Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα…

Η λογική των πραγμάτων είναι αμείλικτη.

Αν η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποβεί άκαρπη και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στο τέλος χαμένος, είτε κερδίσει είτε χάσει στις εκλογές.

Αν τις χάσει, θα καταρρεύσει όλη η στρατηγική του και θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει την ήττα αυτή, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ως βέβαιο νικητή…
Αν τις κερδίσει, δυο τινά μπορεί να συμβούν
είτε η άτακτη υποχώρηση στις απαιτήσεις της τρόικας και της Γερμανίας, που δεν θα αφορούν καν το ζήτημα του χρέους, αλλά πριν από αυτό, και ως προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο, το κλείσιμο της αξιολόγησης, 
είτε ο ανένδοτος αγώνας εναντίον όλων που θα έχει ένα πολύ σύντομο τέλος και θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αν συμβεί το πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητεύσει τους υποστηρικτές του και είναι πολύ αμφίβολο αν καταφέρει να παραμείνει ενιαίο κόμμα.
Αν συμβεί το δεύτερο ή μάλλον προτού συμβεί το δεύτερο, θα τερματισθεί κατά πάσα πιθανότητα η κυβερνητική του θητεία, εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης, που μπορεί να γεννήσει τέρατα, και για την οποία όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμάζονται. Tertium non datur.
Οπως γράφαμε πριν από έναν μήνα, το παιχνίδι εξουσίας στην Ευρωζώνη έχει γίνει πια πολύ σκληρό και η τύχη της Ελλάδας είναι ένα δευτερεύον ζήτημα (βλ. «Εθνος» 26/11/2014).
Δυστυχώς, ακόμη και στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει η λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», και η Ελλάδα να παραμείνει απομονωμένη και δακτυλοδεικτούμενη ως παράδειγμα «αποτυχημένου κράτους».
Καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ούτε των κρατών ούτε των λαών, δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν ακόμη να κάνουν μια σοβαρή «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης».
Πάντως, αν υπάρχουν, μάλλον θα εύχονται ενδόμυχα να εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η εκπόρθηση της κυβερνητικής εξουσίας να αναβληθεί για αργότερα, κάτω από καλύτερες και πιο ήρεμες συνθήκες.


Χαράλαμπος Ανθόπουλος
Έθνος
orthografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: