέτει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Σε καμία περίπτωση, όμως, το αδιέξοδο (στις διαπραγματεύσεις) δεν μπορεί να καθυστερήσει.
Αξίωμα 2: Η τρόικα θα αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ (εάν τελικώς σχηματίσει κυβέρνηση) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισε τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (είτε μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής, είτε μέσω μείωσης των επιτοκίων), αλλά αυτό συμβεί εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αξίωμα 3: Σε περίπτωση αδιεξόδου (στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) οι οικονομικές, χρηματοοικονομικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις που θα δεχθούν οι τράπεζες θα είναι ισχυρότερες στο εσωτερικό της χώρας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει φροντίσει να θωρακιστεί και η έκθεσή της στην Ελλάδα είναι μ8ικρότερη απ’ ότι ήταν πριν από τρία χρόνια.
Αξίωμα 4: Και οι δύο πλευρές (τρόικα και ελληνική κυβέρνηση) θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Τα μετεκλογικά σενάρια
Κατόπιν ο οίκος εξετάζει τα πέντε σενάρια για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάριο Α: Κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα.Πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο μικρότερο κόμμα. Πάντως δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπαναχωρήσει από ορισμένες θέσεις του προκειμένου να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορεί να λειτουργήσει. Όμως αυτό δημιουργεί την πιθανότητα ορισμένες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να καταψηφίσουν την κυβέρνησή τους σε ορισμένα θέματα. Εν γένει, αυτή η νέα κυβέρνηση θα είναι εύθραυστη, καθώς θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα εκλογική διαδικασία είναι πολύ πιθανό. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα περιελάμβανε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Σενάριο Β: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ λίγες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν, πάντως, συμβεί είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Αλ. Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά του εάν κατακτήσει την πλειοψηφία. Πάντως – συνεχίζει ο κ. Mackie – ο ΣΥΡΙΖΑ τελικώς θα «μαζέψει» κάποιους από τους στόχους του, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Σενάριο Γ: Κυβέρνηση με μεγαλύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ακόμη μία πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές, καθώς το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου μοιάζει να «αφαιρεί» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις κατά 3%-4% έναντι της ΝΔ. Πάντως εάν η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να σχηματιστεί μία κεντρώα κυβέρνηση, η οποία θα κατέληγε σε συμφωνία με την τρόικα, χωρίς, πάντως, αυτό να συμβαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μία εύκολη διαδικασία. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς δεν «πέρασε εύκολα» κατά τη διαπραγμάτευση για την 5η αξιολόγηση της Ελλάδας.
Σενάριο Δ: Μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ένα σενάριο εξαιρετικά απίθανο, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σενάριο Ε: Δεν υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, όπως συνέβη τον Μάιο του 2012.
Καταλήγοντας ο αναλυτής της J.P. Morgan, υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα του τι θα συμβεί την 25η Ιανουαρίου είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μία περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά δεν θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Επίσης προσθέτει ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο η τρόικα να είναι πιο σκληρή με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη στάση της έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: