Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Η Κούβα πριν τον κομμουνισμό - Οταν ήταν ο παράδεισος για τους πλούσιους [εικόνες]

Ο πλανήτης έχει στρέψει και πάλι το βλέμμα του προς την Κούβα, μετά από τις ιστορικές εξελίξεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. 

Πόσο θα αλλάξει η ζωή των πολιτών του νησιού μετά από τις αποφάσεις; 

Μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα για το αν θα βγει η Κούβα από το... χρονοντούλαπο που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα εκεί.

Υπήρχε μία περίοδος που η Αβάνα ήταν ένας παράδεισος, για εκείνους που βέβαια που το άντεχε η τσέπη τους. Πλούσιοι και διάσημοι ταξίδευαν συχνά εκεί, για να... διασκεδάσουν και να απολαύσουν την υψηλή ζωή.
Κατά τη δεκαετία του '20, ο τουρισμός στην Κούβα απογειώθηκε. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, γκολφ κλαμπ και καζίνο εμφανίστηκαν παντού, προσελκύοντας εκείνους που αναζητούσαν- και μπορούσαν να πληρώσουν- την πολυτέλεια. Διάσημοι, όπως η Αβα Γκάρντνερ ή ο Φρανκ Σινάτρα, κοσμικοί, γόνοι μεγάλων οικογενειών, αλλά και Αμερικανοί μαφιόζοι βρίσκονταν συχνά στην Αβάνα.
Ο τουρισμός και η παραγωγή της ζάχαρης έφερνε πολλά λεφτά σε κάποιους Κουβανούς, αλλά όχι σε όλους. 
Αυτό που δεν έβλεπαν οι τουρίστες- ή δεν ήθελαν να δουν- ήταν οι φτωχοί κάτοικοι του νησιού. Ανθρωποι όπως εκείνοι που εργάζονταν στις φυτείες των ζαχαροκάλαμων, μόλις για τέσσερις μήνες το χρόνο και την υπόλοιπη περίοδο ήταν άνεργοι και θυμωμένοι.
Αυτές οι τεράστιες ανισότητες, αλλά και οι κατηγορίες για διαφθορά στην κυβέρνηση του Φελγκουένσιο Μπατίτσα ουσιαστικά δημιούργησαν το υπόβαθρο για την κουβανικής επανάσταση, προκαλώντας το εμπάργκο από τις ΗΠΑ και το ξαφνικό τέλος της υψηλής ζωής της Αβάνας. 
Η ιστοσελίδα Mashable θυμήθηκε πώς ήταν τα πράγματα έως τότε στην Κούβα, με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα της εποχής που αποτελούσε τον παράδεισο των πλουσίων.
 Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: