Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Τα δύο έσχατα σενάρια για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας

  • Μόνο 168 πήρε σήμερα ο Σταύρος Δήμας
  • Η επόμενη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου
  • Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 172 βουλευτές
  • Σενάρια ότι θα γίνουν προσπάθειες να μεταπειστεί ο Φώτης Κουβέλης
  • Φήμες ότι μπορεί να ψηφίσει «ναι» στον Σταύρο Δήμα η Χρυσή Αυγή
  • Εχει ξαναγίνει: Το 1980 ο Κ. Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος με τις ψήφους της ακροδεξιάς «Εθνικής Παράταξης»...

Μόνο 168 βουλευτές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, μετά από μια εβδομάδα έντονων πολιτικών αναταράξεων με το σκάνδαλο του Παύλου Χαϊκάλη.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους βουλευτές, μετά το ισχνό αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας που έδωσε 168 «ναι» για πρόεδρο Δημοκρατίας, να ψηφίσουν με ονοματεπώνυμο για ομαλότητα και σταθερότητα στον τρίτο και τελευταίο γύρο.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ψηφοφορία, ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την προεδρική εκλογή αν και αυξάνονται οι πιθανότητες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο της συναίνεσης, της συνεννόησης και της συναίνεσης. Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικόυ λαού ο οποίος δεν θέλει εκλογές»
Οι ψήφοι δεν φτάνουν
Το μέγιστο των ψήφων που μπορούν να συγκεντρωθούν στην ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου είναι 172 με 173 ψήφοι, στο καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση
Αυθαίρετα αν στους 168 προστεθούν οι Πολύδωρας, Ψύρρας, Φούντα, Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης φθάνουμε στους 173. Αλλά εναπομένουν 7 βουλευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
Ανοιγμα Σαμαρά στον Φώτη Κουβέλη
Πληροφορίες αναμένουν ότι ο Πρωθυπουργός στις επόμενες ημέρες θα κάνει μια ύστατη κίνηση προς την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. Ακριβής περιγραφή για το τι θα περιλαμβάνει η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν δίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Στην περίπτωση αυτή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ -9 τον αριθμό- θα μπορούσαν να στηρίξουν την επιλογή του Σταύρου Δήμα.
Προς το παρόν ο Φώτης Κουβέλης δεν αφήνει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό. Αντίθετα
Η κίνηση Σαμαρά θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει θεσμικά χαρακτηριστικά και θα απευθύνεται κυρίως σε μικρά κόμματα και κατά βάση στην ΔΗΜΑΡ.
Με την απόφαση αυτή ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πιέσει αρκετά τον Φώτη Κουβέλη ως προς την επιβίωση του κόμματός του. Αντίθετα, δείχνει να έχει κάνει την επιλογή του να διαλύσει τη ΔΗΜΑΡ και να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 2ης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μίλησε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τη συνεργασία των δύο κομμάτων.
«Ανταποκρίθηκα σε τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα. Μετά το τέλος της 3ης ψηφοφορίας θα ενεργοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Το σενάριο της Χρυσής Αυγής
Αυτή τη στιγμή ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν, αναφέρουν ορισμένες πηγές, να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα ώστε «να μην εκλεγούν οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν πρόκειται για ιδεολόγους, δεν θα έχουν πρόβλημα μεταστροφής» λένε οι ίδιες πηγές. Αναλύοντας ψυχρά τα αριθμητικά δεδομένα, είναι προφανές ότι από την δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών, ΔΗΜΑΡ κα ΑΝΕΛ δεν προκύπτει ο μαγικός αριθμός των 180.
«Για να εκλεγεί πρόεδρος, πρέπει να διαλυθούν δύο κόμματα: Οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ. Φαίνεται ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί να διεμβολίσει εντελώς το κόμμα Καμμένου, ούτε ο Βενιζέλος εντελώς το κόμμα Κουβέλη, ο οποίος τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε κομματικές πηγές. Ως εκ τούτου, δυνητικά μπορεί να έρθουν μάξιμουμ 3-5 από την ΔΗΜΑΡ, η οποία πλέον διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη, 2-3 ακόμη ανεξάρτητοι και άλλοι τόσοι από ΑΝΕΛ.
«Είναι απολύτως οριακά τα πράγματα» λένε όσοι κάνουν υπολογισμούς που εξ αυτού του λόγου δεν αποκλείουν καμία συμμαχία. «Δεν κατάλαβα, γιατί δεν διαμαρτύρονται όταν οι χρυσαυγίτες αθροίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όχι για την εκλογή προέδρου και θα έχουν πρόβλημα να αθροιστούν - έστω κάποιοι εξ αυτών - στην τρίτη ψηφοφορία, με το «ναι»; Γιατί αυτή η επιλεκτική ευαισθησία;» διερωτόνται από Μαξίμου και από Χ. Τρικούπη ορισμένοι.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως σήμερα το γεγονός ότι ο επικεφαλής και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήγαν στη βουλή από τη φυλακή για να ψηφίσουν δεν αποδοκίμασαν τους δύο ανεξάρτητους χρυσαυγίτες βουλευτές Αλεξόπουλο και Μπούκουρα που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.
Οπως αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Νίκο Μιχαλολιάκο εντός της βουλής και όταν απομακρύνθηκε έβαλε τον δείκτη στο κεφάλι του σαν να του έλεγε «σκέψου καλύτερα».
Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 1980, 6 χρόνια μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε στηριχθεί στις ψήφους της φιλοχουντικής και φιλοβασιλικής Εθνικής Παράταξης. Τρεις από τους πέντε βουλευτές της Εθνικής Παράταξης, που είχε επικεφαλής τον Κωστή Στεφανόπουλο, έστερξαν και υπερψήφισαν τον μέχρι τότε πρόεδρο της ΝΔ. Χάρη σε αυτές τις ψήφους, στον τρίτο γύρο, εξελέγη οριακά στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα με 183 βουλευτές.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: