Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ντόροθι Κινγκ: Ο τάφος στην Αμφίπολη μπορεί να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο - Είμαστε μόλις στο πρώτο κεφάλαιο της ανακάλυψης

«Οι σφίγγες είναι μάλλον έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους». 
Από το γραφείο του ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας προσπαθεί να εξηγήσει το μυστήριο που καλύπτει τον τύμβο στην Αμφίπολη. 
Μια ανασκαφή που όσο περνάει ο καιρός όχι μόνο δεν μειώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, αντιθέτως την εξάπτει περισσότερο.
H βρετανική εφημερίδα Independent κάνει ειδική αναφορά στα μέχρι τώρα ευρήματα και προσπαθεί να...
ακολουθήσει τα βήματα των αρχαιολόγων (αναζητούν πλέον έναν τέταρτο θάλαμο κάτω από τη γη, σημειώνει), αλλά και να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη διάσημη, πλέον, Αμερικανίδα αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ

Η αμφίπολη συνεχίζει να μαγεύει!

Ο κ.Τασούλας εξηγεί: «Είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο λόγω του μεγέθους, αλλά και της καλλιτεχνική του δυναμικής που είναι φανταστική. Οι χτίστες ήθελαν να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτής της περιοχής, της Μακεδονίας. Και φυσικά τη δύναμη του προσώπου για το οποίο προοριζόταν ο τάφος».
Από τη μεριά της η Ντόροθι Κινγκ σημειώνει στην εφημερίδα
«Είναι ένα μεγάλο ερώτημα η Αμφίπολη για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για το σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα». 
Η Κινγκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο τάφος να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο, ακόμα και αν τελικά ο ίδιος δεν ετάφη εκεί. Όπως λέει: 
«Οι περισσότεροι τάφοι άρχιζαν να κατασκευάζονται πριν καν το άτομο πεθάνει. Ξέρουμε πως ήθελε (ο Μ. Αλέξανδρος) έναν σπουδαίο τάφο στη Μακεδονία και αυτός είναι ένας τέτοιος τάφος».
Η οικονομική διάσταση του τύμβου για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης είναι σημαντική, εξ ου και ο κ. Τασούλας λέει με κάθε τρόπο: «Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί το όλον».
Για να συμπληρώσει: «Το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την Αμφίπολη είναι μεγάλο. Είναι τιμή για τους Έλληνες να βλέπουν κομμάτια της κληρονομιάς τους. Δίνει σε όλους μας δύναμη για να ξεπεράσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα».
Η Ντόροθι Κινγκ καταλήγει: «Αυτό είναι μόλις το πρώτο κεφάλαιο. Σίγουρα θα βρεθούν και άλλα πράγματα μέσα στον τύμβο. Κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του κτίσματος, θα πρέπει να υπάρχουν κάπου κοντά και άλλα ιερά και κτίσματα. Δεν βρίσκεις κάτι τέτοιο, όπως ο τύμβος της Αμφίπολης, μέσα στην απομόνωση».
Κατά τον κ. Τασούλα: «Το μνημείο με όσα μας έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα, ήδη έχει μιλήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: