Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο στην εκλογή Σταύρου Δήμα

Φωτογραφία: Eurokinissi
  • Βόμβα συναίνεσης από τον Πρωθυπουργό, με διάγγελμα
  • Εκλογές το 2015, διεύρυνση της κυβέρνησης, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τώρα
  • Χαιρέτισε την πρωτοβουλία Σαμαρά ο Βενιζέλος
  • Ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίζουν ναι μετά το διάγγελμα
  • Κύκλοι Μαξίμου: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τώρα
  • Κύκλοι Χ. Τρικούπη: Ρισκάρει τη χώρα όποιος αρνείται
  • Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ...

Την πολυαναμενόμενη πρωτοβουλία συναίνεσης, την οποία πρώτος είχε παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε έτοιμος να ορίσει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, υποσχέθηκε διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, ζήτησε συναίνεση από την αντιπολίτευση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι Ανεξάρτητοι βουλευτές που σκέπτονται το ναι
Η πρόταση συναίνεσης του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα κάποιους βουλευτές (ανεξάρτητους και ΔΗΜΑΡ) να το... ξανασκεφθούν.
Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού είτε ανταποκρίθηκαν ευθέως θετικά, είτε δήλωσαν ότι το σκέφτονται.
Η πρόταση του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων και τη ΔΗΜΑΡ. Έτσι, φαίνεται πιθανό να διευρυνθεί ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη.
Οι δυο που ανταποκρίθηκαν θετικά και ο ένας που είναι σε «επιφυλακή»
Ηδη, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνονται ικανοποιημένοι από την πρόταση Σαμαρά και θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στην επόμενη, δεύτερη, ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος δήλωσε ότι μελετά ακόμη την πρόταση και ότι είναι σε επιφυλακή.
Ποιοι ενδέχεται να μετακινηθούν από το «παρών»
Επιπλέον, πιο κοντά στο να ψηφίσει Σταύρο Δήμα φαίνεται ότι βρίσκεται ο  Παναγιώτης Μελάς, ενώ από το «παρών» του πρώτου γύρου είναι πιθανό να μετακινηθεί στην ψήφο «Σταύρος Δήμας» και ο  ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης. Επίσης, ενδέχεται να αλλάξουν στάση, ψηφίζοντας «Σταύρο Δήμα» στη δεύτερη ψηφοφορία η Μίκα Ιατρίδη και πιθανόν ο Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ.
Όχι από την αντιπολίτευση
Αμεσα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.
Στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν απευθυνόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις εσωκομματικές φωνές που του ζητούσαν να υποχωρήσει και ανέφεραν ότι «Μόνη λύση είναι οι εκλογές, για να καθαρίσει το τοπίο και να βγει η χώρα από το βούρκο».
Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς συνειδητοποίησε ότι δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 180 ψήφους και για αυτό επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η συνειδητοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος ο αριθμός από το σύνταγμα των 180 ψήφων, τον εξανάγκασε σήμερα να επαναλάβει τις ήδη γνωστές του θέσεις διανθισμένες για άλλη μια φορά με αρκετή δόση επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως είναι απολύτως φανερό πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση εκλογή του ΠτΔ για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται  στο γνωστό mail  Χαρδούβελη.
Μπορεί  ο κ. Σαμαράς να τάζει σε διάφορους συμμετοχή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, μπορεί να τον τρομάζουν τα  σχέδια διάφορων συστημικών κέντρων για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», πιο πολύ όμως φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει.
Ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, από μια νέα πορεία. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα ολοκληρωθεί και ο λαός θα μιλήσει, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο, η δημοκρατία θα νικήσει».
 
Όχι από τους ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ
Σκληρή κριτική από τους ΑΝΕΛ, που καλούν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αντιληφθεί οτι αποτελεί παρελθόν για την χώρα, ως απάντηση στο διάγγελμα του τελευταίου.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, αναφέρει:
"Μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά".
Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη σχολίαζαν, μετά την πρόταση του Σαμαρά «παράταση της κυβερνητικής θητείας σημαίνει παράταση αυτής της πολιτικής».  «Η ΔΗΜΑΡ με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων της έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας απο την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να συνεχισθούν οι πολιτικές που εγκλωβίζουν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει παράταση αυτών ακριβώς των αδιέξοδων πολιτικών. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβένησης του τόπου», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Βενιζέλος: Λυπάμαι που η αντιπολίτευση έσπευσε να απορρίψει ακαριαία την πρόταση
Αμέσως μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τη συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού, ζητώντας πλέον την «υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης» η οποία «δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα».
Αργότερα την Κυριακή, και αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ είχαν απορρίψει την πρόταση συναίνεσης του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος από την Καβάλα όπου βρισκόταν δήλωσε ότι λυπάται γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να απορρίψουν ακαριαίως την πρόταση του, χωρίς να ζητήσει κανείς διευκρινίσεις, χωρίς συζήτηση, τονίζοντας ότ η άρνηση πολλές φορές είναι «απόλυτη και σκωπτική» και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τους ΑΝΕΛ και από τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η εν λόγω πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από ανεξάρτητους βουλευτές. «Συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή αν αυτό δεν επιτευχθεί εκλογές ταχύτατα για να κερδίσουμε χρόνο», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: iefimerida.gr |

Δεν υπάρχουν σχόλια: