Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Πως θα κριθεί η παραμονή στο Ευρώ...


Η πρόταση του πρωθυπουργού 

να εκλέξει η παρούσα Βουλή πρόεδρο, στη συνέχεια η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με την Τρόικα, 

να προχωρήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος και 

να πάμε σε εκλογές περί το Φθινόπωρο 

έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα...

Ένα πλεονέκτημα είναι το εξής: Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα βάλει τη χώρα υπό τη σκέπη ενός προγράμματος, γεγονός που θα εξομαλύνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες και την οικονομία.
Πλεονέκτημα είναι επίσης πως η ομαλότητα κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις κρατήσεις της τουριστικής σαιζόν. Άρα, το Φθινόπωρο η οικονομία θα έχει πάρει τις «ανάσες» της...
Στα μειονεκτήματα είναι πως η χώρα θα βρεθεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια της οικονομίας να βρει σημείο ισορροπίας μετά από 6 χρόνια ύφεσης.

Το σενάριο των πρόωρων...

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο προαναγγέλλει ένα δραματικό επόμενο μήνα. Στη συνέχεια αν νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -αυτοδύναμα ή όχι- το ρίσκο της χώρας ανεβαίνει κατακόρυφα τους επόμενους μήνες.

Το ρίσκο αυτό κατά πρώτον αφορά το σημείο ισορροπίας που θα βρει η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές και τους εταίρους στην ΕΕ. Κατά δεύτερο αφορά το σημείο ισορροπίας που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση και τον πελατειακό μηχανισμό του δημοσίου και των συντεχνιών στους οποίους έχει υποσχεθεί σχεδόν τα πάντα.

Το πιθανότερο είναι η Τρόικα να επιμείνει στην εφαρμογή όσων μέτρων εκκρεμούν και όσων νέων θα χρειαστούν, αφήνοντας στη νέα κυβέρνηση το δίλημμα της εφαρμογής τους ή της εξόδου από το ευρώ, λόγω π.χ. αδυναμίας των τραπεζών...

Αν η νέα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση επιχειρήσει να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική και όποια ανάλογη νέα προκύψει, είναι πιθανό στη Βουλή περί τους 30-50 βουλευτές που θα πρόσκεινται στο «Αριστερό Ρεύμα» να αρνηθούν να ψηφίσουν «μνημονιακά» μέτρα.

Μια διέξοδος θα είναι πάλι οι πρόωρες εκλογές. Μια άλλη θα είναι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ. Έτσι όμως θα γυρίσουμε στο 2011, εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε.

Μια άλλη εκδοχή διεξόδου προκειμένου να περάσουν τα μέτρα και να μην βρεθεί η χώρα εκτός προγράμματος και αγορών, είναι να τα ψηφίσει η μελλοντική αντιπολίτευση ή ικανό μέρος αυτής. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ένα μεγάλο συνασπισμό.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, αν τελικά συμβεί, η κατάσταση της οικονομίας θα έχει επιδεινωθεί δραματικά με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος».

Στα μειονεκτήματα του σεναρίου αυτού είναι πως αναβάλλεται επ’ αόριστον η συνταγματική αναθεώρηση και αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα «φτωχό» από τουριστικής άποψης καλοκαίρι. Επίσης, τους μήνες που η κατάσταση θα εκκρεμεί, τα δημόσια έσοδα μπορεί να υποστούν πλήγμα λόγω αβεβαιότητας και οι τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν νέες τρύπες...

Ένα άλλο μειονέκτημα πιθανού Μεγάλου Συνασπισμού είναι πως το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα θα συνεχίσει να την κυβερνά και να συγκαλύπτει τις ευθύνες του.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή ένα πλεονέκτημα θα είναι το γεγονός μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που έχει πιστέψει τις δημαγωγίες και τις ψευδαισθήσεις της αριστεράς να καταλάβει την πλάνη της.

Το 2015 θα κριθεί οριστικά η παραμονή στο ευρώ...

Το αδιέξοδο

Η χώρα βρίσκεται σε συνολικό αδιέξοδο γιατί αυτοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της, απέκρυψαν τα αίτιά της, προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν να κυβερνούν προς όφελος των πελατών τους.

Χαρακτηριστικό της διανοητικής και ηθικής κατάπτωσης της χώρας είναι το σκάνδαλο της δωροδοκίας ή υποτιθέμενης δωροδοκίας του Βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη.

Η υπόθεση Χαϊκάλη καταδεικνύει το βάθος της ελληνικής κρίσης. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από άτομο το οποίο του είχε υποσχεθεί εγγυημένες τοκογλυφικές αποδόσεις της τάξης του 10% το μήνα.

Ο κ. Αποστολόπουλος ήταν στέλεχος του κόμματος και σύμβουλος του κ. Καμμένου, με τον οποίο ο κ. Χαϊκάλης δημοσιοποίησε την απόπειρα, αφού πρώτα είχε δώσει για μοντάρισμα το αποδεικτικό υλικό στον κ. Λαζόπουλο που τυγχάνει δημόσιος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιότερα ο κ. Χαϊκάλης που δεν χάνει ευκαιρία να αποκαλεί τοκογλύφους όσους δανείζουν την Ελλάδα με 2% το χρόνο είχε δώσει 5.000 ευρώ στον κ. Αποστολόπουλο με την υπόσχεση μιας εγγυημένης απόδοσης της τάξης του 10% το μήνα.

Ο κ. Αποστολόπουλος του έδωσε δυο φορές από 500 ευρώ απόδοση και στη συνέχεια φαίνεται πως του υπεξαίρεσε το ποσό.

Τα ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου που πέρασε έγραφαν επίσης πως το ίδιο άτομο είχε περάσει ως μεσάζων και σύμβουλος από το σύνολο σχεδόν των κομματικών και υπουργικών γραφείων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Όταν κάποιος παριστάνει τον οικονομικό σύμβουλο με άκρες σε διεθνείς μεγάλες τράπεζες και αρκείται να εξαπατήσει ένα χρεοκοπημένο βουλευτή για 5.000 ευρώ, αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο χαμηλής και ηθικής στάθμης άτομα εμπλέκονται στη διακυβέρνηση της χώρας στην πλέον κρίσιμη μεταπολεμική της περίοδο.

Η παραπάνω ιστορία μπορεί να μην οδηγεί πουθενά σε σχέση με το αν υπήρξε προσπάθεια δωροδοκίας ή απλά προσπάθεια δυο απατεώνων να αλληλοπαγιδευτούν, αλλά είναι χαρακτηριστική του επιπέδου της ηθικής και διανοητικής κατάστασης του κοινοβουλίου και της πολιτικής μας σκηνής.

«Το παλιό πεθαίνει. Το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Είναι η ώρα των τεράτων» είχε γράψει ο Γκράμσι στις αρχές της δεκαετίας του ’30 όταν επωαζόταν ο φασισμός σαν λύση στην κρίση.

Στην Ελλάδα λόγω εθνικής ιδιοσυγκρασίας μπορούμε να μιλάμε για την εποχή των καραγκιόζηδων. Την εποχή που ο κάθε «πικραμένος» του οποίου η πραμάτεια δεν είχε καμία τύχη και ζήτηση ξεπουλάει.

Στούπας Κώστας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: